Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ρίκο Ρίκο Ρίκοκο και Μάγουλο Βερίκοκο!

Παρακολουθώντας από την “γέννηση” της την περιβόητη ελληνική startup σκηνή είχα την τύχη και την χαρά να βρεθώ μπροστά στη “γέννηση” πολλών Startup που στην πάροδο των χρόνων αυτών έχουν καταφέρει να αφήσουν το δικό τους “αποτύπωμα”. Βεβαίως έχω καταγράψει και τον “θάνατο” πλείστων Startup αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.

Αν και η κατεύθυνση ήταν στραμμένη καθαρά στον τεχνολογικό τομέα το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε μια προσπάθεια παρέμβασης στο “DNA” αυτού του τομέα με εταιρείες που “βαπτίζονται” Startup ακολουθώντας τις επιταγές της μόδας και οι οποίες ουδεμία σχέση έχουν με αυτό που ορίζει η παγκόσμια βιβλιογραφία ως Startup εταιρεία. Βεβαίως εδώ έρχεται η ελληνική “τσαχπινιά” (σικ) που στις περισσότερες  φορές βάζει το δικό της λιθαράκι σε μια προσπάθεια να προσαρμόσει τα δεδομένα στα εγχώρια θέλω.

Έτσι λοιπόν παρατηρούμε πολλές, χωρίς υπερβολή 100άδες, εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο κλάδο των τροφίμων να “βαπτίζονται” Startup προτάσσοντας ως καινοτομία (όχι κατά ανάγκη με αυτή τη σειρά) μια ωραία συσκευασία, ένα όμορφο – ομολογούμενος – “logo”, μια χαριτωμένη ιστοσελίδα και φυσικά τα φρέσκα πρόσωπα των founders που ανακάλυψαν στις κίτρινες σελίδες των συνταγών της γιαγιάς τους μια συνταγή μαρμελάδας ξυπνώντας σε όλους εμάς (τους λίγο μεγαλύτερους) ωραίες – γευστικές – αναμνήσεις ή γιατί μαζεύουν τις ελιές από κάτω προς τα πάνω και όχι από πάνω προς τα κάτω δημιουργώντας ένα εξαιρετικό πατέ ελιάς.

Αυτό όμως αγαπητοί φίλοι δεν είναι καινοτομία και φυσικά δεν είναι Startup εταιρεία η οποία μπορεί να συνδεθεί με την “τεχνολογική επανάσταση” που συντελείται σε παγκόσμιο επίπεδο και μέρος της οποίας μπορεί να είναι και η Ελλάδα (αν δεν έχει χάσει πανηγυρικά ήδη και αυτό το τρένο).

Δεν μπορεί την εποχή του ΑΙ (όχι το άει… ), του Blockchain, του FinTech, των Robots εμείς να προτάσσουμε ως καινοτομία μια ωραία συσκευασία μελιού και ελαιόλαδου ή μια ωραία συνταγή μαρμελάδας με γεύση βερίκοκο. Εκτός αν έχουμε μείνει ακόμη στην εποχή που η Αλίκη Βουγιουκλάκη τραγουδούσε “Ρίκο Ρίκο Ρίκοκο και Μάγουλο Βερίκοκο”

 

Σημείωση 1: Το κείμενο αυτό το έγραψα με αφορμή το χθεσινό σημείωμα, στην ίδια στήλη, του Δημήτρη Μαλλά

Σημείωση 2: Σε όσους εξακολουθούν να βλέπουν “εχθρούς” στο πρόσωπο των δημοσιογράφων και των λίγων Μέσων που καλύπτουν την ελληνική startup σκηνής θα πρότεινα να δοκιμάσουν κάποια από τα ομολογουμένως ωραία ξίδια (από Startup φυσικά). 

Σημείωση 3: H μαρμελάδα βερίκοκο είναι εξαιρετική! 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις