Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

To πρόγραμμα e-residency έφερε 14 εκατ. ευρώ στην Εσθονία!

Το πρόγραμμα e-residency απέφερε στην Εσθονία έσοδα ύψους €14,4 εκατ., συμπεριλαμβανομένων €1,4 εκατ. καθαρού εισοδήματος και €13 εκατ. σε έμμεσα κοινωνικοοικονομικά οφέλη, τα τρία χρόνια της λειτουργίας του σύμφωνα με έκθεση της Deloitte.

Σύμφωνα με την ίδια έκθεση το πρόγραμμα μπορεί να φέρει καθαρά έσοδα ύψους 31 εκατ. Ευρώ και έμμεσα κοινωνικοοικονομικά οφέλη ύψους 194 εκατ. Ευρώ μέχρι το 2021! Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι η Εσθονία θα έχει 150.000 e-residents μέχρι 2021, από 30.000 σήμερα, οι οποίοι θα δημιουργήσουν μέχρι τότε 20.000 επιχειρήσεις. Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση, η μέση δραστηριότητα ενός e-resident θα αποφέρει 70.000 ευρώ σε άμεσο εισόδημα και έμμεσα οφέλη έως το 2025.

Χαίρομαι που διαπιστώνω ότι οι δικές μας εκτιμήσεις επιβεβαιώνονται από την Deloitte“, δήλωσε ο Kaspar Korjus, επικεφαλής του εσθονικού προγράμματος e-residence. Επίσης  πρόσθεσε ότι “το πρόγραμμα είναι μια κερδοφόρα επένδυση για το κράτος της Εσθονίας, τόσο από πλευράς οικονομικών όσο και κοινωνικοοικονομικών οφελών, και ότι κάθε ευρώ που επενδύεται στο πρόγραμμα ηλεκτρονικής παραμονής θα επαναφέρει στο εσθονικό κράτος περίπου € 100 Ευρώ“.

Στο τέλος του τρίτου έτους του προγράμματος, η Εσθονία διαθέτει περίπου 30.000 e-residents από 143 χώρες οι οποίοι έχουν δημιουργήσει 2.847 επιχειρήσεις και μέχρι σήμερα έχουν καταβάλει 2,8 εκατ. Ευρώ σε φόρο μισθωτών υπηρεσιών.
640 φυσικά πρόσωπα – e-residents – επιχειρηματίες έχουν πάρει οι ίδιοι μέρος των κερδών και έχουν φορολογηθεί 5 εκατομμύρια ευρώ, μια και οι Startups δεν έχουν άλλους φόρους στην Εσθονία.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις