Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι δράσεις της κυβέρνησης για την προώθηση της ερευνητικής καινοτομίας και των πανεπιστημιακών Startups

Στο Workshop που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 10ου φοιτητικού διαγωνισμού επιχειρηματικής καινοτομίας Ennovation η ομιλία του κ. Χουρδάκη, διευθυντή του γραφείου του Αναπληρωτή Υπουργού Έρευνας & Καινοτομίας κ. Φωτάκη, ήταν εξαιρετικά κατατοπιστική για τους στόχους του υπουργείου για την ανάπτυξη της ερευνητικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας στα πανεπιστήμια αλλά και για την αναστροφή του “brain drain”.

Αναστροφή του Brain Drain

Θα αρχίσουμε με ένα σημαντικό στοιχείο που αφορά τους Έλληνες επιστήμονες και ερευνητές που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό και είναι αυτοί που περιγράφονται στο λεγόμενο “brain drain” της χώρας μας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της 1ης προκήρυξης για υποτροφίες υποψήφιων διδακτόρων που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο, από τις 2.114 προτάσεις που υποβλήθηκαν θα χρηματοδοτηθούν 539 υποψήφιοι διδάκτορες έως τρία έτη. Επίσης, και το πιο σημαντικό, από τις 1.669 προτάσεις έργων που αφορά μεταδιδάκτορες, οι 160 προτάσεις προέρχονται από Έλληνες του εξωτερικού, από μεγάλα και γνωστά πανεπιστήμια μάλιστα, οι οποίοι επιθυμούν να επιστρέψουν Ελλάδα για να συνεχίσουν το έργο τους.

Για τη στήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας θα διατεθούν 700 εκατ. ευρώ μέσω ΕΤΑΚ για έργα που αφορούν:

  • Στήριξη R&D σε επιχειρήσεις.
  • Συνεργασίες επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων.
  • Διακρατικές και διεθνείς συνεργασίες.
  • Ερευνητικές Υποδομές.
403 Startups στην δράση “Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ”

Η στήριξη R&D σε επιχειρήσεις γίνεται μέσω της δράσης ΕΣΠΑ “Ερευνώ – Δημιουργώ – Καινοτομώ” με τον συνολικό προϋπολογισμός της δράσης να είναι 500 εκατ. ευρώ.
Στον πρώτο κύκλο που τρέχει θα διατεθούν 394 εκατ. ευρώ και στον δεύτερο που θα τρέξει το πρώτο εξάμηνο του 2018, 64 εκατ. ευρώ.
Έχουν επιλεγεί 685 έργα από 1.209 επιχειρήσεις, 403 εκ των οποίων είναι Startups, με τις νέες θέσεις ερευνητών να αγγίζουν τις 4.400!
805 επιχειρήσεις μάλιστα συνεργάζονται με ερευνητικά κέντρα σε όλη τη χώρα για τα έργα αυτά.

Δημιουργία Clusters καινοτομίας

Η δράση αυτή θα έχει δημόσια δαπάνη 24 εκατ. ευρώ και θα στηρίξει την δημιουργία καινοτομικών συστάδων επιχειρήσεων και ερευνητικών φορέων με στόχο την ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας.

Ενίσχυση τμημάτων έρευνας και ανάπτυξης στις επιχειρήσεις

Η δράση αυτή δημοσίας δαπάνης 20 εκατ. ευρώ θα καλύψει μέρους του μισθολογικού κόστους των ερευνητών που θα απασχοληθούν στις επιχειρήσεις στο πλαίσιο της ανάπτυξης ενός νέου προϊόντος. Προφανώς θα πρέπει να πρόκειται για νέες θέσεις εργασίας οι οποίες δεν θα πρέπει να αντικαθιστούν υπάρχον προσωπικό.

Δομές στήριξης της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στα πανεπιστήμια

Πανεπιστήμια, ΤΕΙ και ερευνητικά κέντρα θα επιδοτούνται για συμπράξεις με στόχο την αξιοποίηση του ερευνητικού έργου και της καινοτομίας και την επιχειρηματική εκμετάλλευση του έργου αυτού. Πέρα από τον προσδιορισμό των αξιοποιήσιμων προτάσεων θα δοθεί μεγάλο βάρος στην προστασία των παραγόμενων έργων με κατοχύρωση της πνευματικής ιδιοκτησίας, ένα μεγάλο θέμα στα πανεπιστήμια μας, αλλά και στη δικτύωση με φορείς χρηματοδότησης και αξιοποίησης της έρευνας. Η δράση αυτή θα έχει αρχική χρηματοδότηση 15 εκατ. ευρώ.

Κλείνοντας ο κ. Χουρδάκης αναφέρθηκε στις θεσμικές και νομοθετικές παρεμβάσεις που έχουν ήδη γίνει και οι οποίες αφορούν:

  • Τον νέο αναπτυξιακό νόμο ο οποίος προβλέπει ειδικά επενδυτικά καθεστώτα για επενδύσεις καινοτομικού χαρακτήρα για ΜμΕ, συνέργειες και δικτυώσεις και σύσταση ταμείων συμμετοχών.
  • Φορολογικές ρυθμίσεις όπως για παράδειγμα αυτή για φοροαπαλλαγή ερευνητικού εξοπλισμού κατά 130% του κόστους και επιπλέον απόσβεση εξοπλισμού σε ερευνητικά έργα 40%.
  • Ο νόμος για της έρευνα του 2016 προβλέπει ειδικές ελκυστικές συνθήκες για νέους ερευνητές που υλοποιούν έργα σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις