Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι ομάδες του Digital Gate II με τα MVP τους στη πράξη στο αεροδρόμιο

Λίγο πριν τα Χριστούγεννα πραγματοποιήθηκε στη πύλη B1 του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών η παρουσίαση των MVP των οκτώ ομάδων του διαγωνισμού Digital Gate II. Το ξεχωριστό της υπόθεσης του συγκεκριμένου διαγωνισμού είναι ότι οι ομάδες έκαναν τις ιδέες τους πράξη σε πραγματικές συνθήκες στο αεροδρόμιο!

Ο διαγωνισμός έτρεξε σε συνεργασία με το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας, ACEin, του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και φυσικά με την οργάνωση του εργαστηρίου καινοτομίας του ΔΑΑ.

Η επιτροπή αξιολόγησης, την οποία αποτελούν υψηλόβαθμα στελέχη του αεροδρομίου και της αγοράς, κλήθηκε να επιλέξει τις καλύτερες ομάδες με βάση την αξία των εφαρμογών για τον οργανισμό, την καινοτομία, τη βιωσιμότητα και τη δυνατότητα υλοποίησης της εφαρμογής στο περιβάλλον του αεροδρομίου. Αξιολογήθηκαν επίσης η συνολική παρουσίαση και η πρόοδος των προτάσεων στην πορεία του διαγωνισμού.

Αξίζει να σημειωθεί πως τις παρουσιάσεις και τα αποτελέσματα των πιλοτικών παρακολούθησαν και αξιολόγησαν ως μέλη της επιτροπής εκπρόσωποι από το επενδυτικό σχήμα UniFund. Το UniFund είναι ένα από τα δύο funds που ιδρύονται στο πλαίσιο του Equifund στο Innovation Window.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και η ανάδειξη των νικητών του διαγωνισμού θα ανακοινωθούν σε ειδική εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο 2018.

3asyR

Η EdTech Startup της ομάδας της Μαρίας Τσιάνα έχει λανσάρει δύο προϊόντα που έχουν στόχο να γίνει τo web προσβάσιμο σε ανθρώπους με αναγνωστικές δυσκολίες και ειδικά με δυσλεξία.
Το Chrome extension οπού ο καθένας μπορεί να το κατεβάσει από τον υπολογιστή του με μηνιαία, εξάμηνη ή ετήσια χρέωση και το web plugin που στοχεύει σε οργανισμούς και επιχειρήσεις.
Μπορείτε να δείτε την υλοποίηση του web plugin εδώ.

Bespot

H εφαρμογή Bespot είναι εύκολος και γρήγορος τρόπος για να ανακαλύπτεις και να κερδίζεις δώρα στο μέρος που βρίσκεσαι. Λειτουργεί μέσω εφαρμογής στα Smartphones με τον χρήστη να κερδίζει πόντους ανταμοιβής από αγαπημένα brands και καταστήματα. Η ομάδα συνεργάστηκε με τα καταστήματα Airth, Apivita, The Greek Designers Store, Public του ΔΑΑ.
Ένα θέμα που υπήρξε ήταν η “ανακάλυψη” της εφαρμογής από τους επισκέπτες του αεροδρομίου με την καλύτερη λύση να είναι η ενσωμάτωση της στην επίσημη εφαρμογή του αεροδρομίου.

Blin Blon

Η πλατφόρμα Blinblon δίνει στους χρήστες της την δυνατότητα να παίξουν με τους φίλους τους διαδραστικά παιχνίδια, χωρίς την ανάγκη ειδικού εξοπλισμού ή κάποιας εφαρμογής. Οι χρήστες συνδέουν τα κινητά τους τηλέφωνα σε μια κεντρική οθόνη και αλληλοεπιδρούν μαζί της.
Οι επισκέπτες του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών μπορούν να παίξουν παιχνίδια και ενώ περνούν ευχάριστα την ώρα τους κερδίζουν δώρα, σε μορφή προσφορών από τα καταστήματα που λειτουργούν εντός ​ ​του ​ ​αερολιμένα.

Escape Airport

To Escape Airport είναι ένα παιχνίδι Augmented Reality – Επαυξημένης Πραγματικότητας. O παίχτης περιηγείται στους χώρους του αεροδρομίου, προσπαθώντας να λύσει τα μυστήρια που του εμφανίζονται μέσα από την κάμερα του κινητού ή του tablet του. Σκοπός του είναι να αυξήσει το customer loyalty μεταξύ των ταξιδιωτών-επισκεπτών και του ΔΑΑ, αναδεικνύοντας τα μαγαζιά καθώς και τη φιλοσοφία του οργανισμού. Το πετυχαίνει αυτό οδηγώντας τον ταξιδιώτη-επισκέπτη σε μέρη όπως το μουσείο της Ακρόπολης, εξυπηρετώντας λειτουργικές ανάγκες όπως να οδηγεί τους ταξιδιώτες στις πύλες ή να απασχολεί τα παιδιά όσο περιμένουν στους χώρους αναμονής επιβίβασης και αποβίβασης.
Μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή για Android εδώ και να δείτε ένα video πως λειτουργεί εδώ.

HUBA Advance Analytics

Πρόκειται για μια πλατφόρμα με σκοπό την καταγραφή και ανάλυση της κίνησης και αναμονής του κόσμου σε χώρους του αεροδρομίου μέσω της τοποθέτησης καμερών. Οι κάμερες εξάγουν και επεξεργάζονται μόνο εικόνες βάθους στις οποίες δεν αναγνωρίζονται τα προσωπικά χαρακτηριστικά των ανθρώπων. Πέρα από την ανάλυση και παρουσίαση των δεδομένων σε πραγματικό χρόνο στο αεροδρόμιο μπορεί να γίνει και πρόβλεψη της κίνησης και του πιθανού συνωστισμού σε αντίστοιχες μέρες και ώρες στο μέλλον μέσω της ανάλυσης των μεγάλων δεδομένων που παράγονται.

my LAYOVER app

Η υπηρεσία προσφέρει τουριστικές ξεναγήσεις και βόλτες σε τουρίστες που έχουν μια σχετικά μεγάλη περίοδο αναμονής στο αεροδρόμιο, πάνω από έξι ώρες. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί να κλείσει ένα πακέτο το οποίο περιλαμβάνει μια διαδρομή μέσω Uber προς δημοφιλείς περιοχές του κέντρου της Αθήνας για παράδειγμα, με φαγητό, βόλτες και επιστροφή στο αεροδρόμιο με χαμηλές σχετικά τιμές.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση τα μέλη της ομάδας διαφήμισαν την υπηρεσία οι ίδιοι φορώντας ειδικά πλακάτ, κυκλοφορώντας στους χώρους του αεροδρομίου, συνοδευόμενοι φυσικά από το προσωπικό ασφαλείας. Υπήρξε ενδιαφέρον για την υπηρεσία από το κοινό του αεροδρομίου και πραγματοποιήθηκε μάλιστα και μια διαδρομή.

Recytrust

Πρόκειται για ένα project της ομάδας της Cyclefi η οποία μέσα στα στενά πλαίσια του διαγωνισμού ανάπτυξε έναν έξυπνο κάδο σκουπιδιών προς ανακύκλωση για υλοποίηση σε εταιρικό περιβάλλον. Οι έξυπνοι κάδοι καταμετρούν τα σκουπίδια που διαχωρίζονται και πάνε προς ανακύκλωση ενώ μέσω bluetooth επικοινωνούν με τις κάρτες των υπαλλήλων για τη παρακολούθηση της διαδικασίας, ανάλυση δεδομένων αλλά και πιθανή ύπαρξη συστήματος πόντων επιβράβευσης, μέσω ειδικού backend. Ειδικά το αεροδρόμιο μπορεί να έχει μεγάλα οφέλη, συμπεριλαμβανομένων και οικονομικών, από την αύξηση του όγκου της ανακύκλωσης των εργαζομένων.

Wander

Μια πολύ καλή εφαρμογή Επαυξημένης Πραγματικότητας η οποία βοηθάει τους επισκέπτες του ΔΑΑ να πλοηγηθούν στο χώρο του αεροδρομίου, να βρουν εύκολα και στη γλώσσα τους πληροφορίες από τις πινακίδες που υπάρχουν στο χώρο αλλά και να διασκεδάσουν.
Ταυτόχρονα αποτελεί ένα νέο πρωτοποριακό κανάλι διαφήμισης για επιχειρήσεις εντός και εκτός αεροδρομίου, οι οποίες μπορούν μέσω της εφαρμογής να προβάλλουν δυναμικό και διαδραστικό περιεχόμενο και να ενημερώσουν για ειδικές προσφορές. Ειδικά οι “πύλες” που ανοίγουν σε άλλα μέρη ήταν εξαιρετική ιδέα.
Αν έχετε iPhone μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις