Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ευρωπαϊκή κοινοπραξία BigO: αντιμετωπίζοντας το πρόβλημα της παχυσαρκίας στη “ρίζα” του

Η παχυσαρκία εξελίσσεται αργά και σταθερά σαν μια μεγάλη μάστιγα στον παγκόσμιο πληθυσμό και ειδικά στις αναπτυγμένες χώρες. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση περίπου 2,8 εκατ. θάνατοι κάθε έτος σχετίζονται με την παχυσαρκία.

Το πρόβλημα ξεκινά από την παιδική ηλικία και με αυτή την αφορμή το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και ο καθηγητής κ. Αναστάσιος Δελόπουλος, ηγείται του ευρωπαϊκού ερευνητικού έργου BigO (Big data against childhood Obesity) το οποίο έχει στόχο να επηρεάσει τις στρατηγικές που σχετίζονται με το μείζον πρόβλημα της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας στο δυτικό κόσμο.

Για τον σκοπό αυτό, το BigΟ θα αναπτύξει μια καινοτόμο πλατφόρμα που θα επιτρέπει την αξιολόγηση του κινδύνου παχυσαρκίας, προκειμένου οι Αρμόδιες Υπηρεσίες να δράσουν σε τοπικό επίπεδο, με βάση αντικειμενικά στοιχεία.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ε.Ε. μέσω του Horizon 2020, συμμετέχουν και συμμετέχουν σε αυτό δεκατρείς φορείς από πέντε χώρες της Ευρώπης (Ελλάδα, Σουηδία, Ισπανία, Ολλανδία και Ιρλανδία) και έχει συνολική διάρκεια 4 χρόνια (12/2016 – 11/2020).

Από την Ελλάδα εκτός από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης συμμετέχει το Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, η ΕλληνοΓερμανική Αγωγή, τα Εκπαιδευτήρια Ν. Μπακογιάννη και η COSMOTE.

Οι σημερινές δράσεις για το αντικείμενο εφαρμόζουν γενικευμένες πολιτικές με περιορισμένα αποτελέσματα, καθώς απουσιάζει το κατάλληλο πλαίσιο παρατήρησης και ποσοτικής αποτίμησης των παραγόντων που σε τοπικό και εθνικό επίπεδο ευνοούν την παχυσαρκία.
Το BigO, με την ενεργό συμμετοχή περισσότερων από 25.000 παιδιών σχολικής ηλικίας (9-18 ετών) θα βοηθήσουν στη συλλογή δεδομένων (Big Data) από smartphones, wearables και eHealth-συσκευές (wristbands, Mandometers, κλπ.), θα επιτρέψει τη δημιουργία ποσοτικοποιημένων μοντέλων συμπεριφοράς για την αντικειμενική αξιολόγηση και τον επαναπροσδιορισμό των δράσεων πρόληψης και αντιμετώπισης της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας σε τοπικό και τελικά, σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τα ίδια τα παιδιά θα γίνουν “επιστήμονες του εαυτού τους” μια και θα στέλνουν ανώνυμα στο έργο δεδομένα για το τι και πώς τρώνε, πως κινούνται, πώς κοιμούνται και στοιχεία από το περιβάλλον που ζούνε. 23.000 παιδιά θα προέρχονται από τα σχολεία και 2.000 από τις συνεργαζόμενες κλινικές αντιμετώπισης της παχυσαρκίας.

Στο πλαίσιο του έργου, η COSMOTE συμμετέχει στον καθορισμό των περιπτώσεων χρήσης, των τεχνικών απαιτήσεων, των προδιαγραφών και το συνολικό σχεδιασμό του συστήματος. Επιπλέον, η COSMOTE θα είναι υπεύθυνη για τη συλλογή των αρχικών δεδομένων (αισθητήρες, εξωτερικές πηγές), θα συμβάλει στην ανάπτυξη των εφαρμογών για κινητά, καθώς και στην αξιολόγηση της πλατφόρμας BigO.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις