Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μπορεί αυτός ο φορητός να είναι η αρχή του τέλους της Intel;

Προφανώς υπάρχουν πολλοί λόγοι για να ανησυχούν  στα κεντρικά της Intel, αλλά η δεύτερη “ερωτική σχέση” της Microsoft και των Windows με επεξεργαστές ARM μπορεί να αλλάξει τα πάντα.

Τα Smaprthones έχουν γίνει οι δεύτεροι υπολογιστές μας με δισεκατομμύρια πωλήσεις και τεράστιους χρόνους χρήσης. Microsoft, Apple και Google έχουν βάλει στόχο να ενοποιήσουν τα επιτραπέζια και φορητά λειτουργικά, με τη Microsoft να μετράει ήδη μια αποτυχία με τα Windows RT.

H Intel έχει χάσει την μάχη στα Smartphones, παραδίδοντας την αγορά στην ARM, κάτι που μπορεί να της στοιχίσει την ίδια την ύπαρξή της, με την ARM να αναλαμβάνει τη θέση της. Όσο και αδιανόητο να ακούγεται αυτό σήμερα, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να συμβεί εφόσον πετύχει η δεύτερη προσπάθεια μεταφοράς των Windows 10 σε επεξεργαστές ARM.

Στις αρχές Δεκεμβρίου του 2017 Microsoft και Qualcomm ανακοίνωσαν νέα συνεργασία για την παρουσίαση φορητών υπολογιστών οι οποίοι θα βασίζονται στον γνωστό επεξεργαστή SnapDragon 835, που υπάρχει σε όλα τα highend Smartphones. HP, Lenovo και Asus είναι οι πρώτοι κατασκευαστές που θα παρουσιάσουν λεπτά laptops με αποσπώμενη οθόνη με τον SnapDragon 835.

Η Microsoft αιτιολόγησε αυτή τη νέα προσπάθεια της στις ανάγκες του κοινού για φορητούς υπολογιστές με διάρκεια μπαταρίας μιας ημέρας και αδιάλειπτη ασύρματη σύνδεση LTE.
Οι φορητοί υπολογιστές αυτοί στην ουσία δεν θα κλείνουν ποτέ, απλά θα μπαίνουν σε λειτουργία χαμηλής κατανάλωσης, όπως συμβαίνει στα Smartphones, και θα κρατάνε τουλάχιστον μια ημέρα, όπως προαναφέραμε, μεταξύ των φορτίσεων.

Asus NovaGo 2-1

Στην μεγάλη αποτυχία των Windows RT, την πρώτη προσπάθεια της Microsoft με τους επεξεργαστές ARM, υπήρχαν δυο διαφορετικές πλατφόρμες στο ίδιο μηχάνημα, ασύμβατες μεταξύ τους, κάτι προφανώς λάθος για τo κοινό των Windows. Στα μηχανάκια αυτά έτρεχαν μόνο ειδικές εφαρμογές για επεξεργαστές ARM και όχι όλες οι εφαρμογές των Windows.

Αυτή τη φορά η Microsoft φαίνεται να τα κάνει σωστά, τουλάχιστον στην πλήρη έκδοση των Windows 10 για ARM, μια και έχει μεταφέρει τις βασικές εφαρμογές των Windows από την πλατφόρμα x86 της Intel σε αυτή της ARM, ενώ έχει ενσωματώσει στα Windows ειδικό προσομοιωτή για να τρέχουν όλες οι 32bit εφαρμογές των Windows στον SnapDragon 835. Προς το παρόν δεν υποστηρίζονται οι (ελάχιστες σχετικά) εφαρμογές 64bit των Windows αλλά και όσες εφαρμογές χρησιμοποιούν ειδικές “ρουτίνες” πρόσβασης στον πυρήνα των Windows, όπως τα antivirus και πολλά παιχνίδια.

Αν όντως λειτουργεί ο προσομοιωτής σωστά και η απώλεια στην ταχύτητα και τις επιδόσεις γενικά είναι μικρές, τότε τα πράγματα για την Intel θα αρχίσουν να γίνονται πιο δύσκολα αν συνδυαστούν και με τα προβλήματα που υπάρχουν στις τελευταίες εκδόσεις των επεξεργαστών της.

Ο φορητός NovaGo 2-in-1 της Asus θα έχει οθόνη 13,3″, LTE, έως 8GB RAM και 256GB αποθηκευτικό χώρο και θα ξεκινά από τα 599 δολ. για την έκδοση 4GB RAM /64GB δίσκο και θα φτάνει τα 799 δολ. για τη πλούσια έκδοση.
Ο HP Envy x2 (κεντρική φωτογραφία) θα έχει οθόνη 12,3″, LTE με παρόμοια χαρακτηριστικά και τιμές.

Το άλλο μεγάλο και αναμενόμενο χτύπημα για την Intel θα έρθει από την Apple μια και αυτή βρίσκεται σε φάση ενοποίησης του MacOS και του iOS, με ένα από τα τελευταία βήματα να είναι ο πανίσχυρος επεξεργαστής του iPhone X, A11, ο οποίος φαίνεται να έχει επιδόσεις αντίστοιχες με τους επεξεργαστές της Intel.

H τελευταία ελπίδα της Intel είναι το Internet of Things και τα αυτόνομα οχήματα, αν χαθούν οριστικά και αυτές οι αγορές, σε συνδυασμό με την εμφάνιση Startups οι οποίες αναπτύσσουν πανίσχυρους επεξεργαστές RISC, (την αρχιτεκτονική που βασίζονται οι επεξεργαστές της ARM), σε λίγα χρόνια η μεγάλη εταιρεία μπορεί να μπει και αυτή στο “χρονοντούλαπο της ιστορίας”.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις