Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Aimotive: 38 εκατ. δολ. χρηματοδότηση για να γίνουν όλα τα αυτοκίνητα αυτόνομα!

Η αυτόνομη και αυτοματοποιημένη οδήγηση είναι ένας καυτός τομέας επενδύσεων με τις λύσεις μέχρι στιγμής να απαιτούν πολύπλοκες και χρονοβόρες τεχνικές υλοποιήσεις. Αυτό ακριβώς θέλει να αλλάξει η ουγγρική Aimotive η οποία συγκέντρωσε 38 εκατ. δολ. με την ολλανδική Prime Ventures να ηγείται.

Σε αυτόν γύρο συμμετείχαν επίσης η B Capital από την Silicon Valley αλλά και οι Samsung, Cisco, καθώς και οι προηγούμενοι επενδυτές: Draper Associates, Robert Bosch, Inventure κ.α.

Η Aimotive έχει αναπτύξει το aiWare, τον πρώτο hardware accelerator βελτιστοποιημένο μέσω τεχνητής νοημοσύνης, ο οποίος έχει την δυνατότητα να προσφέρει οχήματα αυτόνομης οδήγησης κατηγορίας 5 σε όλους του ενδιαφερόμενους με χαμηλό κόστος. Το aiWare σε συνεργασία με το υπόλοιπο πακέτο λογισμικού της εταιρείας, επιτρέπει την επιτάχυνση των διαδικασιών εκμάθησης, δοκιμών και πιστοποιήσεων για τα αυτόνομα οχήματα.

Οι αλγόριθμοι που ”τρέχουν” το πρόγραμμα αυτόνομης οδήγησης είναι βασισμένοι σε κάμερες που υπάρχουν στο όχημα, εντοπίζουν τη θέση του οχήματος, αναγνωρίζουν το περιβάλλον, εκτιμούν τις συνθήκες του δρόμου και της κυκλοφορίας και προγραμματίζουν σε πραγματικό χρόνο τις κινήσεις που πρέπει να κάνει το όχημα και τέλος τις εκτελούν, προσφέροντας την απόλυτη εμπειρία αυτόνομης οδήγησης.

Άλλο ένα βασικό χαρακτηριστικό που διαφοροποιεί το Aimotive από άλλα συστήματα, είναι το γεγονός πως από τη στιγμή που βασίζεται σε κάμερες οι οποίες στέλνουν τα δεδομένα για επεξεργασία σε ένα κεντρικό ”υπολογιστή” μέσα στο όχημα, η τοποθέτηση μπορεί να γίνει σε οποιοδήποτε όχημα (φτάνει φυσικά να είναι σχετικά νέας τεχνολογίας). Λόγω της χρήσης συστημάτων που υπάρχουν ήδη στο εμπόριο, το κόστος παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, ενώ χρησιμοποιούνται ειδικοί αισθητήρες σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, στον οποίο οι κάμερες δεν έχουν καθαρή εικόνα.

Τα αντληθέντα κεφάλαια θα χρησιμοποιηθούν για της αύξηση της παγκόσμιας παρουσίας και την επιτάχυνση του λογισμικού αυτόνομης οδήγησης.

“Η βιομηχανία αυτοκινήτων κινείται γρήγορα προς την αυτονομία και η χρήση καμερών για την αντίληψη και επίλυση των οδηγικών συνθηκών είναι πολύ πιο  πεκτάσιμη από αυτή που είναι βασισμένη σε συστήματα LiDAR” δήλωσε ο Gavin Teo συνεργάτης της B Capital Group.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Laszlo Kishonti, ιδρυτή και Διευθύνοντα Συμβούλου της εταιρείας, “Θέλουμε να φτάσουμε σε παρόμοια επίπεδα ασφαλείας στους δρόμους, όπως αυτοί έχουν φτάσει στον ουρανό. Ο κλάδος των αερομεταφορών, ο οποίος είναι 10.000 φορές λιγότερο επικίνδυνος ανά μίλι σε σχέση με τις οδικές μεταφορές, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την προσομοίωση. Χρησιμοποιούμε παρόμοια μεθοδολογία για την ανάπτυξη ασφαλούς λογισμικού αυτόνομων συστημάτων και η ομάδα μας έχει ήδη επιτύχει σε εξοικονόμηση χρόνου και κόστους, επιτρέποντάς μας να φέρουμε νέα χαρακτηριστικά σε δοκιμές σε πραγματικές συνθήκες σε ελάχιστο χρόνο“.

Η Aimotive έχει ήδη ξεκινήσει συνεργασία με αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volvo, η Saic και το Groupe PSA με τα δοκιμαστικά οχήματα να βρίσκονται ήδη στους δρόμους της Ουγγαρίας, Φινλανδίας, Γαλλίας και Αμερικής.

Τέλος θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Prime Ventures έχει την έδρα της στην Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο, επενδύει σε ευρωπαϊκές τεχνολογικές εταιρείες σε φάση ανάπτυξης και διαχειρίζεται 500 εκατομμύρια ευρώ με τον Νίκο Καλλιαγκόπουλο να είναι συνεργάτης στο VC.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις