Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Taxibeat: “Χτυπά” την αγορά κούριερ με την νέα υπηρεσία Boxi

Την αναβάθμιση της door-to-door υπηρεσίας αποστολής ασυνόδευτων που είχε λανσάρει την περασμένη χρονιά ανακοίνωσε το Taxibeat.

Η υπηρεσία φέρει πλέον το όνομα “Taxibeat Boxi” και προσθέτει – πέραν των συνεργαζομένων οδηγών ταξί – και τη μεταφορά αντικειμένων με δίκυκλα, είτε μηχανοκίνητα είτε ποδήλατα. Στόχος της εταιρείας είναι οι μεταφορές να ολοκληρώνονται εντός μίας ώρας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρείας, οι μεταφορές με δίκυκλο θα έχουν οικονομικότερες τιμές (0,85 ευρώ/χλμ.). Σε επικοινωνία του Startupper.gr με την εταιρεία, διευκρινίζεται ότι το κόστος μεταφοράς με ταξί θα ανέρχεται σε 1,20 ευρώ/χλμ. Και στις δύο περιπτώσεις έχει οριοθετηθεί ελάχιστη χρέωση μεταφοράς στα 5 και 8 ευρώ αντιστοίχως (δηλαδή σε περίπτωση που η απόσταση που θα ζητηθεί να μεταφερθεί ένα αντικείμενο είναι μικρότερη των 5,88 και 6,67 χλμ. αντιστοίχως, ο χρήστης θα καταβάλει την ελάχιστη χρέωση). Και στις δύο περιπτώσεις, το κόστος της μεταφοράς θα υπολογίζεται με βάση την χιλιομετρική απόσταση και όχι με βάση τον χρόνο που μεσολάβησε για τον οδηγό για να την διεκπεραιώσει, ούτε με βάση το βάρος του μεταφερόμενου αντικειμένου. Η χρέωση για τον χρήστη ξεκινά από την παραλαβή του αντικειμένου και δεν υπολογίζεται η απόσταση που διήνυσε ο οδηγός για να φθάσει στο σημείο παραλαβής.

Το σημείο της αγοράς που “διαταράσσει” η αναβαθμισμένη υπηρεσία του Taxibeat είναι αυτό των αυθημερόν αποστολών και παραδόσεων. Τόσο σε επίπεδο κόστους όσο και σε επίπεδο αμεσότητας της υπηρεσίας, το Boxi φαίνεται πως υπερτερεί.

Πιο συγκεκριμένα, συγκρίνοντας τον τιμοκατάλογο τριών μεγάλων εταιρειών courier για ένα παράδειγμα αυθημερόν παράδοσης ενός αντικειμένου βάρους κάτω των δύο κιλών από το Σύνταγμα στην Παιανία (τυπική διαδρομή Βασιλίσσης Σοφίας – Λεωφόρος Μεσογείων – Λεωφόρος Λαυρίου, απόσταση 18,4 χλμ., με βάση τους χάρτες της Google), έχουμε τον εξής πίνακα:
Taxibeat: 22,08 ευρώ με ταξί, 15,64 ευρώ με δίκυκλο.
ACS: 24 ευρώ (παράδοση εντός 5 ωρών – λήψη παραγγελίας έως τις 15:00) / 6,70 ευρώ από πόρτα σε πόρτα ή 5,60 ευρώ από κατάστημα σε πόρτα για παράδοση την επόμενη ημέρα / επιπλέον χρεώσεις για επιπλέον κιλά.
Speedex: 24,5 ευρώ (παράδοση εντός 5 ωρών – παραγγελία έως τις 13:00) / 6 ευρώ για παράδοση την επόμενη ημέρα / επιπλέον χρεώσεις για επιπλέον κιλά.
Γενική Ταχυδρομική: 24,99 ευρώ (παραγγελία μέχρι τις 10:30, παράδοση μετά τις 16:00) / 8 ευρώ για παράδοση την επόμενη ημέρα / έκπτωση 50% (12,50 ευρώ και 4 ευρώ αντιστοίχως) για εξόφληση της παραγγελίας με μετρητά /επιπλέον χρεώσεις για επιπλέον κιλά.

Όπως αναφέρεται από την αγορά των ταχυμεταφορών, με στελέχη της οποίας επικοινώνησε το Startupper.gr, για τη δημιουργία μίας νέας τέτοιας υπηρεσίας απαιτείται σχετική αδειοδότηση από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και η τήρηση συγκεκριμένων προϋποθέσεων για τη μεταφορά των αντικείμενων.

Ωστόσο, σύμφωνα με την εταιρεία, η αναβαθμισμένη υπηρεσία – η οποία ούτως ή άλλως λειτουργεί από πέρυσι – αφορά σε αντικείμενα που δεν έχουν τα χαρακτηριστικά του ταχυδρομικού αντικειμένου, αλλά σε “αντικείμενα που [συνήθως] στέλνουμε σε γνωστούς, φίλους και συνεργάτες που εμπιστευόμαστε“. Με αυτόν τον τρόπο, η εταιρεία θεωρεί ότι δεν εισέρχεται στην αγορά των ταχυμεταφορών αυτήν καθ’ εαυτήν. Παρότι ακόμη η υπηρεσία βρίσκεται υπό διαμόρφωση και υπό την ανταπόκριση των χρηστών, φιλοδοξία της εταιρείας είναι να δημιουργήσει ένα δίκτυο “on-demand” μεταφορών για αντικείμενα που δεν έχουν το χαρακτήρα του ταχυδρομικού ή ταχυμεταφορικού έργου, αλλά το χαρακτήρα του “θελήματος“: πχ. ένα ξεχασμένο βιβλίο, τα κλειδιά, ένα δώρο.

Ωστόσο, τόσο με την προσθήκη των οδηγών δικύκλων, αλλά και αξιοποιώντας τον στόλο οδηγών ταξί με τον οποίο συνεργάζεται ήδη, το Taxibeat μπορεί να ειπωθεί ότι ουσιαστικώς δημιουργεί μία δική του υπηρεσία courier, ανταγωνιστική με τις “παραδοσιακές” αντίστοιχες εταιρείες.

Όπως γίνεται σαφές και στον παραπάνω πίνακα, εκεί που βρίσκεται το κενό της ελληνικής αγοράς και στο οποίο εισέρχεται το Boxi είναι αυτό των άμεσων – εντός ώρας, όπως φιλοδοξεί η ίδια η εταιρεία – μεταφορών: Οι παραδοσιακές εταιρείες δεν εξασφαλίζουν τέτοιου είδους παραδόσεις σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, καθώς ζητούν πρωινή παραγγελία για απογευματινή παράδοση, ενώ ακόμη και στο επίπεδο του κόστους, με βάση το χιλιομετρικό υπολογισμό της απόστασης, το Taxibeat έχει τη δυνατότητα να το συμπιέσει προς τα κάτω. Επιπλέον, ο συνεργαζόμενος στόλος του Taxibeat μπορεί να πραγματοποιεί μεταφορές σε όλη τη διάρκεια του 24ώρου* – σε αντίθεση με τις παραδοσιακές εταιρείες: Είναι στην επιλογή του συνεργαζόμενου οδηγού ποια ώρα της ημέρας θα συνδεθεί στην εφαρμογή για την εκτέλεση όγκου εργασίας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι παρόμοιο μοντέλο με την αναβαθμισμένη υπηρεσία του Taxibeat, έχει λανσάρει από τον Απρίλιο στις ΗΠΑ το Uber – η εφαρμογή διασύνδεσης χρηστών με ιδιώτες οδηγούς οχημάτων για την μεταφορά τους, η οποία αναμένεται στο επόμενο διάστημα να λανσαρισθεί και στην Αθήνα και θεωρείται ανταγωνιστική προς το Taxibeat, το οποίο συνεργάζεται με υφιστάμενους οδηγούς ταξί. Το UberRUSH λανσαρίσθηκε δοκιμαστικά για την περιοχή του Μανχάτταν και αφορά στην ταχύτατη παράδοση αντικειμένων με ποδήλατα ή από πεζούς μεταφορείς και λόγω αυτού επικεντρώνεται κυρίως σε αντικείμενα μικρού βάρους, όπως κλειδιά, έγγραφα κλπ.

 

taxibeat boxi screens 702

Πλέον ο χρήστης, ανοίγοντας την εφαρμογή του Taxibeat, βλέπει δύο επιλογές: TAXI και BOXI. Η πρώτη αφορά στην τυπική κλήση ενός οδηγού ταξί για μεταφορά του ίδιου, ενώ η δεύτερη αφορά στην κλήση ενός οχήματος για τη μεταφορά ασυνόδευτων αντικειμένων. Ο χρήστης μπορεί να επιλέξει τον τύπο του οχήματος που θα μεταφέρει τα αντικείμενά του και να εισάγει τη διεύθυνση παραλαβής και τη διεύθυνση παράδοσης.

Η εφαρμογή υπολογίζει “δυναμικά” τη χρέωση της μεταφοράς, με βάση την απόσταση και τον τύπο του οχήματος, και ενημερώνει εκ των προτέρων το χρήστη για το ποσό που θα πληρώσει, προκειμένου να συμφωνήσει και να προχωρήσει στην κλήση της υπηρεσίας. Η πληρωμή γίνεται είτε από τον αποστολέα είτε από τον παραλήπτη, με μετρητά ή ηλεκτρονικά, μέσω κάρτας ή PayPal.

Η νέα υπηρεσία αποστολής ασυνόδευτων αντικειμένων είναι άμεσα διαθέσιμη στις εφαρμογές του Taxibeat για iOS και Android.

*[Ανανέωση 23/10, 17:58 – To Taxibeat ανήρτησε τη σελίδα αιτήσεων από ενδιαφερόμενους οδηγούς για την νέα υπηρεσία Boxi, η οποία βρίσκεται στον εξής σύνδεσμο: http://taxibeat.gr/boxi/. Όπως ανεφέρεται σε αυτήν για τις νυχτερινές παραδόσεις (από τις 22:00 έως τις 06:00) το κόστος της μεταφοράς επιβαρύνεται κατά 60% της κανονικής χρέωσης.]

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις