Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H Ελλάδα παραμένει στην κορυφή της παγκόσμιας εμπορικής ναυτιλίας

Η εταιρία ανάλυσης δεδομένων για την παγκόσμια εμπορική ναυτιλία Vessels Value έβγαλε στη δημοσιότητα τη λίστα με τις χώρες με τον μεγαλύτερο στόλο σε αξία για το 2018. Στη πρώτη θέση παραμένει η Ελλάδα με αξία σχεδόν 100 δισ. δολ.

Η αξία του στόλου των δέκα πρώτων χωρών της λίστας αγγίζει τα 516 δισ. δολ., με τη Ελλάδα να είναι πρώτη με διαφορά στα Tanker και δεύτερη στα Bulker και το LNG (Φυσικό Αέριο). Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Vessels Value οι Έλληνες εφοπλιστές δίνουν μεγάλη έμφαση στην βέλτιστη εμπορική εκμετάλλευση του στόλου τους ενώ σημειώνονται και οι ευκαιρίες εξαγορών στον Γερμανικό στόλο, (ο οποίος έχει μπει σε φάση ρευστοποίησης), τις οποίες επίσης εκμεταλλεύτηκαν οι Έλληνες εφοπλιστές τα τελευταία έτη.

Στην δεύτερη θέση βρίσκεται επίσης σταθερά η Ιαπωνία με 89 δισ. δολ. αξία του στόλου της. Ενώ βρίσκεται στα ίδια σχεδόν επίπεδα με την Ελλάδα στα Bulker και LNG, υπολείπεται σημαντικά στα Tanker. Τα διυλιστήρια στην Ιαπωνία χάνουν συνεχώς μερίδια αγοράς από τους ασιατικούς ανταγωνιστές κάτι που προφανώς επηρεάζει και την εμπορική ναυτιλία της χώρας.
Η Ιαπωνία θα εστιάσει στο φυσικό αέριο και στον άνθρακα (εις βάρος της πυρηνικής ενέργειας) για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της τα επόμενα χρόνια κάτι που θα την ανεβάσει σε αυτούς τομείς (LNG και Dry Cargo).

Στη τρίτη θέση βρίσκεται η Κίνα με 83 δισ. δολ., η οποία από το 2000 και μετά αναπτύσσει με ταχείς ρυθμούς τον στόλο της μια και η οικονομική της ανάπτυξη είναι τεράστια. Αν και ο ρυθμός ανάπτυξης του στόλου της μειώθηκε τον τελευταίο καιρό παραμένει μια ανερχόμενη και μεγάλη δύναμη σε όλα τα είδη της εμπορικής ναυτιλίας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις