Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

PNOĒ: Η ελληνική καινοτομία στο MedTech!

H ομάδα και η πορεία της PNOĒ είναι από τις περιπτώσεις εκείνες που είναι παράδειγμα προς μίμηση: πέρα από το γεγονός ότι ανέπτυξε ένα καινοτομικό προϊόν υψηλής τεχνολογίας στο χώρο του MedTech, το οποίο μάλιστα προήλθε από ακαδημαϊκή έρευνα, επέλεξε να μεταφέρει την έδρα της στην Ελλάδα και να “επιχειρήσει” από εδώ! Είναι κάτι που χρειαζόμαστε σαν χώρα και σαν οικοσύστημα για να αναστρέψουμε το Brain drain αλλά και να βγάλουμε την επόμενη γενιά Scaleups!

Startupper.gr: Απόστολε, ας μιλήσουμε καταρχήν για την PNOĒ, πως ξεκίνησε και που βρίσκεται σήμερα;

Ο Παναγιώτης Παπαδιαμάντης.

Απ.: H ιδέα της PNOĒ ξεκίνησε κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στο πανεπιστήμιο του Cambridge, όπου φτιάχτηκε και το πρώτο πρωτότυπο της συσκευής. Στις αρχές του 2016 αποφασίσαμε με τον Πάνο, που τότε σπούδαζε στο Stanford, να ιδρύσουμε την εταιρία στο Silicon Valley αφού εξασφαλίσαμε χρηματοδότηση 3.000.000 δολαρίων από έναν angel investor. Τους πρώτους 4 μήνες τους περάσαμε στο San Francisco αλλά μετά πήραμε την απόφαση να επιστρέψουμε στην χώρα μας για να φτιάξουμε την ομάδα μας. Γνωρίζαμε, ως απόφοιτοι του ΕΜΠ, πως στην Ελλάδα μπορούμε να βρούμε πολύ ταλαντούχους συνεργάτες, και τελικά επιβεβαιωθήκαμε.

Βέβαια, φεύγοντας από το Silicon Valley φροντίσαμε να εξασφαλίσουμε τη συνέχιση της παρουσίας μας και εκεί, μέσω εξειδικευμένων συνεργατών σε επίπεδο business development. Όπως καταλαβαίνετε, έκτοτε ταξιδεύουμε πολύ μεταξύ Ελλάδας και Αμερικής.

Σήμερα, η PNOE κάνει τα πρώτα της βήματα στην αγορά και έχει ξεκινήσει τις συνεργασίες της με διεθνή νοσοκομεία αλλά και με μεγάλες αλυσίδες γυμναστηρίων. Στις ιατρικές εφαρμογές της συσκευής μας, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για την συνεργασία μας με το Mount Sinai Hospital, στη Νέα Υόρκη, όπου χρησιμοποιείται η τεχνολογία μας στην κλινική παχυσαρκίας. Επίσης, το Mount Sinai Hospital θα χρησιμοποιήσει τη συσκευή μας σε διάφορες ιατρικές μελέτες που θα ξεκινήσουν τους επόμενους μήνες μιας και η φορητότητα και το χαμηλότερο κόστος της συσκευής ανοίγουν νέους δρόμους στη διάγνωση. Όπως ανέφερα προηγουμένως, η PNOE διατηρεί την παρουσία της στο Palo Alto της California αλλά και ένα πλήρες R&D Center στην Αθήνα. Οι συνεργάτες μας καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων στους τομείς της κλινικής διατροφολογίας, της αναπνευστικής και καρδιοαγγειακής λειτουργίας, της μηχανολογίας, της ηλεκτρολογίας, των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του βιομηχανικού σχεδιασμού.

Startupper.gr: Παναγιώτη η PNOĒ είναι ελληνική εταιρεία;

Απ.:
Η PNOE είναι μια ελληνική εταιρία και ευρωπαϊκός βραχίονας της Endo Medical. Tο μεγαλύτερο μέρος της ομάδας μας όμως βρίσκεται στην Αθήνα, στα γραφεία μας στην Καλλιθέα. Είναι δηλαδή μια ελληνική προσπάθεια στο μεγαλύτερο της μέρος.

Startupper.gr: Τι αριθμό εργαζομένων απασχολεί σήμερα η PNOĒ και ποιος είναι ο στόχος για το άμεσο μέλλον;

Απ.:
Η ομάδα μας σήμερα αποτελείται από 10 άτομα. Θεωρούμε πως οι συνεργάτες μας είναι από τους κορυφαίους – αν όχι οι κορυφαίοι – στο είδος τους στην Ελλάδα. Η αλήθεια είναι πως είμαστε αρκετά επιλεκτικοί γιατί θεωρούμε πως η ομάδα μας είναι ο πυρήνας της εταιρείας μας.Μέσα στο 2018 αναμένουμε να διπλασιάσουμε ή να τριπλασιάσουμε το προσωπικό μας, διατηρώντας φυσικά το υψηλό επίπεδο τεχνογνωσίας που διαθέτουμε σήμερα.

Startupper.gr: Έχετε λάβει μια χρηματοδότηση 3 εκατ. δολ. Θέλετε να μας πείτε ποιος είναι ο φορέας που σας χρηματοδότησε και που έχει αυτή η χρηματοδότηση κατευθυνθεί;

Απ.:
Angel investor. Δε θα θέλαμε να αποκαλύψουμε το όνομά του.

Startupper.gr: Έχετε στα σχέδια σας κάποια νέα χρηματοδότηση;

Απ.:
Μέσα στο 2018/αρχές του 2019 σκοπεύουμε να προχωρήσουμε στο series A. Όπως γνωρίζετε το Series A είναι growth capital και σκοπεύουμε να το χρησιμοποιήσουμε για την μαζικότερη χρήση της PNOE.

Startupper.gr: Απόστολε και Παναγιώτη τι ακριβώς κάνει η συσκευή που έχει δημιουργήσει η PNOĒ και σε τι διαφέρει με τις αντίστοιχες της αγοράς;

Ο Απόστολος Ατσαλάκης.

Απ. Η PNOĒ αποτελεί την πρώτη χαμηλού κόστους και φορητή συσκευή ανάλυσης της ανθρώπινης αναπνοής η οποία είναι σε θέση να αξιολογήσει την καρδιοαναπνευστική, μυική και μεταβολική κατάσταση ενός ατόμου. Βρίσκει εφαρμογή σε δύο βασικές αγορές: Διάγνωση καρδιοαναπνευστικών νοσημάτων και βελτιστοποίηση του προπονητικού προγράμματος και της διατροφής αθλητών.

Σχετικά με τη διάγνωση καρδιοαναπνευστικών νοσημάτων η PNOĒ αναλύει την ανθρώπινη αναπνοή και επιτρέπει την παρακολούθηση της απόδοσης του πνευμονολογικού και καρδιοαγγειακού συστήματος. Το δεδομένα που προκύπτουν από την ανάλυση αυτή, η οποία είναι γνωστή ως Καρδιοπνευμονική Δοκιμασία Άσκησης (Cardiopulmonary Exercise Testing – CPET), είναι επαρκή, ώστε να επιτρέπεται η βέλτιστη και εξατομικευμένη διαμόρφωση της διατροφής και της άσκησης του ατόμου που υποβάλλεται σε αυτή. H CPET παρέχεται σήμερα αποκλειστικά σε εξειδικευμένα ιατρικά περιβάλλοντα έναντι πολλών εκατοντάδων ευρώ. Η μέτρηση της PNOĒ, σε συνδυασμό με τους καινοτόμους αλγορίθμους που έχουμε αναπτύξει, επιτρέπει την πλήρη και ολοκληρωμένη αξιολόγηση του καρδιακού, πνευμονολογικού και μεταβολικού συστήματος ενός ανθρώπου με ένα εύκολο στη διαδικασία και σύντομο σε χρονική διάρκεια test (μόλις 10 λεπτών της ώρας).

Σχετικά με την βελτιστοποίηση της διατροφής και του προπονητικού προγράμματος η συσκευή PNOĒ μπορεί να αναλύσει την μεταβολική και καρδιοαναπνευστική κατάσταση του ατόμου κατά τη διάρκεια της άσκησης παρέχοντας όλες τις πληροφορίες για την δημιουργία του κατάλληλου προγράμματος άσκησης και διατροφής. Η γνωστή στους αθλητές εργομέτρηση που λαμβάνει χώρα σε εργομετρικά κέντρα παρέχει μόνο μια προσέγγιση της καρδιομεταβολικής κατάστασης του ατόμου σε πραγματικές συνθήκες άσκησης (real life conditions) με αποτέλεσμα τα αποτελέσματα των μετρήσεων αυτών να μην μπορούν να εφαρμοστούν με ασφάλεια και ακρίβεια. Η συσκευή της PNOĒ δίνει για πρώτη φορά σε αθλητές (επαγγελματίες και ερασιτέχνες) να μετρήσουν με ακρίβεια την καρδιομεταβολική τους κατάσταση σε πραγματικές συνθήκες άσκησης και να αναπτύξουν το πλέον αποτελεσματικό πρόγραμμα διατροφής και άσκησης.

Startupper.gr: Ποια είναι η τιμή που έχετε βγει στην αγορά;

Απ.:
Η τιμή που σκοπεύουμε να έχει η συσκευή μας είναι από $1.000 – $1.500

Startupper.gr: Aπόστολε και Παναγιώτη είναι αυτή  η τιμή ανταγωνιστική;

Απ.:
Ανταγωνιστικά μηχανήματα κοστολογούνται σήμερα μεταξύ $15.000 – 50.000 και δεν είναι σε καμία περίπτωση φορητά! Εμείς συνδυάζουμε το πλεονέκτημα της φορητότητας με μια πολύ χαμηλότερη τιμή χωρίς να συμβιβάζουμε την ακρίβεια. Δηλαδή η PNOE έχει την ίδια ακρίβεια με ιατρικά μηχανήματα που κοστίζουν $50.000.

Startupper.gr: Στην Ελλάδα ποιο είναι το μοντέλο που έχετε ακολουθήσει προκειμένου να αναπτύξετε τις δραστηριότητες σας (βασικές συνεργασίες);

Απ.
Η ομάδα μας καθώς και κάποιοι από τους βασικούς μας συμβούλους βρίσκονται στην Ελλάδα. Θεωρούμε πως στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν ευκαιρίες – αν και ίσως χρειάζεται λίγο περισσότερος χρόνος για να τις ανακαλύψεις. Υπάρχουν όμως πολλοί σοβαροί οργανισμοί με του οποίους βρισκόμαστε σε επαφή.

Startupper.gr: Απόστολε και Παναγιώτη πιστεύετε πως η συσκευή της PNOĒ μπορεί να σταθεί στις διεθνείς αγορές;

Απ.:
Η συσκευή PNOĒ απευθύνεται προτίστως στην παγκόσμια αγορά και έχει ήδη συγκεντρώσει το ενδιαφέρον ιατρικών και αθλητικών φορέων στο εξωτερικό και ειδικά στην Αμερική.

Startupper.gr: Δεδομένης της σχέσης σας με την ENDO Medical, με έδρα την Αμερική, ποια μπορεί να είναι τα βήματα που θα περιμένουμε από εσάς στο άμεσο μέλλον;

Απ.:
Το επόμενο βήμα για την εταιρία μας είναι η επέκταση των εμπορικών δραστηριοτήτων στο εξωτερικό και η εξασφάλιση του επόμενου γύρου χρηματοδότησης για την εμπορευματοποίηση της συσκευής.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις