Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σκοπεύετε να ζητήσετε χρηματοδότηση; Προσέξτε το “fund deployment”!

Η Μυρτώ Παπαθάνου, Partner στο Metavallon VC, επισκέφτηκε χθες το Be Finnovative FinTech accelerator της Εθνικής Τράπεζας και μίλησε με τις ομάδες οι οποίες έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το φλέγον ζήτημα της αρχικής χρηματοδότησης και πως αυτή θα σχεδιαστεί.

Η κουβέντα άνοιξε με την κλασική ερώτηση: “Πόσα χρειάζεστε;“. Οι απαντήσεις ήταν πολλές και διάφορες, από μερικές χιλιάδες ευρώ έως μερικά εκατομμύρια και με πολλές προϋποθέσεις μάλιστα, μια και οι ομάδες βρίσκονται σε διαφορετικά επίπεδα ετοιμότητας.

Η πρώτη συμβουλή της Μυρτώς ήταν ξεκάθαρη: πριν κλείσετε το πρώτο ραντεβού με κάποιο VC θα πρέπει να έχετε ξεκάθαρη εικόνα για τα χρήματα που χρειάζεστε και θα ζητήσετε. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα πλάνο χρηματοδότησης για τους πρώτους 12 με 18 μήνες και να είναι ξεκάθαρο που θα ξοδευτούν τα χρήματα.

Η δεύτερη συμβουλή αφορούσε την αφοσίωση της ομάδας στην προσπάθεια, Part-time επιχειρηματίας, ειδικά σε νέες και αχαρτογράφητες αγορές δεν νοείται.

Η τρίτη βασική συμβουλή αφορούσε την ύπαρξη κάποιου πρωτότυπου προϊόντος ή υπηρεσίας. Αν και μερικοί επενδυτές ενδεχομένως να χρηματοδοτούν ομάδες σε επίπεδο ιδέας, έτσι ώστε αυτή να πάρει τη μορφή MVP κάποια στιγμή, ωστόσο, ειδικά στη περίπτωση του Metavallon VC θα πρέπει να υπάρχει κάποιο πρωτότυπο προϊόν ή υπηρεσία.

Η Μυρτώ δεν συνιστά οι founders να μην έχουν ένα (λογικό) μισθό (κάτι που συμφωνούμε και εμείς), μια και ο συνδυασμός αποκλειστικότητας στο project και η απουσία των βασικών αποδοχών ως προς το ζειν μπορεί να κάνει ακόμα πιο άσχημο το κλίμα, ειδικά στις δύσκολες και απαιτητικές στιγμές που σίγουρα  θα ακολουθήσουν. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει στο συνολικό ποσό της χρηματοδότησης να έχει υπολογιστεί το συνολικό μισθολογικό κόστος που θα βαρύνει την εταιρεία.

Μετά το μισθολογικό κόστος θα πρέπει να υπολογιστεί και το κόστος για την είσοδο στην εκάστοτε αγορά αλλά και την επιχειρηματική ανάπτυξη. Ειδικά, θα πρέπει να υπολογιστεί αν το κόστος των προσφερομένων προϊόντων ή υπηρεσιών αυξάνεται ή μειώνεται ανάλογα με την αύξηση των πωλήσεων και την συνολική ανάπτυξη της επιχείρησης.

Παράλληλα, θα πρέπει ο founder να δείξει πως θα αναπτύξει το προϊόν ή την υπηρεσία σε συνδυασμό με την εκάστοτε χρηματοδότηση έτσι ώστε να επιτευχθούν τα κομβικά σημεία ανάπτυξης και επέκτασης και να αποφευχθούν “μοιραίες καταστάσεις” όπου τα χρήματα δεν επαρκούν για να βγει ένα προϊόν στην αγορά ή δεν έχει γίνει σωστός υπολογισμών εσόδων – εξόδων.
Φυσικά η συγκεκριμένη διαδικασία θα γίνει με την βοήθεια και την καθοδήγηση του εκάστοτε VC μια και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το VC αποκτά ένα μειοψηφικό μερίδιο στην επιχείρησή σας και θα σας βοηθήσει στην ανάπτυξή της, στο πλαίσιο των στόχων και της στρατηγικής του, με σκοπό να κερδίσει και εκείνο χρήματα με την υπεραπόδοση της επένδυσής που θα κάνει, αλλά και εσείς.

Σε κάθε περίπτωση είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να έχει συσταθεί εταιρεία, μια και το VC θα αποκτήσει μέρος των εταιρικών μεριδίων, θα συμφωνηθεί ένα βασικό “μνημόνιο συνεργασίας”, το οποίο αν αθετηθεί θα διακοπεί η χρηματοδότηση και σε γενικές γραμμές, εφόσον υπάρξει συμφωνία, η όλη διαδικασία από τον λογιστικό έλεγχο μέχρι την κατάθεση του αρχικού ποσού στη τράπεζα μπορεί να πάρει 2 με 3 μήνες.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις