Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι γυναίκες είναι αναγκαίες στις επιστήμες και την επιχειρηματότητα

Δυστυχώς ακόμα και σήμερα θα πρέπει να θεσπίζουμε ημέρες σαν την χθεσινή (Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ για τις γυναίκες στις Επιστήμες) μια και η παρουσία των γυναικών σε κλάδους όπως οι επιστήμες και ειδικά η νέα επιχειρηματικότητα αλλά και στη στελέχωση μεγάλων επιχειρήσεων είναι ακόμα μικρή αλλά ταυτόχρονα αναγκαία και όπως ανέφερε πρόσφατα σε ένα άρθρο του το Forbes, το να είσαι γυναίκα επιχειρηματίας θα πρέπει να “πληρώνεται” ανάλογα!

Το κοινωνικό στερεότυπο το οποίο επιβάλλει η γυναίκα και μόνον αυτή να έχει την φροντίδα και την ευθύνη του σπιτιού, των παιδιών, της ευρύτερης οικογένειας δεν έχει εκλείψει και δεν έχει μόνο ως συνέπεια την αδυναμία της να εστιάσει στα της Επιστήμης, αλλά και την καχυποψία για την συνέπεια και τις ικανότητές της να ανταπεξέλθει.
Ακόμη και αν και όταν τα εμπόδια αυτά ξεπεραστούν, τα ισχυρά κοινωνικά στερεότυπα ορθώνουν τείχη δυσκολιών, αμφισβητήσεων, συμπεριφορών, ηθικών και οικονομικών, στις δυναμικές γυναίκες που τα καταφέρνουν, αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση η Ένωση Ελλήνων Χημικών.

Ισότητα στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, αλλά ανισότητα στην επαγγελματική σταδιοδρομία καταδεικνύουν οι έρευνες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μόνο το 29% των ερευνητών ήταν γυναίκες στην Ευρώπη το 2006, και μάλιστα στη Βιομηχανική έρευνα το ποσοστό έπεφτε στο 18%, ενώ η δυσκολία εύρεσης χρηματοδότησης ήταν αυξημένη, ως συνέπεια της έλλειψης εμπιστοσύνης (μελέτη «She Figures 2006»).
Οι γυναίκες επιστήμονες είναι σταθερά χαμηλότερα αμειβόμενες από τους άνδρες συναδέλφους τους, αλλά και οι ίδιες φαίνεται να εγκαταλείπουν πιο εύκολα τον ερευνητικό στίβο, γιατί έχοντας αφομοιώσει το ρόλο που η κοινωνία τους επιφυλάσσει αντιμετωπίζουν δυσκολία με την ευελιξία σε χρόνο και σε τόπο που απαιτείται.


Δυστυχώς το ίδιο ισχύει και στη στελέχωση των επιχειρήσεων, και ειδικά των μεγάλων, όπου πέρα από τον σχετικά μικρό αριθμό γυναικών, οι αποδοχές τους είναι μικρότερες από τους άντρες.
Στις Startups υπάρχει μια αντίστοιχη τάση μια και το οικοσύστημα ανδροκρατείται! Ευτυχώς όμως στη περίπτωση της Ελλάδας έχουμε ένα από τα μεγαλύτερα ποσοστά γυναικών founders στην Ευρώπη!

Επιστρέφοντας στις επιστήμες, εδώ και χρόνια, οι γυναίκες και τα κορίτσια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στους τομείς των επιστημών και της τεχνολογίας. Χωρίς το έργο πρωτοπόρων γυναικών στην τεχνολογία, όπως η Hedy Lamarr (κεντρική φωτογραφία) και η Barbara Liskov, δεν θα υπήρχε σήμερα ούτε Wi-Fi ούτε ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στη μορφή που μας είναι οικεία.

Ωστόσο, οι γυναίκες και τα κορίτσια εξακολουθούν να έχουν ιδιαίτερα χαμηλή εκπροσώπηση στην εκπαίδευση και σε επαγγέλματα που σχετίζονται με την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM). Μόνο το 35% των κοριτσιών προχωρά σε ανώτερες σπουδές σε θέματα STEM και πολλά από αυτά δεν ενθαρρύνονται καν για να αποκτήσουν τις δεξιότητες που απαιτούνται ώστε να επιτύχουν στους σχετικούς κλάδους.

Η ανάπτυξη κώδικα αποτελεί μια από τις πλέον ζητούμενες δεξιότητες σε επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους. Οι μισές περίπου από τις νέες θέσεις προγραμματισμού προέρχονται από κλάδους εκτός της τεχνολογίας, όπως είναι ο κλάδος των χρηματοοικονομικών, της υγειονομικής περίθαλψης και της βιομηχανικής παραγωγής. Στην πρόσφατη έκθεσή του με τίτλο «Σπάζοντας τον κώδικα: Η εκπαίδευση των κοριτσιών και των γυναικών σε STEM», ο Εκπαιδευτικός, Επιστημονικός και ο Πολιτιστικός Οργανισμός των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO ), εξέφρασε ανησυχίες ότι «η συμμετοχή των γυναικών μειώνεται σε έναν τομέα που διαρκώς επεκτείνεται σε παγκόσμιο επίπεδο”.

Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να σταθούμε σε μια πρωτοβουλία η οποία στοχεύει στην ανάπτυξη κώδικα σε κορίτσια σε όλο τον κόσμο.
Σε συνεργασία με τον οργανισμό Code First: Girls, το πρόγραμμα #CodeLikeAGirl του Ομίλου Vodafone παρέχει πενθήμερα εργαστήρια ανάπτυξης κώδικα για κορίτσια ηλικίας 14-18 ετών, σε αγορές όπου δραστηριοποιείται ο Όμιλος στην Ευρώπη, την Ινδία, τη Μέση Ανατολή, τη Νότια Αφρική και την Αυστραλασία.

Το 2017, 500 κορίτσια σε 26 χώρες εκπαιδεύτηκαν στην ανάπτυξη κώδικα στο πλαίσιο του προγράμματος. Στην Ελλάδα 20 έφηβες, ηλικίας 14-17 από όλη την Ελλάδα παρακολούθησαν για μία εβδομάδα μαθήματα κώδικα στα γραφεία της Vodafone στην Αθήνα. Φέτος, το πρόγραμμα θα δώσει την δυνατότητα σε ακόμα περισσότερα κορίτσια να εκπαιδευτούν.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις