Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα …κακώς κείμενα: H σημασία των …προξενιών!

Διάβαζα ένα post  ενός φίλου πριν από μερικές ημέρες που υποστήριζε ότι έχουμε υπερβολικά πολλές εκδηλώσεις για Startups. Είναι γνωστή η άποψη μου ότι όντως είναι πολλές οι εκδηλώσεις. Όμως, έχω αρχίσει να πιστεύω ότι υπάρχει έλλειψη σε έναν τομέα του οικοσυστήματος και εκεί θα έπρεπε να υπάρχουν περισσότερες εκδηλώσεις: αυτός των …προξενιών.

Είναι προφανές ότι δεν κάνω λόγο για προξενιά που θα οδηγήσουν σε γάμο. Αλλά για προξενιά που θα οδηγήσουν σε περισσότερο ολοκληρωμένες ομάδες. Τα περισσότερα Startups, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έχουν ξεκινήσει από ανθρώπους που γνωρίζονται μεταξύ τους. Είτε ήταν παιδικοί φίλοι, είτε συγγενείς, είτε συμφοιτητές, είτε εργάζονταν στην ίδια εταιρεία. Από την άλλη πλευρά, όμως, υπάρχουν και πολλές περιπτώσεις ομάδων που γνωρίστηκαν σε εκδηλώσεις τύπου Startup Weekends ή  Hackathons. Και οι δεύτερες, σε πολλές περιπτώσεις, δείχνουν να είναι περισσότερο ολοκληρωμένες.

Η έννοια του Matchmaking (προξενιό στα ελληνικά) είναι εξαιρετικά σημαντική και θα πρέπει να απασχολήσει πολύ περισσότερο το οικοσύστημα. Και αυτό γιατί τα παραδείγματα ομάδων που δεν μπορούν να προχωρήσουν μία ιδέα γιατί δεν έχουν όλες τις απαραίτητες δεξιότητες είναι ουκ ολίγες. Για να είμαι ακριβής, υπάρχουν ιδέες, που δείχνουν πολύ καλές, αλλά ο άνθρωπος που την έχει δεν μπορεί να βρει τους κατάλληλους συνεργάτες.

Σημειωτέον πως δεν αναφέρομαι μόνο σε ελλείψεις σε Developers. Υπάρχουν ομάδες που δεν προχώρησαν γιατί δεν είχαν κάποιον στο μάρκετινγκ να τους βοηθήσει. Γενικώς, το θέμα της σωστής στελέχωσης μίας ομάδας είναι εξαιρετικά σημαντικό. Όπως είναι σημαντικό να υπάρχει και χημεία μεταξύ των μελών μίας ομάδας. Το γεγονός ότι είναι φίλοι ή γνωστοί δεν είναι πάντα καλό. Γιατί ο ανθρώπινος παράγοντας μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Το θετικό είναι πως αυτή η έλλειψη matchmaking έχει αρχίσει να γίνεται αντιληπτή και έχουν αρχίσει να διοργανώνονται σχετικές εκδηλώσεις τόσο στην Αθήνα όσο και στην περιφέρεια. Αλλά είναι απαραίτητο και να αυξηθούν και να γίνουν όσο το δυνατόν πιο γνωστές ώστε να υπάρχει συμμετοχή από ανθρώπους που έχουν ιδέες ή απλά όρεξη να συμμετέχουν σε ένα project  και απλά ψάχνουν τις ευκαιρίες.

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό μπορεί να γίνει και σε πιο “γενικού ενδιαφέροντος” εκδηλώσεις την ώρα του περίφημου networking. Και η αλήθεια είναι πως έχουν γίνει αρκετές τέτοιες δικτυώσεις. Όμως, πολλές φορές αυτό είναι και λίγο τύχη. Χρειάζεται περισσότερο οργάνωση και αυτό είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα πρόκληση για όλο το οικοσύστημα.

Για να δούμε αν είναι μία από τις περιπτώσεις που θα γίνει κάτι. Γιατί είναι πιθανό να δώσει σημαντική ώθηση, κυρίως όσον αφορά τον αριθμό των ομάδων που θα δημιουργηθούν. Αριθμός που συνεχίζω να πιστεύω πως είναι μικρός…

Σημείωση: Οι φωτογραφίες είναι από το αρχείο της Φίνος Φίλμ στον σχετικό ιστότοπο. 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις