Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Ελληνίδα στην Ψηφιακή Εποχή

Η πρωτότυπη έρευνα «Η Ελληνίδα στην Ψηφιακή Εποχή»  με θέμα τη σχέση των γυναικών με τα σύγχρονα τεχνολογικά εργαλεία της ψηφιακής επικοινωνίας και τη θέση τους στην οικονομική και κοινωνική ζωή, παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Μέγαρο Υπατία την Τετάρτη 7 Μαρτίου 2018, με την ευκαιρία της ημέρας της Γυναίκας. Ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή γυναικών που έχουν διακριθεί στον επιχειρηματικό, ακαδημαϊκό και δημοσιο-διοικητικό χώρο.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον ΣΕΚΕΕ – Σύνδεσμος Εταιρειών Κινητών Εφαρμογών Ελλάδος, σε συνεργασία με το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ και τη συνδρομή της εταιρείας ερευνών Kάπα Research.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο Γενικός Διευθυντής του ΣΕΚΕΕ Γιάννης Κωτσής-Γιανναράκης επισήμανε ότι:

Είναι κρυφό μυστικό στο χώρο της τεχνολογίας ότι ο ρόλος της γυναίκας στην καινοτομία και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων είναι πολύ πιο σημαντικός από ότι δείχνουν τα ποσοστά των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια στα ερευνητικά τμήματα και γενικότερα στα στελέχη αυτών των επιχειρήσεων.
Από την άλλη, είναι διαπιστωμένο ότι οι εταιρείες που διοικούνται σε μεγάλο ποσοστό από γυναίκες, έχουν κατά μέσο όρο 20% αυξημένη  παραγωγικότητα!! Έτσι ο στόχος για ίσες ευκαιρίες στην απασχόληση και στη δημιουργική εξέλιξη στον επαγγελματικό χώρο, αποτελεί πλέον έναν παγκόσμιο στόχο του οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και και μάλιστα αναφέρεται σαν ο στόχος υπ αριθμόν 5 στην ανάπτυξη.

Η επίτευξη αυτού του στόχου αποτέλεσε φέτος ένα από τα βασικά θέματα του συνεδρίου Mobile World Congress 2018 που πραγματοποιήθηκε στη Βαρκελώνη την περασμένη εβδομάδα και στο οποίο η Ελλάδα συμμετείχε για 6η συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλία του ΣΕΚΕΕ.

Δυστυχώς, όμως, η εικόνα για τη χώρα  μας δεν είναι καθόλου  καλή. Η Ελλάδα  καταλαμβάνει την τελευταία θέση στον Δείκτη Ισότητας των Φύλων, σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (EIGE). Το να αλλάξουμε αυτή τη θέση αποτελεί μια σημαντική πρόκληση για όλους μας”, κατέληξε.

Την έρευνα παρουσίασε ο Γεράσιμος Ρουτζούνης, της ΚΑΠΑ Research, τα κεντρικά συμπεράσματα της οποίας είναι:

  1. Μια διασυνδεδεμένη ελληνική κοινωνία:
    • 75% των Ελλήνων χρηστών του internet με το smartphone στο χέρι, χρησιμοποιούν το διαδίκτυο τακτικά και αποτελεσματικά.
    • Από τα πρώτα 15’ της ημέρας έως και τα τελευταία 15’ πριν πέσουν για ύπνο, «τσεκάρουν» πολύ συχνά το κινητό τους για να παρακολουθήσουν τις ειδήσεις, να στείλουν και να λάβουν sms/e-mails, ή να ασχοληθούν με φωτογραφίες/βίντεο.
    • Οι κίνδυνοι εντοπίζονται στην παράνομη χρήση των τραπεζικών στοιχείων ή των προσωπικών δεδομένων, αλλά και στην επίδραση των ψηφιακών οθονών (υπολογιστές, smartphones, tablets) στη ζωή των παιδιών.
  2. Η 4η βιομηχανική επανάσταση βρίσκει γυναίκες και άνδρες ίσους:
    • Η χρήση των νέων τεχνολογιών και η κατανάλωση των ψηφιακών υπηρεσιών είναι από τους λίγους τομείς στους οποίους δεν καταγράφεται ανισότητα ή χάσμα των δύο φύλων στη χώρα μας. Οι ψηφιακές υπηρεσίες / προϊόντα που προσφέρουν η δημόσια διοίκηση, οι επιχειρήσεις, οι ηλεκτρονικές συναλλαγές, το διαδίκτυο – ως κύρια πηγή ενημέρωσης – αλλά και η παρουσία στα κοινωνικά δίκτυα, αξιοποιούνται εξίσου από γυναίκες και άνδρες.
  3. Η Ελλάδα «ψηφιακά» έτοιμη να περάσει στην επόμενη φάση:
    • 67,5% των γυναικών και το 66,5% των ανδρών έκανε χρήση κάποιας ψηφιακής υπηρεσίας του δημοσίου το τελευταίο εξάμηνο μένοντας ικανοποιημένο από την παρεχόμενη υπηρεσία.
    • Το TAXIS θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «η ναυαρχίδα των δημοσίων ψηφιακών υπηρεσιών» και έπεται η ΔΙΑΥΓΕΙΑ, εφαρμογές που έχουν βελτιώσει τη σχέση κράτους-πολίτη, σύμφωνα με το 85% και το 60% περίπου των ερωτώμενων αντίστοιχα.
    • Πάνω από το 70% των ερωτώμενων κρίνει θετικά το επίπεδο των ψηφιακών υπηρεσιών που προσφέρουν οι επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
  4. 4. Η «κινητή διακυβέρνηση» ξεκινά από την Τοπική Αυτοδιοίκηση:
    • Από όλες τις βαθμίδες της διοίκησης, η κυβέρνηση συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό θετικής γνώμης για το έργο της στον τομέα των ψηφιακών υπηρεσιών. Η δημοτική αρχή όπως, επίσης, η περιφερειακή αρχή, φαίνεται να υστερούν – σε έργο – στον ψηφιακό τομέα.
    • Οι υπηρεσίες του δημοσίου που επιδέχονται περαιτέρω ψηφιακής ανάπτυξης, εντοπίζονται στην αστική κατάσταση, στην υγεία / κοινωνική μέριμνα και στην εργασία / ασφάλιση / συντάξεις.
    • Η υστέρηση αυτή μπορεί να αποδειχθεί ένα προνομιακό πεδίο ανάπτυξης – όχι πλέον της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης (e-government) – αλλά της κινητής διακυβέρνησης (m-government), που αποτελεί τη νέα πρόκληση του ψηφιακού 21ου αιώνα.

Στη συνέχεια η Ιωάννα Προφύρη από το ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕ αναφέρθηκε στο “χάσμα” ανάμεσα στις δυνατότητες και στην πραγματικότητα της συμμετοχής των γυναικών στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή στην Ελλάδα.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Βουλευτής, Υπεύθυνη Τομέα Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης της Νέας Δημοκρατίας.

Η Ζέφη Δημαδάμα, Αντιπρόεδρος PES Women, επισήμανε ότι πρέπει να δοθεί Ιδιαίτερη βαρύτητα στην ασφάλεια στο διαδίκτυο, ίσες ευκαιρίες σε όλους, κατάρριψη των στερεοτύπων και ανάγκη εκπαίδευσης στη χρήση των ΤΠΕ από την πρώτη βαθμίδα. Επίσης, ανέφερε ότι μέχρι το 2025 προγραμματίζεται να υιοθετηθούν ίδια επίπεδα αμοιβών για άνδρες και γυναίκες εργαζόμενους.

Η Δέσποινα Μητροπούλου, Γενική Διευθύντρια, Οργανισμός Ανοικτών Τεχνολογιών, τόνισε την ανάγκη να  γίνει εναρμόνιση στην εκπαίδευση με τις ανάγκες δεξιοτήτων της αγοράς, γιατί η κοινωνία δεν προάγει πρότυπα παραδείγματα γυναικών που έχουν διακριθεί αλλά παραμένει κολλημένη σε πιο παραδοσιακά, που ουσιαστικά δεν βοηθούν στην επαγγελματική ανέλιξη και πρόοδο γυναικών στελεχών στον τομέα των ΤΠΕ.

Η Νάνσυ Καρανάσιου, CTO, Vidavo AE
Όντας η ίδια επιστήμονας, και σήμερα υψηλόβαθμο στέλεχος επιχείρησης, που ξεκίνησε την καριέρα της ως προγραμματίστρια, τόνισε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην παιδεία και στην κατάργηση των παραδοσιακών προτύπων, έτσι ώστε να υπάρξουν περισσότερες γυναίκες προγραμματίστριες, ένας τομέας στον οποίο υπάρχει φοβερή έλλειψη.

Η Μαρία Μπούρα, Υπεύθυνη Στρατηγικής, Ericsson
Επεσήμανε ότι θα πρέπει να δοθούν κίνητρα από την πολιτεία ώστε να βοηθήσουν τη γυναίκα-στέλεχος-σύντροφο και μητέρα ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στον πολυσχιδή ρόλο της με επιτυχία και αποτελεσματικότητα.
Η πιθανή λύση θα μπορούσε να βασιστεί σε 3 διαστάσεις:
α) κράτος-κοινωνία
Προάγοντας το μοντέλο της κυβέρνησης που θα αποτελείται από ισόβαθμο αριθμό ανδρών-γυναικών
Παρέχοντας φορολογικές ελαφρύνσεις ως κίνητρο για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα
Παρέχοντας υποστήριξη προκειμένου να μπορέσουν οι γυναίκες να ανταπεξέλθουν τόσο στον επαγγελματικό όσο και στον επαγγελματικό στίβο.
β) επιχειρήσεις,
Να δώσουν κίνητρα και ίσες ευκαιρίες σε γυναίκες να στελεχώσουν τη διοίκηση της εταιρείας, τηρώντας την απαιτούμενη ισορροπία στο ύψος των αμοιβών.
γ) ατομικό επίπεδο
Να δίνουμε οι ίδιοι το παράδειγμα για την ίση αντιμετώπιση, επηρεάζοντας έτσι το κοινωνικό μας περιβάλλον.

Η Νάνσυ Ρουτζούνη, Μηχανικός Πληροφοριακών Συστημάτων, Σύμβουλος Δημοσίων Πολιτικών Ψηφιακής Πολιτικής, Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης
Κατέθεσε την άποψή της ότι η κοινωνία μας υποστηρίζει τα κλασσικά πρότυπα, επιβάλλοντας την άποψη ότι ο προγραμματισμός και οι αυτοματισμοί είναι κάτι αγορίστικο, ενώ τα κορίτσια θα πρέπει να εκπαιδευθούν σε κάτι που παραδοσιακά θεωρείται κοριτσίστικο. Το ίδιο πρόβλημα υπάρχει κ στην Ευρώπη.

Η αλλαγή κουλτούρας και διοίκησης για τον ψηφιακό μετά σχηματισμό μπορεί να εξυπηρετηθεί από γυναίκες. Οι γυναίκες θα πρέπει να συμμετέχουν στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις