Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Σόνια Μουσαβερέ: Η Bayer παρακολουθεί στενά την Ελληνική Startup Σκηνή!

H Σόνια Μουσαβερέ, διευθύντρια του τμήματος επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων της Bayer Ελλάς, μιλά στο Startupper για το πρόγραμμα G4A Generator και καλεί τις ελληνικές Startup να δηλώσουν συμμετοχή προκειμένου να εκμεταλλευτούν τα πλεονεκτήματα που προσφέρει. Επίσης αναφέρει πως η Bayer παρακολουθεί στενά την Ελληνική Startup σκηνή και ειδικά αυτή της Αθήνας.

STARTUPPER: Κυρία Μουσαβερέ θα θέλαμε καταρχήν να μας πείτε δύο λόγια για το πρόγραμμα G4A Generator;

Σ. Μουσαβερέ: To G4A Generator είναι το νέο πρόγραμμα της πρωτοβουλίας Grants4Apps και τρέχει φέτος για πρώτη χρονιά.

Η ανοιχτή καινοτομία αποτελεί τον πυρήνα της επιτυχίας της Bayer, έτσι ο γερμανικός κολοσσός, μέσω του προγράμματος G4A Generator, επιδιώκει στρατηγικές συνεργασίες με πρωτοπόρους στον τομέα της υγείας, για την παροχή λύσεων αυτοφροντίδας (self-care) στους καταναλωτές.

STARTUPPER: Τι θα μπορούσαμε να πούμε πως αναζητά η Bayer μέσα από αυτή την διαδικασία; 

Σ. Μουσαβερέ: Η Bayer ψάχνει για πρωτοποριακές τεχνολογίες αιχμής, πρωτότυπα επιχειρηματικά μοντέλα, πολλά υποσχόμενα καινοτόμα ψηφιακά προϊόντα (ειδικά για την αγορά των ΗΠΑ), όπως επίσης και επιχειρηματίες και οργανισμούς που ανταποκρίνονται στις νέες ανάγκες των καταναλωτών στις βασικές κατηγορίες αυτοφροντίδας.

Πιο συγκεκριμένα, η Bayer ψάχνει νέο λογισμικό, hardware, καινοτόμες τεχνολογίες και διαδικασίες που μπορούν να εφαρμοστούν στον τομέα της υγείας και συγκεκριμένα στη διαχείριση της φαρμακευτικής θεραπείας, συμβάλλοντας στην πρόοδο του τομέα αυτού.

Αναγνωρίζουμε ότι ο συνδυασμός της  δυναμικής έρευνας και ανάπτυξης της εταιρίας μας και της βαθιάς γνώσης που κατέχουμε στις Βιοεπιστήμες, με την τεχνογνωσία των ειδικών εκτός εταιρίας, από τον ακαδημαϊκό χώρο και τη βιομηχανία, είναι το κλειδί στην επιτυχία και την καινοτομία.

Έτσι, συνάπτοντας σχέσεις με νέους εταίρους από τους τομείς της επιστήμης και της βιομηχανίας επιδιώκουμε την συμπλήρωση της δικής μας τεχνογνωσίας. Αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο της στρατηγικής μας.

STARTUPPER: Όταν λέτε τεχνολογίες αιχμής και πρότυπα επιχειρηματικά μοντέλα τι εννοείτε;  Μπορείτε να γίνεται πιο συγκεκριμένη; 

Σ. Μουσαβερέ: Η Bayer εξετάζει μεταξύ άλλων τους τομείς της διατροφής, της διαχείρισης του πόνου και της προστασίας του δέρματος. Σε αυτούς τους τομείς, αναζητούμε τέσσερα βασικά στοιχεία.

Το πρώτο είναι η εξατομίκευση (customisation). Έχουμε ακούσει πολλά για την εξατομικευμένη ιατρική. Θεωρούμε ότι υπάρχει μια μεγάλη ευκαιρία και στον χώρο αυτο-φροντίδας. Οι άνθρωποι θέλουν να ξέρουν τι είναι σωστό ο καθένας για τον εαυτό του, και αυτό ο τομέας έχει μεγάλες ευκαιρίες ανάπτυξης καινοτόμων ιδεών.

Το δεύτερο είναι η ευκολία. Με τόση καθημερινή πίεση, οι άνθρωποι θέλουν λύσεις στην καθημερινή τους ζωή όσο το δυνατόν πιο αβίαστες και απρόσκοπτες.

Ο τρίτος τομέας είναι η υποστήριξη για τη σωστή χρήση των φαρμάκων. Στους ανθρώπους αρέσει  – όταν π.χ. έχουν ξεκινήσει μια θεραπεία – να τους υπενθυμίζεται ότι κάνουν κάτι σωστό. Τέλος, δεν μιλάμε μόνο για θεραπεία, αλλά και για πρόληψη.

STARTUPPER: Καθώς μιλάμε για το πρόγραμμα, G4A Generator, να πούμε πως μπορεί να συμμετάσχει κάποιος; Επίσης μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και οι ελληνικές Startup εταιρείες; 

Σ. Μουσαβερέ: Ναι, βέβαια. Το G4A Generator είναι μια μοναδική ευκαιρία για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις, ενεργές στη ψηφιακή υγεία, να λάβουν οικονομική στήριξη  αλλά και να έρθουν σε επαφή με ένα διεθνές δίκτυο ειδικών του χώρου που θα τις βοηθήσει να βελτιστοποιήσουν τις δυνατότητες τους με την κατάλληλη τεχνογνωσία. Οποιαδήποτε ελληνική εταιρεία έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει μέσω της σχετικής ιστοσελίδας: www.grants4apps.com , και όχι μόνο στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, αλλά και στο συνολικό πρόγραμμα Grants4Apps.

STARTUPPER: Εστιάζοντας στις ελληνικές συμμετοχές. Έχουμε κάποιο προηγούμενο, κάποια δηλαδή Startup εταιρεία που «κατέβηκε» στο συγκεκριμένο πρόγραμμα;

Σ. Μουσαβερέ: Στο πρόγραμμα Grants4Apps Accelarator, είχε επιλεχθεί η «έξυπνη» μηχανή αναζήτησης ReportBrain, μια ιδέα που προέρχεται από Έλληνες και ακολουθεί μια επιτυχημένη πορεία ως επιχείρηση. Συνολικά την περίοδο 2014-17 λάβαμε 1.165 αιτήσεις για το πρόγραμμα accelerator. Δυστυχώς μόνο 12 ήρθαν από την Ελλάδα.

Όσον αφορά τα projects που έχουμε στηρίξει γενικά, αξίζει να αναφέρουμε το Rivera, μια εφαρμογή που βελτιώνει τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, παρουσιάζοντας στοιχεία σε μορφή ιστοριών, ενώ το My (HealthCare) BI 2Go, παρέχει στους χρήστες μέσω μιας εφαρμογής πρόσβαση σε συγκεκριμένο ιατρικό περιεχόμενο.

STARTUPPER: Θα ήθελα επίσης να μας πείτε, πως μπορεί η Bayer να βοηθήσει τις ελληνικές Startup εταιρείες που θα «κατέβουν» στο πρόγραμμα; 

Σ. Μουσαβερέ: Οι συμμετέχοντες του προγράμματος θα λάβουν χρηματικό έπαθλο και επιστολή προθέσεων για συνεργασία με τη Bayer και πρόσβαση στην κοινότητα καινοτομίας της Bayer «G4A».

Παράλληλα  θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τις ιδέες τους μπροστά σε μια ομάδα εμπειρογνωμόνων της Bayer και του κλάδου στις 24 Μαΐου στη Νέα Υόρκη. Τέλος, συνεργαζόμενοι με τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο στον τομέα των βιοεπιστημών θα προβληθούν ανάλογα.

STARTUPPER: Βεβαίως έχει ενδιαφέρον να μιλήσουμε και το διεθνές δίκτυο καινοτομίας της Bayer. Σε ποιες χώρες / περιοχές βρίσκεται και ποια είναι τα αποτελέσματα; 

Σ. Μουσαβερέ: Το παγκόσμιο δίκτυό μας σχετικά με το πρόγραμμα Grants4Apps περιλαμβάνει πόλεις όπως Βερολίνο, Τόκυο, Σαγκάη, Σιγκαπούρη, Μόσχα, Βαρκελώνη κ.α.  Βέβαια, η εταιρία δραστηριοποιείται σε 78 χώρες, με 301 θυγατρικές, υποστηρίζοντας σε κάθε χώρα ενέργειες που συμβάλλουν στην Καινοτομία.

Μέσω του δικτύου αυτού, λοιπόν, η Bayer προσφέρει πολλές διαφορετικές μορφές συνεργασίας που προσδίδουν επιπλέον αξία σε όλους τους ενδιαφερόμενους, από κλασσικές συμφωνίες παραχώρησης αδειών εκμετάλλευσης (licencing), στρατηγικές συμμαχίες έρευνας, συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, καθώς και crowdsourcing. Το δίκτυο μας και οι υπηρεσίες που προσφέρει επιτρέπει τον σχεδιασμό και τη βελτιστοποίηση της καινοτομίας σε παγκόσμια κλίμακα.

STARTUPPER: Πιστεύετε πως η Ελλάδα και ενδεχομένως η Αθήνα θα μπορούσαν να προσελκύσουν το ενδιαφέρον της Bayer για κάτι ανάλογο; 

Σ. Μουσαβερέ: Στην Ελλάδα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μια έκρηξη από νεοφυείς επιχειρήσεις. Η ελληνική κοινότητα startup είναι ακμαία και πολύ ελπιδοφόρα. Αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στα γεμάτα συνέδρια, τις διαδικασίες χρηματοδοτήσεων και τους διάφορους διαγωνισμούς.

Ελπίζουμε αυτού του τύπου η επιχειρηματικότητα να συμβάλλει σημαντικά στην οικονομία. Σε κάθε περίπτωση η Bayer παρακολουθεί στενά την Ελληνική – αλλά και συγκεκριμένα την Αθηναϊκή Σκηνή Startup.

STARTUPPER: Τέλος, θα ήθελα να μιλήσουμε συνολικά για το πρόγραμμα Grants4Apps της Bayer. Ποια είναι τα έως τώρα αποτελέσματα και ποιες είναι οι προσδοκίες της Bayer για το μέλλον;

Σ. Μουσαβερέ: Το πρόγραμμα Grants4Apps υλοποιείται για 6η συνεχόμενη χρονιά, ενώ ήδη 10 σημαντικά έργα, συμπεριλαμβανομένης και της εφαρμογής ReportBrain από Ελληνική νεοσύστατη εταιρία που προανέφερα, που έχουν επιλεχθεί αυτά τα χρόνια βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη και ανάπτυξη με την υποστήριξη της Bayer.

Η προσδοκία μας είναι να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των σύγχρονων προκλήσεων που απασχολούν τον Τομέα Φαρμάκων της εταιρείας, όσον αφορά στην εμπορική διάθεση και τη διαχείριση των προϊόντων του Τομέα, αλλά και στο τμήμα έρευνας και ανάπτυξης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις