Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τα …κακώς κείμενα: Έχει δρόμο ακόμη το FinTech στην Ελλάδα

Οι έρευνες για τα οικοσυστήματα που έχουν αρχίσει να δημιουργούνται στην Ελλάδα είναι ελάχιστες, οπότε κάθε φορά που βγαίνει μία, θεωρώ ότι έχει το δικό της ενδιαφέρον. Κάτι που συνέβη και με την έρευνα για το FinTech Οικοσύστημα που παρουσίασε ο Nίκος Χριστοδούλου, Group COO της Εθνικής Τράπεζας στο Digital Banking Forum.

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη μέθοδο των συνεντεύξεων με στελέχη που κινούνται στο χώρο του FinTech, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το ελληνικό FinTech οικοσύστημα δεν έχει εξελιχθεί επαρκώς και τα success stories είναι λίγα και με περιορισμένο αντίκτυπο. Προσωπική άποψη είναι ότι το πιο σημαντικό στοιχείο στην προκειμένη περίπτωση είναι ότι υπάρχει FinTech οικοσύστημα, έστω και αν είναι ακόμη στα σπάργανα.

Σημαντικό στοιχείο είναι πως φαίνεται πως οι τράπεζες υποστηρίζουν τις προσπάθειες που υπάρχουν και υπάρχει και διάθεση συνεργασίας με τα FinTech Startups, όποια και αν είναι αυτά. Κάτι που ενδέχεται να μετρήσει πολύ τα επόμενα χρόνια.

Ενδεχομένως το πιο σημαντικό ζήτημα είναι οι τομείς με τους οποίους ασχολούνται τα υπάρχοντα FinTech Startups. Οι πληρωμές κυριαρχούν, ενώ υπάρχει και κάποιο ενδιαφέρον για το blockchain. Γενικώς, όμως, φαίνεται να μην υπάρχει αρκετή ποικιλία και αυτό είναι πρόβλημα. Όπως πρόβλημα δείχνει να είναι το μέγεθος της ελληνικής αγοράς, το δύσκολο κανονιστικό πλαίσιο και το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον.

Από την άλλη πλευρά, οι συμμετέχοντες στην έρευνα έδειξαν και κάποια στοιχεία αισιοδοξίας, καθώς περιμένουν περισσότερες ιδέες λόγω των μεγαλύτερων ευκαιριών χρηματοδότησης (βλ. Equifund), ενώ και οι τράπεζες δείχνουν διατεθειμένες να συνεχίσουν τη στήριξη του οικοσυστήματος που αρχίζει να δημιουργείται.

Βέβαια, αυτό που θα πρέπει να τονίσω ξανά είναι ότι τουλάχιστον κάτι γίνεται. Το FinTech κινείται και στην Ελλάδα, οι παραδοσιακού “παίκτες” του χρηματοπιστωτικού κλάδου θέλουν να το ενισχύσουν, αλλά έχω την άποψη ότι θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι να κινηθούν και προς άλλες κατευθύνσεις.

Οι πληρωμές και το blockchain έχουν μεν ενδιαφέρον αλλά πόσο διαφορετικά μπορείς να κάνεις τα πράγματα από όσα κάνουν αυτή τη στιγμή εταιρείες όπως η Revolut και η Ν26;

Μήπως υπάρχουν και άλλοι τομείς όπου μπορεί κάποιος με μία καλή ιδέα και μία καλή ομάδα να φέρει πραγματικό disruption; Να ταράξει τα νερά και να μπορέσει να αναπτυχθεί όπως πρέπει; Και να δούμε ως χώρα ένα πετυχημένο παράδειγμα FinTech Startup; Αυτό είναι κάτι που θα ήθελα να δω μέσα στα επόμενα 2-3 χρόνια.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις