Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

167 απόδημοι Έλληνες επιστήμονες-ερευνητές θέλουν επιστρέψουν Ελλάδα να συνεχίσουν την έρευνά τους!

Στις παρουσιάσεις που πραγματοποιεί ο υπουργός κ. Φωτάκης πάντα στεκόταν στα αρχικά στοιχεία της δράσης ενίσχυσης μεταδιδακτορικών ερευνητών του ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., όπου φάνηκε ότι αρκετοί Έλληνες του εξωτερικού επιθυμούν να επιστρέψουν Ελλάδα και να συνεχίσουν το ερευνητικό τους έργο, το οποίο συνήθως είναι υψηλής ποιότητας και καινοτομίας. Τα τελικά στοιχεία δείχνουν ότι το 10% των 1.669 προτάσεων που κατατέθηκαν αφορούσαν Έλληνες του εξωτερικού, ένα μεγάλο ποσοστό για τον συγκεκριμένο τομέα!

Ολοκληρώθηκε η δράση «1η Προκήρυξη ερευνητικών έργων ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ. για την ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών» με τη συμβολή της ΓΓΕΤ και στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης, υποβλήθηκαν συνολικά 1.669 προτάσεις όπως προαναφέραμε.

Μετά το πέρας της διαδικασίας αξιολόγησης, εγκρίθηκαν προς χρηματοδότηση 189 προτάσεις για ερευνητικά έργα, για τις οποίες θα διατεθεί το ποσό των 34.000.000 ευρώ.
Τα έργα αυτά πληρούν κριτήρια υψηλής επιστημονικής ποιότητας και πρωτοτυπίας: 116 από αυτά θα ενισχύσουν τις ερευνητικές δραστηριότητες σε 17 Πανεπιστήμια/ΤΕΙ και 73 σε 11 Ινστιτούτα/Ερευνητικά Κέντρα, συμβάλλοντας ουσιαστικά στη στήριξη της επιστημονικής έρευνας στη χώρα.

Τονίζεται ιδιαίτερα το γεγονός ότι οι Μεταδιδάκτορες Ερευνητές/τριες είναι οι ίδιοι Επιστημονικοί Υπεύθυνοι των ερευνητικών έργων τα οποία θα υλοποιηθούν. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται στην πράξη η δημιουργικότητα και η αυτονομία των νέων αυτών επιστημόνων και δημιουργούνται παράλληλα οι κατάλληλες προοπτικές για την ακαδημαϊκή και εν γένει επιστημονική τους εξέλιξη.

Θα ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες δράσεις, όπως η 2η προκήρυξη για υποψήφιους Διδάκτορες, η 2η προκήρυξη ερευνητικών έργων για την ενίσχυση Μεταδιδακτόρων Ερευνητών/τριών, καθώς και νέες δράσεις για την «Επιστήμη και Κοινωνία», που στοχεύουν στη διάχυση της επιστημονικής γνώσης στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις