Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H Scully των X-Files ίνδαλμα για τις γυναίκες που έγιναν επιστήμονες!

Στα μεταφυσικά γεγονότα που αντιμετωπίζει σχεδόν σε κάθε επεισόδιο των X-Files,  η γιατρός Dana Scully –  την οποία ερμηνεύει η Gillian Anderson – όχι μόνο διατηρεί την ψυχραιμία της, αλλά είναι και σκληρή, αποφασιστική και πολύ περισσότερο, εξαιρετικά ευφυής. Δεν θα ήταν υπερβολή να υποστηρίξει κάποιος ότι σε αρκετά επεισόδια είναι αυτή που δίνει τις κατευθύνσεις στον συνεργάτη της, Fox Mulder (David Duchovny).
Η σειρά ξεκίνησε να προβάλλεται το 1993, και όπως καταγράφει έρευνα που ζήτησε η 21st Century Fox από το Ινστιτούτο Geena Davis, εκείνο το έτος ξεκίνησε αυτό που ονομάστηκε «The Scully Effect». Δηλαδή, η πρωταγωνίστρια της δημοφιλούς σειράς αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για τις νέες γυναίκες να επιδιώξουν μία καριέρα στους τομείς της επιστήμης της τεχνολογίας της μηχανολογίας και των μαθηματικών (STEM).
Σύμφωνα με τις απαντήσεις που έδωσαν οι γυναίκες που ξεκίνησαν να βλέπουν τη σειρά X-Files εκείνη την εποχή, είχαν 50% περισσότερες  πιθανότητες να εργαστούν στον τομέα του STEM, ενώ τα δύο τρίτα των γυναικών που εργάζονται στον εν λόγω τομέα δεν είχαν κανένα δισταγμό να απαντήσουν ότι η Scully  ήταν  για αυτές πρότυπο.
Όπως τονίζει η Madeline Di Nonno, CEO του Ινστιτούτου Geena Davis, «ο ρόλος των media είναι να επικοινωνήσουν τις πολιτιστικές μας πεποιθήσεις ή τις κοινωνικές αποδοχές. Εξετάζοντας λοιπόν αυτό το 63% των γυναικών που ταυτίστηκαν με την Dana Scully, τονίζοντας ότι  αύξησε την πεποίθησή τους  για τη σημαντικότητα του STEM, καταλαβαίνει κάποιος ότι πρόκειται για μία μεγάλη κοινωνική αλλαγή».
Υπήρχαν και άλλοι σημαντικοί επιστημονικοί ρόλοι γυναικών στην τηλεόραση την ίδια χρονική περίοδο, όμως η Scully ήταν ξεχωριστή για δύο λόγους: ήταν απολύτως ισότιμη με τον συνεργάτη της, Fox Mulder και η θεαματικότητα της σειράς βρισκόταν… στη στρατόσφαιρα. Αυτοί οι δύο παράγοντες ήταν οι βασικές αιτίες για το «Scully Effect». Όπως αναφέρει η Di Nonno, η επιρροή της ηρωίδας και το γεγονός ότι ενέπνευσε γενιές γυναικών να διεκδικήσουν τη δική τους θέση στο πεδίο της επιστήμης «ελπίζουμε να εμπνεύσει τους σεναριογράφους του σήμερα καθώς είχε πραγματικά έναν θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία μας».
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις