Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Έφη Κυρτάτα: “Στόχος του Reload Greece είναι συνδέσει τις Startup με την ‘μητέρα’ πατρίδα”

Η Έφη Κυρτάτα, Διευθύνουσα Σύμβουλος του Reload Greece, η οποία παρευρέθηκε στην χώρα μας με αφορμή πρόσφατη εκδήλωση του Equifund, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο STARTUPPERgr, στην ολιστική παρουσία και δράση του Οργανισμού, στις άμεσες δράσεις του, αλλά και σε ορισμένα από τα άκρως επιτυχημένα “cases” που στήριξε και προώθησε ποικιλοτρόπως.

Δείτε τη συνέντευξη της Έφη Κυρτάτα και στο κανάλι του STARTUPPERgr στο YouTube

Όπως μας είπε η Έφη Κυρτάτα, στις 5 Ιουνίου στην Αγγλία θα πραγματοποιηθεί ο διαγωνισμός του Reload Greece Challenge με την παρουσία των 15 ελληνικών εταιρειών σε περίπου 120 άτομα, προκειμένου να αναζητήσουν και τελικά να καταφέρουν να “σηκώσουν” επενδυτικά κεφάλαια χρηματοδότησης.

Η Έφη Κυρτάτα του Reload Greece.

Εν συνεχεία, από τις 26 Ιουνίου έως και τις 6 Ιουλίου 2018, θα λάβει χώρα το Reload Greece Challenge, όπου οι προαναφερθείσες 15 εταιρείες θα εργαστούν συστηματικά στην ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχεδίων τους, των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους, βελτιστοποιώντας κατά πολύ την μέχρι σήμερα συνολική παρουσία τους.

Θα πρέπει να τονιστεί πως το Reload Greece, που αποτελεί ένα ίδρυμα εκπαιδευτικού σκοπού που εδρεύει στο Λονδίνο, αποσκοπεί να κινητοποιήσει, να εμπνεύσει, καθώς επίσης και να εκπαιδεύσει δημιουργικούς ανθρώπους που διαθέτουν πλούτο ιδεών ώστε να ιδρύσουν νέες επιχειρήσεις, οι οποίες με την σειρά τους θα έχουν κάποια σχέση (κοινωνική ή οικονομική) με την Ελλάδα.

Δείτε τη συνέντευξη της Έφη Κυρτάτα και στο κανάλι του STARTUPPERgr στο YouTube

Από την πλευρά του, το Reload Greece εστιάζει τις προσπάθειές του στην διασπορά, και δη στην κινητοποίηση του συνόλου των νέων συμπατριωτών μας που ελέω της οικονομικής κρίσης αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν. Σκοπός; “Να τους παρακινήσουμε να δημιουργήσουν επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν μια μορφή σύνδεσης με την μητέρα-πατρίδα!”, σύμφωνα με την Έφη Κυρτάτα.

Τα παραδείγματα των Workathlon και Pushme Bikes

Ταυτόχρονα, ένα ακόμη ζητούμενο για το Reload Greece είναι να στηρίζει ενεργά ελληνικές Startups στην προσπάθειά τους να αναζητήσουν τρόπους επέκτασης της δραστηριότητάς τους ή εν γένει προώθησης των προϊόντων τους σε διεθνείς αγορές, να βρουν επενδυτές, μέντορες, συνεργάτες, ακόμη και εξειδικευμένο προσωπικό προκειμένου να συμμετάσχει στην ομάδα τους.

“Αρκεί να σας αναφέρω πως ο Οργανισμός μας διαθέτει περισσότερα από 20.000 μέλη, έχοντας βοηθήσει τουλάχιστον 3.000 άτομα, και έχοντας αναδείξει παραπάνω από 85 επιτυχημένα business παραδείγματα!”, σημειώνει με έμφαση η Έφη Κυρτάτα. Μάλιστα, η ίδια αναφέρθηκε σε δύο χαρακτηριστικά όσο και διαφορετικά παραδείγματα. Συγκεκριμένα, αφορούν τις Startups Workathlon και Pushme Bike.

Δείτε τη συνέντευξη της Έφη Κυρτάτα και στο κανάλι του STARTUPPERgr στο YouTube

Η Κατερίνα Σαντίκου, ιδρύτρια της Workathlon παραβρέθηκε πέρυσι στο Reload Greece Challenge, τον δεκαήμερο επιταχυντή που “τρέχουμε” στο Λονδίνο. Εκεί, έμαθε να είναι εξωστρεφής, ήρθε σε επαφή με δυνητικούς επενδυτές και μέντορες, ενώ την ίδια στιγμή άκουσε συγκεκριμένες επισημάνσεις για την πλατφόρμα της, η οποία ειρρήσθω εν παρόδω βοηθά μεγάλες ξενοδοχειακές και εν γένει τουριστικές μονάδες να βρουν υψηλής ποιότητας και κατάρτισης προσωπικό. Επιστρέφοντας στην χώρα μας, προχώρησε σε μια σειρά από βελτιωτικές κινήσεις, άντλησε ένα ποσό χρηματοδότησης εκ μέρους ενός επενδυτή που γνώρισε στο Λονδίνο και πλέον προσέλαβε συνολικά 7 άτομα. Θα πρέπει να υπογραμμίσω πως η Workathlon εδρεύει στην Ελλάδα”, αναφέρει σχετικά η Έφη Κυρτάτα.


Η έτερη ιστορία έχει να κάνε με την Pushme Bike, μια Startup την οποία και ίδρυσε ο Γιώργος Καλλίγερος στο Λονδίνο και η οποία έχει αναπτύξει ένα πρωτοποριακό σύστημα ηλεκτροδότησης για τα ποδήλατα. Μάλιστα, η εταιρεία συμμετείχε στο πρόγραμμα-επιταχυντή του RC Challenge, εξελίσσοντας περαιτέρω τόσο την ίδια την κεντρική ιδέα της, όσο και το επιχειρηματικό της μοντέλο. Όπως τονίζει η επικεφαλής του Reload Greece:

“Μέσω εμάς πράξη ένα ‘στοχευμένο ταξίδι’ στο ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα, σε σημείο που σήμερα να διερευνά ποικίλους τρόπους με τους οποίους θα μπορέσει να αναθέσει κομμάτι της παραγωγής της εταιρείας στην πόλη της Πάτρας σε συνεργασία με την εταιρεία κατασκευής ποδηλάτων Ideal, επισημαίνει σχετικά η Έφη Κυρτάτα.

Η εξωστρεφής λογική… πληρώνει!

Σύμφωνα με την εμπειρία της κυρίας Κυρτάτα, κατά το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα όσοι διαθέτουν μια ιδέα, θα πρέπει να την πλαισιώσουν με ένα βιώσιμο business plan, να θέσουν μια σειρά από βήματα και αντίστοιχους στόχους που θα συνοδεύονται από τα ανάλογα χρονοδιαγράμματα προκειμένου να σκιαγραφείται ένα ξεκάθαρο πλάνο σχετικά με το που επιθυμούν να κατευθύνουν την επιχείρησή τους κατά την επόμενη τριετία.

Δείτε τη συνέντευξη της Έφη Κυρτάτα και στο κανάλι του STARTUPPERgr στο YouTube

Ιδιαίτερα χρήσιμο όσο και αυξημένης σημασίας κρίνεται και η επίγνωση του που και πως θα καταφέρουν να προωθήσουν το προϊόν, την ιδέα ή την υπηρεσία τους σε αγορές πέραν των ελληνικών συνόρων.

“Σε αυτό το σημείο… κουμπώνει η δράση και παρουσία του Reload Greece, καθώς βοηθούμε ενεργά ελληνικές startup να έρθουν στην Αγγλία και μέσω των προγραμμάτων μας να καταφέρουν να διευρύνουν την παρουσία τους σε ακόμη περισσότερες ξένες αγορές! Κατ’ αυτό τον τρόπο αφενός μεν μαθαίνουν να είναι ανταγωνιστικοί και αφετέρου δε εμπλουτίζουν το γνωστικό τους πεδίο με υπερ-πολύτιμα όσο και χρηστικά insights, υπογραμμίζει σχετικά η Έφη Κυρτάτα.

“Σήμερα, η επιχειρηματική αγορά έχει παγκόσμια διάσταση, απαλείφοντας αποκλεισμούς, όσο και περιορισμούς. Η δε διακίνηση ανθρώπων και ιδεών είναι ελεύθερη, ενώ ταυτόχρονα μπορούν και αντλούνται κεφάλαια χρηματοδότησης προκειμένου να ενισχυθούν και να αναπτυχθούν περαιτέρω. Απλά, προϋποτίθεται η ύπαρξη μιας εξωστρεφούς λογικής, η οποία δεν σημαίνει απαραίτητα πως αποκλείεται η απασχόληση να εδρεύει στην χώρα μας. Κάθε άλλο! Ωστόσο, απαιτείται ένα ‘ανοικτό’ σκεπτικό και η επίγνωση πως μέσω της διασύνδεσης με το εξωτερικό, ενδέχεται να απλοποιηθεί η προσπάθειά τους να καθιερωθούν το επιχειρηματικό”, επισημαίνει, τέλος, η Έφη Κυρτάτα.

Δείτε τη συνέντευξη της Έφη Κυρτάτα και στο κανάλι του STARTUPPERgr στο YouTube

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις