Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Blackbear νικήτρια του διαγωνισμού GreenTech Challenge του ΕΜΠ

Ο διαγωνισμός GreenTech Challenge από τη Μονάδα Οικονομικής και Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πραγματοποιήθηκε το τριήμερο 04-06 Μαϊου στις εγκαταστάσεις του Ε.Μ.Π..

22 ομάδες δούλεψαν πάνω στις ιδέες τους με την καθοδήγηση των μεντόρων τους κατά τη διάρκεια των workshops που εξελίσσονταν σε όλη τη διάρκεια του τριημέρου.
Αν και η διοργάνωση πραγματοποιείται για πρώτη φορά, ο διαγωνισμός συγκέντρωσε ιδιαίτερα σημαντικό αριθμό συμμετοχών από ερευνητικές ομάδες, από τα εργαστήρια του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, αλλά και από Startup εταιρίες.

Ο κος Αραβώσης, αν. Καθηγητής ΕΜΠ και πρόεδρος Ο.Ε. του GreenTech Challenge σήμανε την έναρξη του τριημέρου με την ομιλία του και διατύπωσε τους στόχους και το όραμα της πρωτοβουλίας αυτής.

Ο Χρήστος Νικολούδης υπ. Διδάκτωρ ΕΜΠ και ιδρυτής της spin off του ΕΜΠ, Mantis Business Innovation ανέλυσε το πρόγραμμα και τις διαδικασίες του διαγωνισμού, ενώ παράλληλα παρουσίασε μεθόδους χρηματοοικονομικής ανάλυσης και αξιολόγησης των καινοτόμων ιδεών.

ο Πρύτανης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Καθηγητής Ιωάννης Γκόλιας ανέδειξε τη συμβολή του ΕΜΠ στην ανάπτυξη καινοτομιών που ενισχύουν την κοινωνική ευμάρεια και βοηθούν την περιβαλλοντική ανάπτυξη της χώρας, δείχνοντας την υποστήριξη και την εμπιστοσύνη του στο νέο εγχείρημα GreenTechChallenge by ESU NTUA.

Mέσα από τα workshops για το Business Model Canvas και το Value Proposition Canvas (Δημήτρης Γερογιάννης-Chainproof.ai), για συμβουλές παρουσίασης των ιδεών (Αθηνά Ντόβα-Owiwi), και την επιστήμη του Marketing (Ηλίας Βαρθολομαίος– Owiwi) οι ιδέες των ομάδων υποστηρίχθηκαν ώστε να έχουν τα κατάλληλα εργαλεία για να εξελιχθούν από καινοτόμες ιδέες σε ώριμες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες.

Η τελική φάση του Διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 06-05-2018 με δώδεκα ομάδες να προκρίνονται και να καλούνται να παρουσιάσουν τις ιδέες τους καθώς και να απαντήσουν στις ερωτήσεις της επταμελούς κριτικής επιτροπής.

Από αυτούς η νικήτρια ομάδα Blakbear, με μέλη τον Θεοδωράτο Θεμιστοκλή, τον Μιχαήλ Κασιμάτη, τον Max Grell καθώς και τον Giandrin Barandun παρουσίασαν την ιδέα τους που αφορά στην εύκολη, φθηνή και αξιόπιστη καταγραφή και παροχή δεδομένων για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε παγκόσμια κλίμακα με χρήση αισθητήρα σε μορφή αυτοκόλλητου.
Η ιδέα κέρδισε σημαντική υποστήριξη για την εξέλιξη του σχεδίου της μαζί με την πρόκριση στην τελική φάση αξιολόγησης στο RG Challenge στο Λονδίνο.

Οικονομική υποστήριξη για ανάπτυξη της ιδέας καθώς και την εξασφάλιση θέσης σε θερμοκοιτίδα κέρδισε και η ομάδα Dogs’ Voice, στην οποία μέλος είναι η Έλενα Δέδε, που στηρίζει φιλοζωικές οργανώσεις σε όλη την Ελλάδα, διαθέτει δίκτυο προώθησης αδέσποτων σκύλων σε υπεύθυνες υιοθεσίες, ενώ σχεδιάζει και εφαρμόζει πρόγραμμα προστασίας και διαχείρισης αστικής πανίδας στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Το τρίτο βραβείο κατέκτησε η ομάδα PARITY που απαρτίζεται από τρεις φοιτητές του Ε.Μ.Π. τον Στεφανάτο Χρήστο, την Μουσχουτζή Μαρία και τον Μοσχοβίτη Ανδρέα. Η ιδέα τους αφορά μια διαδικτυακή επενδυτική πλατφόρμα που επιτρέπει σε θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές να έχουν πρόσβαση σε επενδυτικές ευκαιρίες στο χώρο της πράσινης ενέργειας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις