Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Innate Repair: Οι Έλληνες εκ Γερμανίας που θέλουν να νικήσουν τον καρκίνο!

Θα πρέπει να ομολογήσω ότι τον τελευταίο καιρό οι ομάδες που παρουσιάζουν σε διαγωνισμούς και εκδηλώσεις μας εντυπωσιάζουν γιατί ασχολούνται ως επί των πλείστον με hitech αντικείμενα ή με προϊόντα “υψηλής” επιστημονικής έρευνας.

Αυτό συνέβει για παράδειγμα στον φετινό διαγωνισμό του MITEF Greece, δυο ομάδες ανήκουν στο χώρο του MedΤech με hitech προϊόντα και ερευνητικά αποτελέσματα που υπόσχονται δραματικές αλλαγές σε μια άνιση μάχη που δίνουμε με μια ανίατη μέχρι σήμερα ασθένεια. Μια εξ’ αυτών είναι η Innate Repair η οποία προέρχεται από τα εργαστήρια του Πανεπιστημίου της Δρέσδης και θέλει να νικήσει τον καρκίνο!

Μιλήσαμε με τον συνιδρυτή της Innate Repair, Ανδρέα Ανδρουτσέλλη – Θεοτόκη (στο κέντρο της φωτογραφίας) για όλα τα θέματα γύρω από το αντικείμενο της ομάδας και τους στόχους της.

StartupperGR: Μπορείτε να μας πείτε μερικά πράγματα για την ομάδα της Innate Repair και τη σχέση σας με τον ερευνητικό χώρο της Ελλάδας και της Γερμανίας;

Α. Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης: Η Innate Repair βασίζεται σε ανακαλύψεις από το εργαστήριό μου στο Πανεπιστήμιο της Δρέσδης. Εδώ και πολλά χρόνια (ξεκινώντας στα National Institutes of Health, στις Ηνωμένες Πολιτείες), μαζί με τους συναδέλφους μου, μελετάμε έναν καινούριο βιοχημικό μηχανισμό που ανακαλύψαμε, ο οποίος ρυθμίζει τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία βλαστικών κυττάρων. Ο μηχανισμός αυτός, λοιπόν, σχετίζεται με διάφορες παθήσεις όπως ο καρκίνος, οι νευροεκφυλιστικές ασθένειες, και ο διαβήτης. Αρχικά θα επικεντρωθούμε στη θεραπεία για τον καρκίνο αλλά δυνητικά, η Innate Repair μπορεί στο μέλλον να αναπτύξει θεραπείες για όλες αυτές τις κατηγορίες ασθενειών.

Η ομάδα της Innate Repair απαρτίζεται από ερευνητές, ιατρούς, και επιχειρηματίες, με την υποστήριξη του Πανεπιστημίου της Δρέσδης (θα είμαστε spinout του Πανεπιστημίου, το οποίο είναι ένα από τα Centers of Excellence της Γερμανίας), και την Future Health Technologies (https://futurehealthbiobank.com/), μια καταρτισμένη και έμπειρη Ευρωπαϊκή εταιρεία στο χώρο του Biobanking που ανοίγεται στον τομέα της θεραπείας.
Το Πανεπιστήμιο της Δρέσδης υποστήριξε τις βιολογικές ανακαλύψεις μας και ανέλαβε το κόστος της υποβολής ευρεσιτεχνιών. Μαζί αποφασίσαμε ότι η έρευνα μπορεί να αποτελέσει τη βάση για μια εξειδικευμένη Βιοτεχνολογική εταιρεία.

Το ανθρώπινο δυναμικό της Innate Repair είναι εξαιρετικά σημαντικό και δρα και ως καταλύτης στις σχέσεις μας με τον ερευνητικό και επιχειρησιακό χώρο της Ελλάδας. Για παράδειγμα, η Λίλα Κουμάντου (δεξιά στη κεντρική φωτογραφία) είναι Λέκτορας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η έρευνά της επικεντρώνεται στη Γενετική και τη Βιολογία Συστημάτων, θέματα που άπτονται του άμεσου ενδιαφέροντος της εταιρίας μας. Με τον καθηγητή κ. Γεώργιο Χρούσο (Ιατρική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών) συνεργαζόμαστε ερευνητικά εδώ και πολλά χρόνια σε θέματα βασικής και μεταφραστικής βιολογίας. Ο Στέφανος Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης (αριστερά στη κεντρική φωτογραφία) έχει ήδη ιδρύσει τρεις εταιρίες στην Ελλάδα. Επιπλέον, έχουμε ένα πολύ δυνατό “network” ανθρώπων που είναι έτοιμοι να μας βοηθήσουν σε όλους τους τομείς που χρειάζονται: Επιστήμη, κλινικές μελέτες, management, χρηματοδοτήσεις, κτλ.

StartupperGR: Μπορείτε να μας πείτε πόσο εύκολο είναι να κάνεις μια “ακαδημαϊκή” Startup στη Γερμανία και αν υπάρχουν συγκρίσεις με την Ελλάδα; Έχετε συστήσει εταιρεία; Αν ναι που είναι η έδρα της και γιατί;

Α. Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης: 
Είμαστε στη διαδικασία σύστασης και το μοντέλο μας αποσκοπεί στην αξιοποίηση διαφορετικών πλεονεκτημάτων (γενικών, αλλά και ειδικών για την Innate Repair) σε τρεις Ευρωπαϊκές χώρες. Η Γερμανία και συγκεκριμένα η Σαξονία (όπου βρίσκεται η Δρέσδη) έχει τοπικούς κρατικούς μηχανισμούς που στηρίζουν νεοφυείς επιχειρήσεις, π.χ., κονδύλια και δάνεια για να αγοράσει μια εταιρεία τις πατέντες από ένα Πανεπιστήμιο. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου εδρεύει η Future Health Technologies, το νομικό πλαίσιο είναι πολύ λογικό και ξεκάθαρο και υπάρχουν περαιτέρω επενδυτικές δυνατότητες. Στην Ελλάδα, οι γνωστές δυσκολίες και η φορολογική αβεβαιότητα μπορεί να αποτρέψουν μερικούς επενδυτές από το να στηρίξουν προσπάθειες σαν τη δική μας στην πατρίδα μας, αλλά υπάρχει δυνατό ανθρώπινο δυναμικό. Αποφασίσαμε να εκμεταλλευτούμε το δυναμικό της Ελλάδας και το πιο επιχειρησιακό πλαίσιο του εξωτερικού.

StartupperGR: Πως αποφασίσατε να ασχοληθείτε επιχειρηματικά με την ερευνά σας; Yπάρχει αγορά για MedTech Startups και που στοχεύουν; Στο κοινό καλό; Στην εξαγορά; Δεν χρειάζονται μεγάλες χρηματοδοτήσεις για να εξελίξουν και να ειδικεύσουν τις έρευνές τους;

Α. Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης: Είναι αρκετά μεγάλο άλμα για έναν ακαδημαϊκό ερευνητή να ξεκινήσει επιχείρηση. Πρέπει κανείς να είναι προετοιμασμένος για το ενδεχόμενο νωρίς, πριν δημοσιεύσει τα αποτελέσματα της έρευνάς του, ώστε να φροντίσει να «πατεντάρει» τις ιδέες του έγκαιρα. Μετά πρέπει να αποκτήσει κάποιες βασικές γνώσεις σχετικά με την επιχειρηματικότητα. Προσωπικά, το MITEF Greece ήταν μεγάλη βοήθεια και για αυτό τους ευχαριστώ.
Ευτυχώς, χάρη και στη στήριξη του Πανεπιστημίου της Δρέσδης, μερίμνησα για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας μας. Συνέβαλαν σε αυτό και γνώσεις που είχα αποκτήσει σε προγράμματα εκμάθησης “Technology Transfer” στη Δρέσδη και σε παλαιότερες εμπειρίες μου σχετικά με ευρεσιτεχνίες από το ερευνητικό μου έργο στις ΗΠΑ.
Αλλά ο σημαντικότερος παράγοντας είναι πως ήθελα οπωσδήποτε να δω όλη τη δουλειά που έκανε η ομάδα μου να μετατρέπεται σε νέες θεραπείες. Και για να γίνει αυτό χρειάζεται η επιχειρηματική προσπάθεια, δεδομένου ότι εμφανίζονται πολλά καινούρια θέματα που πρέπει να λυθούν και αυτά είναι πέρα των ορίων της ακαδημαϊκής εργασίας.
Υπάρχει μεγάλη ανάγκη για νέες θεραπείες, ειδικά όσον αφορά τους επιθετικούς καρκίνους. Οι Φαρμακευτικές εταιρείες στηρίζονται πολύ στην καινοτομία που προέρχεται από νεοφυείς επιχειρήσεις. Με τη σειρά τους, οι startups μπορούν να βασιστούν στις μεγάλες Φαρμακευτικές. Για να φτάσει ένα φάρμακο στον ασθενή χρειάζονται ακριβές προ-κλινικές και κλινικές μελέτες που προϋποθέτουν υψηλή χρηματοδότηση και συνεργασία μαζί τους. Για αυτούς τους λόγους, για την Innate Repair, οι Φαρμακευτικές εταιρίες δεν είναι ανταγωνιστές αλλά αποτελούν δυνητικοί συνεργάτες, πελάτες και στρατηγικοί επενδυτές.

Η Innate Repair έχει μια ιδιαιτερότητα: Τα προϊόντα μας προέρχονται από την έρευνα που έχουν διεξάγει τα μέλη της εταιρίας στην Ακαδημαϊκή τους σταδιοδρομία. Δεν παρέχουμε υπηρεσίες αλλά χτίζουμε πάνω στην επιστημονική γνώση που δημιουργήσαμε εμείς οι ίδιοι. Επομένως, η επιτυχία για εμάς θα εκπληρώσει αλληλένδετους στόχους: Θα αποδείξουμε ότι η βασική μας έρευνα έχει προστιθέμενη αξία όχι μόνο ακαδημαϊκά αλλά και για τον ασθενή, θα συμβάλλουμε στο κοινό καλό παρέχοντας νέες εναλλακτικές σε ασθενείς με πολύ βαριές ασθένειες, και λόγω της ιατρικής ανάγκης και του ενδιαφέροντος από τις φαρμακευτικές εταιρίες, πιστεύουμε πως η διαδικασία αυτή θα μας ανταμείψει και σε οικονοκιμό επίπεδο, ώστε να συνεχίσουμε το έργο μας.

StartupperGR: Αυτή τη στιγμή είστε από τις ξεχωριστές Startups που ασχολούνται με την αντιμετώπιση και την θεραπεία του καρκίνου και ειδικά ενός δύσκολου καρκίνου, αυτού του εγκεφάλου. Μπορείτε να μας πείτε μερικά πράγματα για το αντικείμενό σας;

Α. Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης: Τα ερευνητικά δεδομένα και οι ευρεσιτεχνίες μας αφορούν πολλά είδη καρκίνων. Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε επικεντρώνοντας σε ιδιαίτερα επιθετικές μορφές καρκίνου του εγκεφάλου όπου υπάρχει πολύ μεγάλη ανάγκη για νέες θεραπείες και, επομένως, μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή σε κλινικές μελέτες. Επίσης, η βασική μας έρευνα (και επομένως, η τεχνογνωσία μας) σχετίζεται πιο άμεσα με τον καρκίνο του εγκεφάλου. Σκοπεύουμε να επεκταθούμε σε πολλές μορφές καρκίνου όπου έχουμε ήδη ενθαρρυντικά αποτελέσματα όπως αυτούς του προστάτη, του μαστού, του παγκρέατος, και των επινεφριδίων.

Η ιατρική έχει πλέον αντιληφθεί πως μέσα σε έναν όγκο, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη καρκινικών κυττάρων. Ένα τέτοιο είδος είναι το καρκινικό βλαστικό κύτταρο το οποίο διαφεύγει των κλασσικών θεραπειών (ραδιοθεραπεία, χημειοθεραπεία), και αναγεννά τον καρκίνο. Ο λόγος που διαφεύγει είναι ότι χρησιμοποιεί ιδιόμορφους βιοχημικούς μηχανισμούς και επομένως είναι ευαίσθητο σε άλλες θεραπείες που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στην ιατρική. Εμείς δείξαμε πως τα κύτταρα αυτά βασίζονται στον βιοχημικό μηχανισμό που ανακαλύψαμε ώστε να μην πεθάνουν. Με αυτή τη γνώση, μπορέσαμε να ταυτοποιήσουμε φάρμακα και άλλα θεραπευτικά μόρια τα οποία επιτίθενται σε αυτά τα κύτταρα.

Τα περισσότερα από τα φάρμακα αυτά ήδη κυκλοφορούν στην αγορά, αλλά όχι για τον καρκίνο. Εμείς σκοπεύουμε να τα επανατοποθετήσουμε στην ογκολογία. Το πλεονέκτημα είναι ότι γνωρίζουμε ήδη πολλά στοιχεία για την ασφάλειά τους. Επιπλέον, ταυτοποιήσαμε άλλες ουσίες οι οποίες δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ στον άνθρωπο. Χρειάζονται, συνεπώς, περισσότερη μελέτη αλλά η καινοτομία τους συνοδεύεται από πολλές ευκαιρίες για περαιτέρω ευρεσιτεχνίες.

StartupperGR: Βρίσκεστε ήδη στον τελικό του MITEF Greece Startup Competition 2018, μπορείτε να μας πείτε γιατί επιλέξατε έναν διαγωνισμό στην Ελλάδα και όχι κάποιον αντίστοιχο της Γερμανίας π.χ.

Α. Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης: Η ομάδα μας ενδιαφέρθηκε για το διαγωνισμό βάσει της αντικειμενικής αξίας και του κύρους του, ανεξάρτητα από το χώρο διεξαγωγής του. Η απόφαση να συμμετάσχουμε μας έχει δικαιώσει και ο διαγωνισμός μας έχει προσφέρει πολλές γνώσεις, ειδικά σε σχέση με την κατάρτιση του business plan για μια δύσκολη προσπάθεια όπως η δική μας, διασυνδέσεις με το εξωτερικό αλλά και την Ελλάδα, και εξαιρετικούς μέντορες με εμπειρία στο συγκεκριμένο επιχειρηματικό χώρο. Και όλα γίνονται κάτω από τη σκέπη του ΜΙΤ.

StartupperGR: Ήδη βρίσκεστε σε στάδιο κατοχύρωσης της ευρεσιτεχνίας σας ποια είναι τα επόμενα βήματα σας; Πότε θα δούμε το πρώτο φάρμακο στην αγορά;

Α. Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης: Έχουμε ήδη κατοχυρώσει μια ευρεσιτεχνία και έχουμε υποβάλει μια ακόμη αίτηση για την επανατοποθέτηση φαρμάκων. Τότε θα είμαστε σε θέση να συζητήσουμε εκτενώς με εταιρίες που μπορούν να διεξάγουν προ-κλινικές και κλινικές μελέτες.
Ένας αριθμός από τα θεραπευτικά που ταυτοποιήσαμε και που προορίζονται για επανατοποθέτηση είναι ήδη αποδεδειγμένα ασφαλή και θα μπορούσαν να φτάσουν στον ασθενή γρήγορα. Θα μπορούσαν να δοκιμαστούν σε ασθενείς, υπό το πλαίσιο κλινικών μελετών μέσα στην επόμενη διετία.

StartupperGR: Είσαστε η δεύτερη ελληνική Startup που ασχολείται με την επανατοποθέτηση και επαναστόχευση υπαρχόντων φαρμάκων για σπάνιες και δύσκολες ασθένειες.Υπάρχει χώρος για επιχειρηματικές προσπάθειες στον χώρο; Οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες δεν είναι μεγάλοι ανταγωνιστές; Ή και εδώ οι ανταγωνιστές είναι οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες όπως η Google – Verily;

Α. Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης: Το βασικό “asset” της Innate Repair είναι μια πολύ συγκεκριμένη βιολογική τεχνογνωσία με θεραπευτικές προεκτάσεις. Στην καρδιά της τεχνογνωσίας αυτής βρίσκεται ένας πολύπλοκος βιοχημικός μηχανισμός που ανακαλύψαμε και που μελετάμε για σχεδόν δύο δεκαετίες (Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε το link https://en.wikipedia.org/wiki/Hes3_signaling_axis).

Σαφώς υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον διεθνώς για την επανατοποθέτηση, τα τελευταία χρόνια. Παρόλα αυτά, από όσο ξέρουμε, δεν υπάρχει άλλη εταιρία, η οποία να αξιοποιεί αυτή τη γνώση για εύρεση φαρμάκων. Να σημειώσουμε ότι δεν είμαστε εταιρία παροχής υπηρεσιών για επανατοποθέτηση φαρμάκων. Αντίθετα, χτίζουμε πάνω στο ακαδημαϊκό ερευνητικό έργο μελών της με στόχο να παράσχει νέες θεραπευτικές δυνατότητες στους ασθενείς.

Αντίστοιχα, το business model της Innate Repair βασίζεται στο know-how στο πεδίο της βιολογίας κι ειδικότερα στο βιοχημικό μηχανισμό. Αυτό μας προσφέρει ένα μεγάλο πλεονέκτημα, καθώς οι κλασικές μέθοδοι εύρεσης φαρμάκων για επανατοποθέτηση δεν οδηγούν στα φάρμακα που καλύπτει η Innate Repair. Άλλες εταιρίες βασίζονται στη δυνατότητα επεξεργασίας big data ή σε τεχνολογικές λύσεις. Θεωρούμε ότι υπάρχει χώρος για όλους αφού ακόμα η ιατρική πασχίζει να βρει λύσεις για τους ασθενείς.

Για εμάς, όπως αναφέραμε προηγουμένως, οι μεγάλες φαρμακευτικές εταιρίες είναι πιθανοί συνεργάτες, πελάτες και στρατηγικοί επενδυτές για τους εξής λόγους: (α) Υπάρχει τεράστια ανάγκη για νέες θεραπείες, παρά τις προσπάθειες και τα μεγάλα ποσά που ξοδεύονται ήδη, (β) αυτό κάνει ιδιαίτερα καινοτόμες προσπάθειες ελκυστικές σε επενδυτές (γ) τα προϊόντα μας είναι για χρήση μαζί με τις υπάρχουσες θεραπείες και δεν αποσκοπούν στην αντικατάστασή τους.

Οι δυνατότητες για exit strategies που έχουμε (π.χ., licensing/πώληση πνευματικής ιδιοκτησίας, της ίδιας της εταιρίας) είναι έγκυρες. Αλλά είναι και ένα μέσο για την επίτευξη του οράματός μας: Να τοποθετηθούμε ως μια εξειδικευμένη εταιρία με πολύ ιδιαίτερο know-how που θα συνεργάζεται με μεγάλες φαρμακευτικές ώστε να δημιουργούμε καινούριες προσεγγίσεις για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών.

StartupperGR: Περιδιαβαίνοντας το site της Innate Repair μου τράβηξε το ενδιαφέρον η ανοικτή πρόσκληση που κάνετε σε συναδέλφους ερευνητές για να συμμετάσχουν στη προσπάθεια σας αλλά και η… Nannion.

Α. Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης: Είμαστε επιχειρηματίες αλλά είμαστε και ακαδημαϊκοί ερευνητές. Γνωρίζουμε την αξία της συνεργασίας και θεωρούμε πως επικεντρωμένες προσπάθειες μπορούν να αυξήσουν την αξία των προϊόντων μας και να φέρουν πιο γρήγορα τα φάρμακά μας στον ασθενή.

Η Νάννιον… Η επιστήμη είναι μια μορφή τέχνης αφού βασίζεται στην πρωτοτυπία και την εξερεύνηση νέων ιδεών. Σε αυτό το πλαίσιο έγραψα το Νάννιον, ένα μυθιστόρημα επιστήμης και φαντασίας. Ήταν μια ευκαιρία να επεξεργαστώ κάποιες επιστημονικές ιδέες χωρίς να χρειάζεται να ανησυχώ για τους περιορισμούς της πραγματικότητας και των πειραματικών δεδομένων. Αλλά είναι κυρίως μια περιπέτεια μυστηρίου με στοιχεία επιστημονικής φαντασίας και φιλοσοφίας της βιολογίας. Για όποιον ενδιαφέρεται, θα παρουσιάσουμε την Αγγλική έκδοση και την Ελληνική μετάφραση το καλοκαίρι στην Κρήτη.

StartupperGR: Τελικά θα νικηθεί ο καρκίνος; Και αυτό θα το οφείλουμε στις Startups;

Α. Ανδρουτσέλλης-Θεοτόκης: 
Ο καρκίνος έχει ιδιαίτερες δυσκολίες. Τα κύτταρα που καλούμαστε να σκοτώσουμε είναι δικά μας! Και ας έχουν υποστεί κάποιες μεταλλάξεις. Επομένως, είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρούμε φάρμακα που σκοτώνουν τα καρκινικά κύτταρα και δεν πειράζουν τα «καλά». Επιπλέον, οι κανόνες που ισχύουν στο πεδίο της οικολογίας και που φροντίζουν πληθυσμοί οργανισμών να επιβιώνουν για αιώνες, ισχύουν και σε έναν καρκίνο: Κύτταρα ανταγωνίζονται για θρεπτικά συστατικά, το χώρο μέσα στον ιστό, προσαρμόζονται συνέχεια.

Δεν είναι μια στατική ασθένεια. Το φάρμακο που βοηθάει σε μια συγκεκριμένη στιγμή μπορεί στη συνέχεια να καταστεί σχεδόν άχρηστο . Η δυναμική του καρκίνου δημιουργεί τεράστια ποικιλία κυττάρων και το καθένα θα έπρεπε – αν είχαμε τη δυνατότητα – να αντιμετωπιστεί ξεχωριστά. Επίσης, αν και κατηγοριοποιούμε τους καρκίνους (π.χ., γλοιοβλάστωμα), αυτό δε σημαίνει ότι το κάθε γλοιοβλάστωμα είναι το ίδιο από ασθενή σε ασθενή. Διαφορετικές μεταλλάξεις μπορεί να ευθύνονται για την έναρξη και την πρόοδο ενός όγκου και έτσι η σωστή αγωγή δεν είναι αναγκαστικά η ίδια για όλους τους ασθενείς.

Πρέπει, λοιπόν, να ταυτοποιήσουμε όλους τους διαφορετικούς βιολογικούς μηχανισμούς που χρησιμοποιούν τα διαφορετικά είδη καρκινικών κυττάρων για την εξέλιξη της ασθένειας. Ένας τέτοιος μηχανισμός είναι αυτός που ανακαλύψαμε και που βρισκόμαστε, πλέον, στη θέση να τον εκμεταλλευτούμε θεραπευτικά. Τα δεδομένα της έρευνάς μας δείχνουν πως αυτός χρησιμοποιείται από τα βλαστικά καρκινικά κύτταρα πολλών διαφορετικών ειδών καρκίνου. Επομένως, τα φάρμακα που έχουμε ταυτοποιήσει έχουν ενδιαφέρον για πολλά διαφορετικά είδη καρκίνου. Πρέπει να εργαστούμε ώστε να το αποδείξουμε στο βαθμό που θα επιτρέψει τα φάρμακα αυτά να ενταχθούν στο ευρύ αντικαρκινικό οπλοστάσιο.

Τέτοιες προσπάθειες έχουν μεγάλη ανάγκη την καινοτομία, την πρωτοτυπία, την ευελιξία, και την τάση προς τις ριψοκίνδυνες δράσεις. Οι startups συχνά εκπληρούν αυτές τις ανάγκες και αναλαμβάνουν το έργο να κυνηγήσουν το όραμά τους. Οι επιτυχημένες προσπάθειες φτάνουν στους ασθενείς μέσω των συνεργασιών και του δικτύου των μεγάλων Φαρμακευτικών. Επομένως, οι startups μπορεί να αποτελέσουν έναν εξαιρετικά σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια καταπολέμησης οποιασδήποτε ασθένειας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις