Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

EIB και ESA θα αυξήσoυν τις επενδύσεις για την αεροδιαστημική καινοτομία στην Ευρώπη

Σε κοινή συνέντευξη τύπου ο Ambroise Fayolle, (αριστερά στη φωτογραφία), αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) και ο Jan Wörner, γενικός διευθυντής της ESA ανακοίνωσαν την στενότερη συνεργασία τους και την αύξηση των επενδύσεων στον συγκεκριμένο χώρο.

Η κοινή δήλωση εκφράζει την πρόθεση των δύο οργανισμών να συνεργαστούν για την υποστήριξη και αύξηση των επενδύσεων στον ευρωπαϊκό διαστημικό τομέα, συμβάλλοντας έτσι στη δημιουργία ίσων όρων ανταγωνισμού για όλες τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις ώστε να αναπτυχθούν και να καταστούν ανταγωνιστικές παγκοσμίως. Υποστηρίζει επίσης τον καθορισμό των βάσεων για την εμπλοκή της Ευρώπης στο Διάστημα 4.0 και τα νέα δεδομένα.
Συνοπτικά το Διάστημα 4.0 συνδέει την “κλειστή” διαστημική τεχνολογία με την 4η Βιομηχανική Επανάσταση και όλες τις αλλαγές που έχει επιφέρει και θα επιφέρει η τεχνολογία γύρω μας.

Είμαι πολύ ευχαριστημένος που αναπτύξαμε μια εποικοδομητική συνεργασία με την ESA, ευαισθητοποιώντας τους επενδυτές, βελτιώνοντας παράλληλα την πρόσβαση στη χρηματοδότηση για τους φορείς προώθησης στον τομέα του διαστήματος“, δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ Ambroise Fayolle.

Η ΕΤΕπ υποστηρίζει βιώσιμα επενδυτικά σχέδια που συμβάλλουν στην ανάπτυξη και την απασχόληση στην Ευρώπη, εστιάζοντας στην καινοτομία και τις δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένου του διαστημικού τομέα, της πρόσβασης στη χρηματοδότηση για τις μικρότερες επιχειρήσεις, των υποδομών και της κλιματικής αλλαγής“, συνέχισε.

Ο  Jan Wörner επεσήμανε ότι “αυτή η κοινή δήλωση με την ΕΤΕπ είναι ένα πρώτο και σημαντικό βήμα. Η ESA είναι ο διαστημικός οργανισμός για την Ευρώπη και τα κράτη μέλη από το 1975 και έχει συμβάλει στην ανάπτυξη ενός παγκοσμίως επιτυχημένου ευρωπαϊκού διαστημικού τομέα. Ως ένας από τους λίγους οργανισμούς στον κόσμο που δραστηριοποιούνται σε όλους σχεδόν τους διαστημικούς τομείς, η ESA συνεχίζει να διασφαλίζει ότι ο χώρος προσφέρει έξυπνη ανάπτυξη, θέσεις εργασίας υψηλής εξειδίκευσης και λύσεις για πολλές τρέχουσες προκλήσεις σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, η ενέργεια, οι μεταφορές, και της ασφάλειας, της γεωργίας και ούτω καθεξής“.

Ταυτόχρονα, αναγνώρισαν ότι, περισσότερο από ποτέ, ο τομέας δεν είναι πλέον μόνο ο χώρος των θεσμικών φορέων χάρη σε δεκαετίες θεσμικών επενδύσεων στο διάστημα.

Υπογραμμίστηκε ότι αυξάνεται το ενδιαφέρον και η σημασία της “εμπορευματοποίησης” σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας προστιθέμενης αξίας: από τη διαστημική βιομηχανία έως τη μεταφορά, τις δορυφορικές επιχειρήσεις και την ανάπτυξη υπηρεσιών προς τους καταναλωτές που βασίζονται σε δορυφορικά σήματα και δεδομένα, ανοίγοντας το πεδίο συνεργασιών και επενδύσεων στις Startups και τις ΜμΕ που ασχολούνται με το συγκεκριμένο αντικείμενο μέσω διαφόρων φορέων, clusters και ερευνητικών κέντρων.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις