Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

OramaVR: Χειρουργική εκπαίδευση ακριβείας σε εικονικούς ασθενείς – παγκόσμια πρώτη!

Η OramaVR όχι μόνο ασχολείται με ένα αντικείμενο με μεγάλη ανάπτυξη και ζήτηση αλλά είναι η μοναδική Startup, από όσο γνωρίζουμε, που προσφέρει εκπαίδευση ακριβείας – υψηλού επιπέδου σε χειρουργούς μέσω εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας (AR/VR).

H Startup είναι ένα Spinoff του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας και έχει την έδρα της στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο Κρήτης, γραφεία στις Η.Π.Α. και συνεργασίες με νοσηλευτικά ιδρύματα και γνωστούς ορθοπεδικούς χειρουργούς σε Ευρώπη και Η.Π.Α.

Όπως μας ανέφερε ο CEO της εταιρείας, Γεώργιος Παπαγιαννάκης, (φωτογραφία αριστερά), η OramaVR ιδρύθηκε με όραμα να ανταποκριθεί στην ανάγκη για ουσιαστική βελτίωση της εκπαίδευσης χειρουργών, αξιοποιώντας προηγμένες τεχνολογίες Εικονικής Πραγματικότητας (VR) για την αξιόπιστη προσομοίωση χειρουργικών επεμβάσεων.

Η συνεχής αλλαγή των δομών παροχής ιατρικής περίθαλψης και η ταχεία εξέλιξη των χειρουργικών τεχνικών καθιστούν δύσκολο για τους χειρουργούς να αναπτύξουν υψηλή κατάρτιση σε επεμβάσεις μεγάλης πολυπλοκότητας.

Στη βάση των παραπάνω, η OramaVR δημιούργησε την πρώτη ολοκληρωμένη πλατφόρμα VR προσομοίωσης χειρουργικών επεμβάσεων για την αποτελεσματική εκπαίδευση και εξάσκηση χειρουργών. Το όλο εγχείρημα βασίστηκε στη μοναδική τεχνολογία που διαθέτει, και συγκεκριμένα στην πλατφόρμα αναπαράστασης χειρουργικών επεμβάσεων, και “παιχνιδοποιημένους” αλγόριθμους προσομοίωσης ενεργειών του χρήστη.

H OramaVR ιδρύθηκε το 2016 και είναι ένα προϊόν ακαδημαϊκής έρευνας με τους founders να είναι οι καθηγητές Γεώργιος Παπαγιαννάκης, Ελευθέριος Τσιρίδης και Πάνος Τραχανιάς καθώς και το Ινστιτούτο Υπολογιστικής Επιστήμης του ΙΤΕ.  Σημειώνεται πως η MedTech Startup έχει πάρει χρηματοδότηση Seed 500.000 ευρώ από το PJ Tech Catalyst Fund το 2016.

Η πλατφόρμα προσομοίωσης χειρουργικών επεμβάσεων της OramaVR είναι ήδη λειτουργική και πρόσφατα χρησιμοποιήθηκε για την πρώτη συνεργατική εικονική ορθοπεδική επέμβαση στον κόσμο στην οποία συμμετείχαν τέσσερις ιατρικές σχολές σε πέντε πόλεις σε Ελλάδα και Αμερική.

Συγκεκριμένα συμμετείχαν καθηγητές ορθοπεδικής και εκπαιδευόμενοι από το Stanford Medical School, το USC Keck School of Medicine, το NYU Langone Medical School και το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης.

H Startup έχει ήδη πελάτες σε όλο τον κόσμο και στην Ελλάδα, κέρδισε το σημαντικό βραβείο FARE από την Αμερικανική Εταιρεία Χειρουργών γονάτου και ισχίου και την δεύτερη θέση στον 8ο διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζας. Συγκεκριμένα το δεύτερο χρηματικό βραβείο που κέρδισε η OramaVR στο διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας της Εθνικής Τράπεζαςαντιστοιχεί σε μια χρηματική επιταγή αξίας 10.000 ευρώ.

Σημειώνεται, τέλος, πως στα σχέδια της εταιρείας είναι η περαιτέρω ενίσχυση της πλατφόρμας, η δημιουργία νέων επεμβάσεων, η διεξαγωγή μιας συστηματικής Κλινικής Δοκιμής και η επιθετική διείσδυση στην αγορά.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις