Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

TradeLens: Έτοιμη η πλατφόρμα παγκόσμιου εμπορίου Blockchain

Τον περασμένο Ιανουάριο είχαμε γράψει για την συνεργασία Maersk και η IBM για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας εμπορικών συναλλαγών βασισμένη στο Blockchain. H πλατφόρμα είναι στον αέρα, ονομάζεται TradeLens και συμμετέχουν σε αυτή 92 εταιρείες και οργανισμοί από όλο τον κόσμο.

Η ανακοίνωση ακολουθεί μια δοκιμαστική φάση 12 μηνών όπου πάνω από 154 εκατομμύρια εμπορικές συναλλαγές εμπορικής ναυτιλίας καταγράφηκαν στο blockchain με τη TradeLens να είναι πλήρως διαθέσιμη μέχρι το τέλος του έτους.

Το TradeLens, που αναπτύχθηκε από κοινού από τη Maersk και την IBM, είναι μια πλατφόρμα που στοχεύει στην προώθηση πιο αποτελεσματικού και ασφαλούς παγκόσμιου εμπορίου. Συνδέει όλα τα μέρη στο εμπορικό οικοσύστημα και τους επιτρέπει να αλληλεπιδρούν αποτελεσματικά και να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα αποστολής σε πραγματικό χρόνο.

Η πλατφόρμα επιτρέπει στους συμμετέχοντες να ψηφιοποιήσουν και να ανταλλάξουν εμπορικά έγγραφα: από τις λίστες περιεχομένων και τις οδηγίες αποστολής έως φορτωτικές και πιστοποιητικά προέλευσης – όλα υποστηρίζονται από ένα ασφαλές περιβάλλον ελέγχου με τα στοιχεία να μη μπορούν να αλλοιωθούν.

Το υποσύστημα εμπορικών εγγράφων ονομάζεται ClearWay και θα επιτρέψει την αυτοματοποίηση διαφόρων επιχειρηματικών διαδικασιών, όπως η εισαγωγές και εξαγωγές, με έξυπνες συμβάσεις που διασφαλίζουν ότι ισχύουν όλες οι απαιτούμενες εγκρίσεις. Η πλατφόρμα επιτρέπει επίσης την ενσωμάτωση με υπάρχοντα δίκτυα αισθητήρων για τον έλεγχο της θερμοκρασίας και του βάρους του container.

Η Maersk και η IBM πιστεύουν ότι το σύστημα το οποίο είναι βασισμένο σε blockchain θα βελτιώσει σημαντικά την αποδοτικότητα στη ναυτιλία, μια βιομηχανία που εξακολουθεί να κυριαρχείται από χειρωνακτικές, χρονοβόρες διαδικασίες βασισμένες στο χαρτί. Κατά τη διάρκεια μιας δοκιμής, η πλατφόρμα βοήθησε να μειωθεί ο χρόνος διαμετακόμισης για αποστολές στις ΗΠΑ έως και 40%, εξοικονομώντας χιλιάδες δολάρια σε κόστος.

Μεταξύ των 92 οργανισμών που χρησιμοποιούν ήδη τη πλατφόρμα είναι οι λιμενικοί και τερματικοί φορείς, ναυτιλιακές εταιρείες, τελωνειακές αρχές, οι μεταφορείς εμπορευμάτων και επιχειρήσεις logistics.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη πλατφόρμα αλλά κάτι τέτοιο θα γίνει στις αρχές του 2019 με στόχο την χρηματοδότηση του εμπορίου και την ασφάλιση των συναλλαγών συμπεριλαμβανομένων των χρονοβόρων εγγυητικών επιστολών, όλα κάτω από την ίδια πλατφόρμα.

Ενώ αρχικά το σχέδιο ήταν να δημιουργηθεί μια κοινοπραξία μεταξύ IBM και Maersk για την εμπορική εκμετάλλευση της πλατφόρμας, ωστόσο υπήρχαν έντονες αντιδράσεις και απροθυμία από την υπόλοιπη βιομηχανία – ανταγωνιστές της Maersk να συμμετάσχει για ευνόητους λόγους.

Για αυτό το λόγο λόγο εγκαταλείφθηκε η ιδέα, με τα μέλη να έχουν ισότιμη συμμετοχή στη πλατφόρμα με τη σύναψη συνεργασιών με την IBM ή την Maersk. Μέχρι στιγμής η Pacific International Lines και η Hamburg Sud συμμετέχουν στην πλατφόρμα και βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις με όλες τις μεγάλες εταιρείες.

Αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι για να επιτύχει μια τέτοια πλατφόρμα θα πρέπει να υιοθετηθεί από την πλειοψηφία της αγοράς σαν μια “παγκόσμια” – ουδέτερη λύση.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις