Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Βρείτε το λάθος στην Farfetch που ετοιμάζει την IPO της!

O άγγλος μoνόκερος – markerplace μόδας πολυτελείας και υψηλής ραπτικής Farfetch ετοιμάζεται να μπει στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης με την αξία της εταιρείας να αγγίζει τα 5 δισ. δολ.

Η Farfetch ψάχνει 100 εκατ. δολ., μάλλον λίγα για τους γύρους που μας έχει συνηθίσει μια και μέχρι σήμερα έχει σηκώσει 700 εκατ. δολ., με έναν πρόσφατο μεγάλο γύρο 394 εκατ. δολ. από τον μεγάλο λιανέμπορο online JD.com.

H ανάπτυξη της Farfetch έχει επιταχυνθεί τα τελευταία χρόνια. Το 2015, τα έσοδα της εταιρείας ύψους 142,3 εκατ. δολαρίων προκάλεσαν μικτό κέρδος 72,6 εκατ. δολαρίων. Την επόμενη χρονιά, τα έσοδα της Farfetch ύψους 242,1 εκατομμυρίων δολαρίων έφεραν 116,9 εκατομμύρια δολάρια μεικτά κέρδη. Το 2017, τα έσοδα της εταιρείας ύψους 386 εκατομμυρίων δολαρίων σημείωσαν κέρδη ύψους 204,8 εκατομμυρίων δολαρίων.
Συγκεντρώνοντας τα πιο πρόσφατα αποτελέσματά της, η Farfetch είχε έσοδα ύψους 267,5 εκατομμυρίων δολαρίων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, δημιουργώντας συνολικά κέρδη 136,9 εκατομμυρίων δολαρίων.

Κάπου εδώ όμως τα καλά νέα σχεδόν τελειώνουν μια και τα έξοδα πωλήσεων, γενικών και διοικητικών δαπανών της εταιρείας αυξήθηκαν από 125,8 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2017 σε 208,8 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2018. Η ζημία της εταιρείας μετά τους φόρους αυξήθηκε από 29,3 εκατομμύρια δολάρια κατά τους πρώτους έξι μήνες από το 2017 σε 68,4 εκατομμύρια δολάρια το πρώτο εξάμηνο του 2018 καίγοντας παράλληλα πολύτιμο κεφάλαιο κίνησης.

Αν στα παραπάνω προσθέσουμε την πληροφορία ότι η εταιρεία ιδρύθηκε το 2008 αντιλαμβανόμαστε ότι για δέκα χρόνια λειτουργεί με χασούρα για να καταφέρει να φέρει αυτά τα έσοδα! Και αφού έχει πάρει 400 εκατ. από τους Κινέζους θέλει και άλλα χρήματα από ένα ευρύτερο κοινό μέσω χρηματιστηρίου!

Υπάρχουν marketplaces που λειτουργούν πετυχημένα με υψηλή ανάπτυξη, μια και το Farfetch δεν στοκάρει εμπόρευμα απλά προσφέρει την online βιτρίνα και όλα τα συνεπαγόμενα κόστη προώθησης, αλλά προφανώς η ομάδα διοίκησης δεν μπορεί να καταφέρει.

Προσωπικά δεν θα επένδυα στην Farfetch ούτε 1 ευρώ.

 

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις