Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Αμερική παραμένει στην κορυφή των επενδύσεων καινοτομίας, Κίνα και Ευρώπη ανεβαίνουν ταχέως

Η Strategy& της PwC δημοσίευσε την ετήσια έκθεση επιχειρηματικής καινοτομίας βάση στοιχείων επενδύσεων Έρευνας & Ανάπτυξης (R&D) σε 1.000 εταιρείες παγκοσμίως.

Αύξηση κατά 11% της ετήσιας παγκόσμιας εταιρικής δαπάνης σε R&D κατά το 2018, αγγίζοντας τα 782 δισ. δολάρια ετησίως καταγράφει η ετήσια ανάλυση των 1000 μεγαλύτερων εισηγμένων εταιρειών στον κόσμο με βάση την επένδυση σε R&D.

Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται στην Κίνα (+34%) και την Ευρώπη (14%), στις οποίες αυξήθηκε κατά διψήφιο ποσοστό, ενώ η Βόρεια Αμερική (+7,8%) και η Ιαπωνία (+9,3%) κατέγραψαν μονοψήφια ποσοστά αύξησης. Συμπερασματικά, ο δείκτης έντασης R&D –αποτυπώνει τη συγκεκριμένη δαπάνη σε σχέση με τις πωλήσεις– παραμένει στο ιστορικά υψηλότερο επίπεδο του 4,5%.

Παρά την μεγάλη αύξηση του ποσοστού της Κίνας, σε απόλυτα νούμερα η Κίνα είναι πολύ πίσω σε επενδύσεις καινοτομίας σε σχέση με την Αμερική, (55 δισ. δολ. σε σχέση με τα 330 δισ. των Η.Π.Α.).

Η νέα λίστα αντανακλά τη διαρκή και ταχύτατη άνοδο των εταιρειών που έχουν έδρα την Κίνα –από 3% στον πρώτο δείκτη των εταιρειών με υψηλή απόδοση καινοτομίας το 2007 σε 17% το 2017. Η Ευρώπη, σημείωσε σημαντική άνοδο από 18% το 2007 σε 30% το 2017. Ο αριθμός των εταιρειών που διακρίθηκαν για την υψηλή απόδοση καινοτομίας στη Βόρεια Αμερική και την Ιαπωνία μειώθηκε κατά 45% και 8% αντίστοιχα.

Σε επίπεδο κλάδου, ο αριθμός των εταιρειών με υψηλή απόδοση καινοτομίας σημείωσε άνοδο μεταξύ 2007 και 2017 στους κλάδους τηλεπικοινωνιών, καταναλωτικών αγαθών, υγείας, βιομηχανίας, αυτοκινητοβιομηχανίας ενώ μείωση κατέγραψαν οι κλάδοι χημικών και ενέργειας και αεροναυπηγικής και αμυντικών συστημάτων.

• Η Amazon διατήρησε την πρώτη θέση της λίστας Global Innovation 1000 ως η εταιρεία με τη μεγαλύτερη δαπάνη σε Ε&Α για δεύτερη συνεχή χρονιά. Οι Sanofi και Siemens ανέκτησαν μια θέση στην πρώτη εικοσάδα.
• Η Apple επέστρεψε στην κορυφή ως η πιο καινοτόμα εταιρεία στον πλανήτη εκτοπίζοντας την Alphabet, ενώ η Netflix κατέκτησε για πρώτη φορά μια θέση μεταξύ των 10 πιο καινοτόμων εταιρειών, σύμφωνα με παγκόσμια έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε ηγέτες και υπευθύνους Ε&Α.
• Ο κλάδος καταναλωτικών αγαθών ξεπέρασε τον κλάδο λογισμικού & ίντερνετ για πρώτη φορά στην πενταετία, καταγράφοντας την ταχύτερη ετήσια αύξηση της δαπάνης Ε&Α (26% έναντι 20,6%)
• Έως το 2020, ο κλάδος υγείας αναμένεται να αναδειχθεί ως ο κλάδος με τη μεγαλύτερη δαπάνη Ε&Α.

Οι εταιρείες που διακρίθηκαν για την υψηλή απόδοση των επενδύσεών τους σε καινοτομία έχουν τα ακόλουθα 6 χαρακτηριστικά:

1. Συνδέουν στενά τη στρατηγική καινοτομίας με την επιχειρηματική τους στρατηγική.
2. Διαμορφώνουν μια εταιρική κουλτούρα που προάγει την καινοτομία.
3. Η διοίκησή τους συμμετέχει ενεργά στο πρόγραμμα καινοτομίας.
4. Βασίζουν την καινοτομία σε γνώσεις που αποκτούν απευθείας από τους τελικούς χρήστες.
5. Παρακολουθούν στενά και ελέγχουν την επιλογή των έργων από τα πρώτα στάδια της διαδικασίας καινοτομίας.
6. Αριστεύουν σε όλα τα προηγούμενα πέντε χαρακτηριστικά και έχουν καταφέρει να τα ενσωματώσουν ώστε να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία στους πελάτες τους και να μετασχηματίσουν την αγορά τους.

Μπορείτε να βρείτε ολόκληρη την έκθεση εδώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις