Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Υπάρχει έλλειψη κεφαλαίων και τεχνογνωσίας στη Γερμανία για Deep Tech Scaleups!

Στην Γερμανία υπάρχουν πολλές και καλές ιδέες από founders αλλά δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κεφάλαια για το Scaleup αλλά και η τεχνογνωσία από τους διαχειριστές VC!

Αυτή την άποψη μεταφέρει η Die Welt στηριζόμενη στην άποψη του CEO της Sicoya, Sven Otte, μιας γερμανικής Deep Tech εταιρείας που ασχολείται με φωτονικά ολοκληρωμένα κυκλώματα για μεταφορά δεδομένων υψηλών ταχυτήτων.

Την περασμένη άνοιξη ο Otte από το Βερολίνο, άρχισε να αναζητά επενδυτές που θα του έδιναν 12,5 εκατομμύρια ευρώ για την περαιτέρω ανάπτυξη της τεχνολογίας και της εταιρείας του. Αλλά όπως υποστηρίζει δεν βρήκε κανέναν επενδυτή. “Έπρεπε να βγούμε από τη Γερμανία και τελικά να βρούμε αυτό που ψάχναμε στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα“, λέει ο Otte.
Τελικά βρήκε τα χρήματα από τον Andreas von Bechtolsheim, ο οποίος ζει εδώ και πολλά χρόνια στη Silicon Valley και ήταν ένας από τους πρώτους χρηματοδότες της μηχανής αναζήτησης Google και από το κινέζικο VC, SPC.

Στη Γερμανία, δεν υπάρχει μόνο έλλειψη κεφαλαίων, αλλά και η απαραίτητη τεχνογνωσία από πολλούς επενδυτές“, συνεχίζει. Βέβαια ο συντάκτης του άρθρου αναγνωρίζει το γεγονός ότι το αντικείμενο της Startup είναι εξαιρετικά ειδικευμένο αλλά παρόλα αυτά κάνει την γενίκευση.
«Οι περισσότεροι Γερμανοί επενδυτές μας έχουν απορρίψει, βρήκαν την τεχνολογία μας συναρπαστική, αλλά έπρεπε να παραδεχτούν ότι δεν καταλαβαίνουν την τεχνολογία και έτσι δεν μπορούν να εκτιμήσουν τις ευκαιρίες ή τους κινδύνους, στην Αμερική και την Κίνα, τα πράγματα ήταν διαφορετικά“.

Για να καλυφθεί η ανάγκη εύρεσης κεφαλαίων για τις Scaleup η ένωση Startups της Γερμανίας συναντήθηκε με τον υπουργό οικονομικών Peter Altmaier και συζήτησαν τον τρόπο με τον οποίο θα βρεθούν τα χρήματα και να μείνουν οι υψηλές τεχνολογίες που αναπτύσσουν οι Startups στη Γερμανία. Ως γνωστόν σε μεγάλες χρηματοδοτήσεις το IP μπορεί να μεταφερθεί στην χώρα των επενδυτών.

Η Sicoya είναι ένα Spinoff του Τεχνικού Πανεπιστημίου του Βερολίνου και δαπανήθηκαν εκατομμύρια ευρώ δημόσιας προέλευσης για την ανάπτυξη της συγκεκριμένης τεχνολογίας. Με τη μεταφορά της έδρας της εταιρείας στη Κίνα ή τις Η.Π.Α. για παράδειγμα, θα καρπωθεί την προστιθέμενη αξία η αντίστοιχη χώρα και όχι η Γερμανία.

Για αυτό το λόγο το Υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας βρίσκεται σε συζητήσεις με τα μεγάλα ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά ταμεία της χώρας ώστε αυτά να επενδύσουν το 0,7% των κεφαλαίων τους (πρόκειται για αρκετά δις ευρώ) για την δημιουργία ενός Fund of Fund για ακριβώς αυτόν σκοπό, να παραμείνει η ερευνητική καινοτομία της Γερμανίας, στη Γερμανία.

Όπως ίσως μπορούμε να αντιληφθούμε το πρόβλημα σε αυτή την λύση εστιάζεται στο γεγονός στο ποιος θα αναλάβει το ρίσκο αυτών των επενδύσεων εφόσον τα χρήματα χαθούν…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις