Οι προτάσεις που χρηματοδοτήθηκαν στο πρόγραμμα “Proof of Concept” του Επιστημονικού Πάρκου Πατρών

Το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών ανακοίνωσε τις τρεις προτάσεις οι οποίες ξεχώρισαν και θα χρηματοδοτηθούν στο πλαίσιο του προγράμματος “Proof of Concept“.

Το πρόγραμμα “Proof of Concept” στοχεύει να δώσει την δυνατότητα στους ερευνητές να προωθήσουν τις ερευνητικές τους ιδέες και να τις μετατρέψουν σε προϊόντα. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται οικονομικά από δωρητές και ο προϋπολογισμός του ανέρχεται σε 500.000 ευρώ ετησίως.

Συνολικά υποβλήθηκαν 33 προτάσεις από όλη την Ελλάδα και για την αξιολόγησή τους συνέβαλαν 70 αξιολογητές από τα ερευνητικά ιδρύματα και τον παραγωγικό τομέα της χώρας & του εξωτερικού.

Τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σε ειδική τελετή που έγινε στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νίκου Μπαλαμπάνη, του Προέδρου του ΣΕΒΙΠΑ Πέτρου Μαντά, εκπροσώπων του Επιμελητηρίου Αχαΐας, του Αντιπροέδρου του ΤΕΙ καθ. Γιώργου Σαλάχα, του Διευθυντή του ΙΕΧΜΗ Μπουργανού καθώς και πλήθους εκπροσώπων του παραγωγικού τομέα.

Η τελική αξιολόγησης της Συμβουλευτικής Επιτροπής, η οποία περιλαμβάνει και εξειδικευμένα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ισραήλ, ανέδειξε τις ακόλουθες 3 χρηματοδοτούμενες προτάσεις :

MaGOS-Rehab – Γρηγόρης Αγριόπουλος
QUANTA & QUALIA IKE / Ιδιωτική εταιρεία, Αγρίνιο

Το MaGOS-Rehab είναι φορητή συσκευή αλληλεπίδρασης ανθρώπου-υπολογιστή (2 γάντια διασυνδεδεμένα με PC) συνοδευόμενη από το σχετικό φύλλο δεδομένων & 3D απεικόνιση του χεριού/δακτύλων. Θα χρησιμοποιηθεί για αποκατάσταση ασθενών. Ειδικότερα, το MaGOS-Rehab βοηθά τους ειδικούς να καταγράφουν την κίνηση των δακτύλων/χεριών των ασθενών τους και με ασφάλεια, να προτείνουν θεραπεία. Οι πιθανοί χρήστες είναι άτομα που χρειάζονται αποκατάσταση των χεριών η μεγάλη πλειοψηφία των οποίων είναι επιζώντες εγκεφαλικού επεισοδίου.

Incident Response Beekeeping Safety system – Σωτήριος Κοντογιάννης
Τμήμα Μαθηματικών / Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Ιωάννινα

Το προτεινόμενο σύστημα είναι ένα σύστημα ενημέρωσης και έγκαιρης προειδοποίησης που επικεντρώνεται στα περιστατικά για την ασφάλεια των κυψελών των μελισσών.

Digital colorimetric DNA analysis in real-time – Γιώργος Παπαδάκης – Ηλέκτρα Γκιζέλη
Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας/Ίδρυμα Έρευνας και Τεχνολογίας, Κρήτη

Πρόκειται για μεθοδολογία που επιτρέπει την ταχεία λήψη ποσοτικών πληροφοριών με τη βοήθεια έξυπνου κινητού σχετικά με την ύπαρξη γενετικών δεικτών σε πραγματικά δείγματα και στο «σημείο ενδιαφέροντος». Ένα πρωτότυπο σύστημα αναλύσεων έχει κατασκευαστεί με τη βοήθεια της τεχνολογίας τρισδιάστατης εκτύπωσης. Σημαντικά οφέλη από τη χρήση αυτού του συστήματος αναμένεται να έχουν οι γιατροί, οι ίδιοι οι ασθενείς, ακόμα και οι αγρότες ή παραγωγοί τροφίμων.

Οι βραβευμένες προτάσεις θα χρηματοδοτηθούν μέχρι 50.000€ ενώ υποστηρίζονται οικονομικά από ιδιωτική χρηματοδότηση και διοικητικά από το Επιστημονικό Πάρκο Πατρών.

Η πλατφόρμα υποβολής προτάσεων (www.psppoc.gr) παραμένει ανοιχτή για νέες υποβολές οι οποίες θα αξιολογηθούν το Μάιο του 2019.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην Μαρία Κωνσταντίνου στο τηλ. 2610 911 557, E-mail: [email protected]

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις