Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

E-Residency 2.0: “Το κράτος σαν υπηρεσία” ανεβαίνει επίπεδο

Το πρόγραμμα E-Residency της Εσθονίας έκλεισε 4 χρόνια λειτουργίας και ετοιμάζεται για μια μεγάλη αναβάθμιση.

Η Εσθονία πριν λίγα χρόνια είχε την εξαιρετική ιδέα να ανοίξει μέρος των ψηφιακών και φυσικών επιχειρηματικών υπηρεσιών που προσφέρει στους πολίτες της σε όλο τον κόσμο. Αυτό έγινε με την έκδοση μιας ταυτότητας E-Resident, η οποία στην ουσία πιστοποιεί τον εκάστοτε αιτούντα για λόγους… Know Your Customer.

Σε αυτά τα 4 χρόνια 50.000 άτομα από 157 χώρες έχουν πάρει την ταυτότητα του E-Resident και 6.000 από αυτούς έχουν ανοίξει μια επιχείρηση με έδρα την Εσθονία! Περίπου 3.000 εξ΄αυτών άνοιξαν μέσα στο 2018! Και μη ξεχνάμε ότι η Εσθονία έχει πληθυσμό 1,3 εκατομμύρια…

Οπότε διακρίνουμε μια ανάγκη για επιχειρηματικές προσπάθειες, ειδικά από άτομα εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο, μια και βλέπουμε χώρες όπου είναι δύσκολο ή έχει αρκετό κόστος η έναρξη μιας ΕΠΕ, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, να έχουν παρουσία στο πρόγραμμα της Εσθονίας.

Επίσης τα στοιχεία αναφέρουν ότι αυτές οι επιχειρήσεις έχουν συνεισφέρει 10 εκατ. ευρώ φορολογίας στην Εσθονία, με το μεγαλύτερο ποσό να έχει πληρωθεί το 2018. Σε κάθε περίπτωση το ποσό αυτό είναι μεγαλύτερο μια και πολλοί επιχειρηματίες φορολογούνται, όπως προβλέπει ο νόμος στην χώρα διαμονή τους, άρα η χώρα προέλευσης επωφελείται και αυτή έως ένα σημείο.

Σε κάθε επιχειρηματική εκκίνηση ένα από τα μεγαλύτερα “εμπόδια” είναι το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού. Αντιλαμβανόμαστε όλοι πόσο δύσκολο είναι ένας ξένος υπήκοος να ανοίξει ένα επιχειρηματικό λογαριασμό σε τράπεζα. Στην Εσθονία αυτό λύθηκε με δύο τρόπους: με την λογιστική και φορολογική υποστήριξη μεσαζόντων εταιρειών, που και πάλι δεν εξασφαλίζεται το άνοιγμα του λογαριασμού στην τράπεζα, αλλά και μέσω FinTech.
H Holvi προσφέρει εταιρικό λογαριασμό με ευρωπαϊκό IBAN, χρεωστική κάρτα, διαχείριση τιμολογίων, λογιστική προετοιμασία, ακόμα και E-shop, στους Ε-Residents με 9 ευρώ τον μήνα!

E-Residency 2.0

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε διαβούλευση από την κυβέρνηση της Εσθονίας η επόμενη γενιά του προγράμματος το οποίο θα έχει πολλά ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά, με πρώτο και καλύτερο την μην υποχρεωτική ύπαρξη επιχειρηματικού λογαριασμού σε τράπεζες στην Εσθονία, ενώ θα αυξηθούν και οι έλεγχοι των επιχειρηματιών για τις δραστηριότητές τους και αν διαπιστωθεί ότι παραβαίνουν τους όρους του προγράμματος θα ανακαλείται το E-Residency.
Προφανώς υπάρχουν πολλές φωνές που αναφέρουν ότι η Εσθονία γίνεται “φορολογικός παράδεισος” μέσω του E-Residency, αλλά oi υπεύθυνοι του προγράμματος αναφέρουν ότι ισχύουν όλες οι φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της χώρας για τους ξένους επιχειρηματίες.
Τέλος, με την επόμενη έκδοση του προγράμματος θα δοθεί έμφαση στην στενότερη σχέση των Εσθονών με τους ξένους επιχειρηματίες για συνεργασίες επιχειρηματικές και όχι μόνο.

Το Αζερμπαϊτζάν στα χνάρια της Εσθονίας

Τον περασμένο Οκτώβριο και το Αζερμπαϊτζάν ανακοίνωσε ένα παρόμοιο πρόγραμμα με αυτό της Εσθονίας με στόχο την εύκολη πρόσβαση στην χώρα επιχειρηματιών και επενδυτών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις