Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κόμβο ηλεκτρονικού εμπορίου στο Βέλγιο ετοιμάζει η Alibaba

Συμφωνία με την κυβέρνηση του Βελγίου για τη δημιουργία ενός κόμβου ηλεκτρονικού εμπορίου στη χώρα υπέγραψε η Alibaba, που δεσμεύτηκε παράλληλα για την υλοποίηση σημαντικών επενδύσεων για την ανάπτυξη υποδομών εφοδιαστικής αλυσίδας.

Η συμφωνία εντάσσεται στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Ηλεκτρονική Πλατφόρμα Παγκόσμιου Εμπορίου” (eWTP) της Alibaba και έρχεται σε συνέχει ανάλογων συμφωνιών που έχει συνάψει ο κινεζικός κολοσσός στη Νοτιοανατολική Ασία και στην Αφρική.

Στόχος των δύο πλευρών, μέσω της συμφωνίας, είναι να δημιουργήσουν μια καινοτόμα εμπορική πλατφόρμα, χωρίς αποκλεισμούς, που θα διευκολύνει τη ισότιμη πρόσβαση στις ευκαιρίες διασυνοριακού εμπορίου, ιδίως για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Το Μνημόνιο Συναντίληψης υπογράφηκε σήμερα από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Απασχόλησης, Οικονομίας και Καταναλωτικών Υποθέσεων του Βελγίου, Kris Peeters, και τον ανώτερο διευθυντή της Alibaba Group, James Song, παρουσία του Βέλγου πρωθυπουργού, Charles Michel, και του προέδρου Διεθνών Δραστηριοτήτων της Alibaba Group, Angel Zhao.

Είμαι ενθουσιασμένος που καλωσορίζω την eWTP στο Βέλγιο και τη δέσμευση της Alibaba να βελτιώσει την ανταγωνιστικότητα των βελγικών και ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στην παγκόσμια σκηνή μέσω αυτής της σχέσης. Αυτή θα είναι μια τεράστια ευκαιρία για την τόνωση των εξαγωγών και την επίτευξη οικονομικού οφέλους για την κοινωνία, συμπεριλαμβανομένων των ευκαιριών απασχόλησης στη Λιέγη. Η συμμετοχή στο eWTP υπογραμμίζει το όραμα της χώρας μας να βοηθήσουμε τις τοπικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά στην ψηφιακή εποχή. Πρόκειται για μια ευκαιρία όχι μόνο για τις μικρές επιχειρήσεις και τους νέους στο Βέλγιο αλλά και στην Ευρώπη“, τόνισε ο πρωθυπουργός του Βελγίου, Charles Michel.

Χαίρομαι που η κυβέρνηση του Βελγίου είναι σίγουρη για το όραμα eWTP και συμμερίζεται τη δέσμευσή μας. Με πάνω από το 98% των ευρωπαϊκών εταιρειών να είναι μικρές έως μεσαίες επιχειρήσεις, αυτή η εταιρική σχέση σηματοδοτεί την προσπάθειά μας να ενισχύσουμε τις εμπορικές ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις αυτές στο Βέλγιο και σε ολόκληρη την Ευρώπη. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι στο πλαίσιο του eWTP θα ανοίξουμε δρόμο ώστε το τεράστιο δυναμικό των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων να αποκομίσει οφέλη από το παγκόσμιο διασυνοριακό εμπόριο, ιδιαίτερα στην αγορά της Κίνας όπου η ζήτηση για ευρωπαϊκά προϊόντα είναι υψηλή“, δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της Alibaba Group, Daniel Zhang.

Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Alibaba θα προχωρήσει σε επενδύσεις για τη δημιουργία υποδομών εφοδιαστικής αλυσίδας. Συγκεκριμένα, ο βραχίονας του κινεζικού κολοσσού στον χώρο της εφοδιαστικής, Cainiao Smart Logistics Network Ltd, θα μισθώσει εγκαταστάσεις 220.000 τ.μ. στο αεροδρόμιο της Λιέγης για τη δημιουργία ενός “έξυπνου” κόμβου εφοδιαστικής αλυσίδας παγκοσμίου επιπέδου. Η αρχική επένδυση θα είναι της τάξης των 75 εκατ. ευρώ, ενώ η πρώτη φάση του έργου θα τεθεί σε λειτουργία στις αρχές του 2021.

Το άρθρο αυτό δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο Emea.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις