Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Οι λύσεις των ομάδων του Athens Digital Lab υλοποιούνται στον Δ. Αθηναίων

Ολοκληρώθηκε το πρώτος κύκλος του accelerator Athens Digital Lab του Δ. Αθηναίων με την παρουσίαση των λύσεων των τεσσάρων ομάδων και πως αυτές αναπτύχθηκαν και υλοποιήθηκαν στον Δήμο της Αθήνας και τις υπηρεσίες του.

Όπως έχουμε αναφέρει το Athens Digital Lab είναι από τα λίγα προγράμματα που προσφέρει υλοποίηση των ιδεών που θα επιλεγούν στον δήμο με ότι θετικό αυτό συνεπάγεται για όλα τα μέρη.
Το Αthens Digital Lab, δημιουργήθηκε με την αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (IΣΝ), από το Αthens Partnership με τη συνεργασία της COSMOTE και της Nokia.

Οι αιτήσεις για τον δεύτερο κύκλο του Athens Digital Lab είναι ανοικτές και θα παραμείνουν μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου 2018. Σύμφωνα με τον Αντώνη Παπαδόπουλο, υπεύθυνο του Athens Digital Lab, στον δεύτερο κύκλο έχουν διευρυνθεί οι θεματικές ενώ θα εισαχθούν και θα υποστηριχθούν περισσότερες ομάδες.

Μετά τις παρουσιάσεις των ομάδων ακολούθησε συζήτηση με τη συμμετοχή και του δημάρχου Αθηναίων Γιώργου Καμίνη, που συντόνισε ο Κωνσταντίνος Χαμπίδης, Chief Digital Officer του δήμου Αθηναίων.

Ο δήμαρχος Αθηναίων τόνισε ότι «η Αθήνα μαζί με πανεπιστήμια, φορείς, μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις, ομάδες πολιτών και ιδρύματα, δίνουμε την ευκαιρία σε νέους να γίνουν μέρος των ψηφιακών λύσεων που θέλουμε για την πόλη μας και τη ζωή των κατοίκων της». Ο κ. Καμίνης σημείωσε ότι «το Athens Digital Lab, αποτελεί για την Αθήνα ένα «έξυπνο» εργαστήριο έρευνας και ανάπτυξης εφαρμογών, για κάθε πτυχή της καθημερινότητας, από τις συγκοινωνίες, μέχρι την κλιματική αλλαγή και από την ανακάλυψη των μυστικών της πόλης, μέχρι τη διοικητική οργάνωση του δήμου».

«Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που με την αποκλειστική δωρεά μας στηρίζουμε αυτό το εγχείρημα από τη γέννησή του. Μια πρωτοβουλία που είναι εξίσου πρωτοποριακή τόσο ως προς το περιεχόμενο που υποστηρίζει, όσο και ως προς την ίδια της την ταυτότητα, η οποία έχει διαμορφωθεί μέσα από την ουσιαστική σύμπραξη διαφορετικών φορέων, από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα. Η πορεία των πρώτων πιλοτικών προγραμμάτων μας γεμίζει με αισιοδοξία, καθώς βλέπουμε πως το Athens Digital Lab αποτελεί μια πλατφόρμα όπου οι νέοι της χώρας μας μπορούν να δημιουργήσουν και να πειραματιστούν σε προγράμματα που αποφέρουν πρακτικές λύσεις για τους κατοίκους της πόλης μας», δήλωσε η Αρίστη Σταθακοπούλου, από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Ο Αθανάσιος Έξαρχος, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Nokia Ελλάδος δήλωσε ότι «Το Athens Digital Lab είναι ένα πρωτοποριακό εγχείρημα όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα παγκόσμια δεδομένα. Σαν ένα από τα ιδρυτικά μέλη, είμαστε ιδιαίτερα περήφανοι για τη συνεισφορά μας στην ανάπτυξη του τεχνολογικού οικοσυστήματος, και την υποστήριξη καινοτόμων ιδεών από νέους επιστήμονες.Τα αποτελέσματα του πρώτου κύκλου και των αντίστοιχων πιλοτικών είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και μας γεμίζουν με αισιοδοξία για το νέο κύκλο που μόλις ξεκινά».

Ο Γρηγόρης Χριστόπουλος, Chief Commercial Officer Business Segment του Ομίλου OTE, αντίστοιχα τόνισε ότι «Η ψηφιακή τεχνολογία αλλάζει τον κόσμο με εξαιρετικά γρήγορους ρυθμούς. Μπορούμε σαν χώρα να διαδραματίσουμε ένα ρόλο σε αυτή την αλλαγή που συντελείται. Η COSMOTE στηρίζει την εξαιρετική πρωτοβουλία του Athens Digital Lab για να δώσει την ευκαιρία σε νέους ανθρώπους, που αγαπούν την τεχνολογία, να κάνουν τις ιδέες τους πράξη, να παράξουν ψηφιακές λύσεις που θα βελτιώσουν την ζωή των πολιτών. Γιατί πιστεύουμε πως με την τεχνολογία και την καινοτομία μπορούμε να φτιάξουμε έναν καλύτερο κόσμο για όλους».

Τέλος, ο Αλέξανδρος Καμπούρογλου, Executive Director του Athens Partnership, υπογράμμισε πως «Στην καρδιά του Athens Digital Lab βρίσκεται μια αποτελεσματική σύμπραξη: εταίροι από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα συνεργάζονται με ανοιχτό μυαλό, με διάθεση να πειραματιστούν και να καινοτομήσουν. Αξίζει να τονίσουμε ιδιαίτερα τον ζήλο που έχουν επιδείξει οι υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων στην προσπάθεια τους να υποστηρίξουν τις νέες τεχνολογικές λύσεις του Athens Digital Lab».

Οι ομάδες του πρώτου κύκλου

Η Inagros, παρουσίασε την ολοκληρωμένη της λύση «Inagros Urban», για τη διαχείριση πρασίνου που απευθύνεται σε γεωπόνους και κηπουρούς, ενώ λειτουργεί και ως πλατφόρμα διαχείρισης σχετικών εργασιών. To πιλοτικό της λύσης πραγματοποιείται στον Εθνικό Κήπο. Δεκαπέντε κόμβοι αισθητήρων έχουν εγκατασταθεί σε όλη την έκταση του Εθνικού Κήπου και η διεύθυνση του Κήπου, μπορεί πλέον, να ελέγχει το πότισμα, το επίπεδο νερού και λίπανσης αυτοματοποιημένα, να προβλέπουν την υγεία των φυτών, ενώ παράλληλα να οργανώνει και να παρακολουθεί αποτελεσματικά τις καθημερινές εργασίες του Κήπου και να έχει ένα ολοκληρωμένο ιστορικό εργασιών.

Η Recytrust επικεντρώθηκε στο πρόβλημα της διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Σχεδιάζει και αναπτύσσει τους δικούς της έξυπνους κάδους ανακύκλωσης για πλαστικό και χαρτί, οι οποίοι έχουν τοποθετηθεί ήδη στο Δημαρχείο, δημοτικά κτήρια, καθώς και σε 5 δημοτικά σχολεία στο κέντρο της Αθήνας. Μας έδειξαν πώς αυτοί οι κάδοι χρησιμοποιούν τεχνολογία IoT για την παροχή δεδομένων σε πραγματικό χρόνο σχετικά με την κατάσταση των κάδων και τη συνολική απόδοση ανακύκλωσης. Επιπλέον, εξήγησαν πώς μέσω προσωπικών καρτών παρακολουθούμε τη συμπεριφορά των χρηστών και πώς μπορούν να επιβραβεύονται βάσει της ανακυκλώσιμης συμπεριφοράς τους. Τέλος, έγινε αναφορά στη πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών της Recytrust, ένα επιπλέον εργαλείο, μέσω του οποίου πιστοποιημένες εταιρείες διαχείρισης ανακύκλωσης, συνεργάζονται με τους οργανισμούς που παράγουν το καθαρό ανακυκλώσιμο απόρριμμα.

Η Smart City Spaces παρουσίασε μια εφαρμογή ελέγχου κατάληψης κοινόχρηστων χώρων, η οποία ψηφιοποίησε τη διαδικασία ελέγχου της Δημοτικής Αστυνομίας. Επιπλέον, παρουσίασαν ένα ακόμη χρήσιμο εργαλείο της ομάδας το «Citizens Dynamics», όπου μέσω ανοικτών δικτύων WiFi, σε κεντρικά σημεία της πόλης – στην οδό Αιόλου, πλατεία Αγ. Ειρήνης, την Τεχνόπολη και το Σεράφειο, καταγράφεται η ροή και η κίνηση του πληθυσμού μέσα στην ημέρα. Αυτά τα δεδομένα μπορούν, να αξιοποιηθούν από τον Δήμο για λήψη αποφάσεων, με σκοπό μεταξύ άλλων, τον χωροταξικό σχεδιασμό, την ασφάλεια, την καλύτερη διαχείριση της καθαριότητας, τον καθορισμό της εμπορικότητας.

Η 4η ομάδα,Thing of Me, προέρχεται από την Yodiwo, δεν κατάφερε να παραστεί στην εκδήλωση, αλλά η ψηφιακή της λύση αφορά στη σημασία της διαχείρισης και αξιοποίησης διαφορετικών ειδών ανοικτών δεδομένων. Η πλατφόρμα που δημιούργησαν αποτελεί τη βάση για την εμπορική αξιοποίηση και την ανταλλαγή δεδομένων από όσους διαθέτουν αισθητήρες και δεδομένα, σε όσους θέλουν πρόσβαση σε αυτά. Συγκεκριμένα δίνει τη δυνατότητα να έχουμε ελεύθερη πρόσβαση σε δεδομένα τα οποία έχουν συγκεκριμένη μορφή και συμβάλλει στην ανάπτυξη ΙοΤ εφαρμογών του ελληνικού οικοσυστήματος.
Θα ακολουθήσει ειδική εκδήλωση για αυτή τη λύση μια και παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις