Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Είναι εφικτή μια γυναικεία Startup;

Θυμάμαι όταν ξεκινούσα εγώ. Πώς θα μπορούσα να τα ξεχάσω. Σοβαρά, όμως, όταν ξεκίνησα είχα το όνειρο αυτό, όπως και πολλοί άλλοι, να ξεκινήσω μια επιχείρηση με σχεδόν τίποτα και να την μετατρέψω σε επιχείρηση πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Ποιος δεν θα ήθελε αυτό!

Μπορεί σήμερα να ξεκινήσει κάποιος και περισσότερο κάποια μια επιχείρηση χωρίς χρήματα, όπως περιγράφετε στο βιβλίο του Eric Ries το Lean Startup!”.

Όταν ξεκίνησα το επιχειρηματικό μου ταξίδι, έψαχνα για μια διέξοδο. Φυσικά, εξαιτίας της οικονομικής κατάστασής μου, άρχισα να στρέφομαι προς το μοντέλο επιχειρηματικής ανάπτυξης. Όχι επειδή σκέφτηκα ότι ήταν ιδιοφυΐα, αλλά επειδή δεν είχα άλλη επιλογή. Ήταν ο μόνος τρόπος που θα μπορούσα να δημιουργήσω μια επιχείρηση και να την απογειώσω σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Χρησιμοποίησα βιβλία όπως αυτό, ως επιχειρηματική βίβλο. Επειδή δεν είχα χρήματα να επενδύσω, έπρεπε να κάνω εγώ ο ίδιος, και εννοώ τα πάντα. Έμαθα γραφικό σχεδιασμό, σχεδιασμό ιστοσελίδων, βελτιστοποίηση μηχανών αναζήτησης, ηλεκτρονικό μάρκετινγκ και πολλές άλλες χρήσιμες δεξιότητες που εξακολουθώ να χρησιμοποιώ σήμερα. Αυτό το βιβλίο δεν μου έδωσε πραγματικά τις δεξιότητες ούτε με δίδασκε τι έπρεπε να ξέρω για να αναλάβω το  επιχειρηματικό εγχείρημα, αλλά μου έδωσε τα κίνητρα που απαιτούνται και να προσπαθήσω και να μάθω.

Ευτυχώς η πρώτη από τις αρχικές προσπάθειες μου μετατράπηκε σε επιχείρηση και μπόρεσα 18 μήνες να κάνω το πρώτο μου exit. Ένα πράγμα που γνωρίζω είναι σίγουρο ότι τότε, με τη σωστή ιδέα και τη σωστή τεχνογνωσία, ήταν βέβαιο ότι θα ήταν δυνατή μια επιτυχημένη Startup.

Τώρα ας μιλήσουμε για το έτος 2019 και για ένα ξεκίνημα που θα μπορούσε να κάνει μια γυναίκα σαν ένας νέος Startupper. Η αγορά είναι πολύ διαφορετική από ότι ήταν πριν από δέκα ή δώδεκα χρόνια και σίγουρα θα είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα το 2020 από ότι είναι τώρα.

Σήμερα η τεχνολογία έχει εξελιχθεί, η δημιουργία ενός δικτυακού τόπου και η δημιουργία ενός κοινωνικού προφίλ μπορεί να γίνει γρήγορα και εύκολα και είναι κάτι που πρέπει να κάνει κάθε μελλοντική Startupper. Μπορεί να ξοδέψει λίγο χρόνο στο σπίτι μετά την δουλεία της για να μάθει βασικές αρχές δικτυακής διαφήμισης. Τώρα πλέον για όλα αυτά υπάρχει το YouTube!

Χρησιμοποιήστε το για να το εκμεταλλευτείτε πλήρως τις δυνατότητες που σας δίνονται δωρεάν.

Πριν λίγο καιρό γνώρισα την Lynne Chair Womens Enterprise Scotland, τους πήρε 25 χρόνια να στήσουν το δικό τους eco-system, έχουμε ακόμα καιρό..

Το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε από τώρα και στο εξής είναι η δυσκολία στο να έχουμε ένα καλό traction για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες μας. Ο αλγόριθμος της Google και των κοινωνικών δικτύων αλλάζει μέρα με την ημέρα, πριν από λίγα χρόνια μια εταιρεία μπορούσε με τις λέξεις κλειδιά να αναδυθεί στη πρώτη σελίδα του google μέσα σε λίγες εβδομάδες τώρα χρειάζονται μήνες και πλέον απαιτείται η συνδρομή κάπου digital agent.

Πριν από λίγο καιρό, το Facebook μείωσε το έκθεση των επαγγελματικών σελίδων στα προσωπικά μας προφίλ με αποτέλεσμα να είναι δύσκολο οι επιχειρήσεις να εμφανίζονται στην ροή των followers τους και μόνο το 2-3% μπορεί να δει οργανικά μια ανάρτηση. Είναι αρκετά δύσκολο για τις επιχειρήσεις να συνδεθούν με τους υπάρχοντες followers.

Μια διαφημιστική καμπάνια που σήμερα κοστίζει στην Ελλάδα 3€ /1000 εμφανίσεις σε δυο χρόνια θα κοστίζει 32€ ανά 1000 εμφανίσεις.

Πάντως είμαι βεβαίως πως ακόμα και σήμερα είναι δυνατή μια Startup σε μορφή Lean Startup – Ξέρω τι σκέφτεστε.

Οι παλιές τεχνικές και στρατηγικές δεν λειτουργούν πια. Σταματήστε να διαβάζετε παλιά βιβλία και αναζητάτε ειδικούς σε απευθείας σύνδεση για να σας διδάξουμε τον οδηγό βήμα προς βήμα για να γίνετε πλούσιοι σε απευθείας σύνδεση. Βγείτε έξω για να είστε δημιουργικοί και να κάνετε κάτι πρωτοποριακό και το πιο σημαντικό, να είστε ειλικρινείς και αληθινοί στον εαυτό σας.

Το έτος 2019 είναι μια εποχή που πρέπει να σκεφτούμε Out of the Box!

Έτσι και αλλιώς εάν ήταν εύκολο, όλοι θα το έκαναν!

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις