Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η Ex Machina συμμετέχει στον HAX Accelerator στην Κίνα

H Ex Machina, μια Startup εταιρεία στο χώρο του βιομηχανικού Internet of Things, (IoT) ανακοίνωσε σήμερα ότι αναπτύσσει τον πρώτο παγκοσμίως μετεωρολογικό σταθμό που έχει σχεδιαστεί για να δημιουργεί πυκνό δίκτυο μετεωρολογικών δεδομένων υψηλής ανάλυσης.

Η εταιρεία, η οποία προέρχεται από το Egg της Eurobank και συγκεκριμένα από τον 4ο κύκλο, αναπτύσσει την καινοτόμο τεχνολογία συλλογής μετεωρολογικών δεδομένων με την υποστήριξη του HAX, ενός από τους μεγαλύτερους hardware accelerators στον κόσμο. Το πρόγραμμα υλοποιείται στο Σενζέν της Κίνας, και υποστηρίζεται από το VC SOSV, το οποίο διαχειρίζεται 300 εκατ. δολάρια.

Νωρίτερα μέσα στο έτος η εταιρία έκανε τη στρατηγική επιλογή να χτίσει τη δική της τεχνολογία για συλλογή καιρικών δεδομένων, προκειμένου να εμπλουτίσει και να ενισχύσει περαιτέρω τις υπηρεσίες που παρέχει σε βιομηχανικούς πελάτες και συγκεκριμένα στον κλάδο της ενέργειας.

Ως εταιρία έχουμε υλοποιήσει σημαντικά έργα με χρήση ΙοΤ τεχνολογίας και ανάλυση μετεωρολογικών δεδομένων στο χώρο του περιβάλλοντος και της βιομηχανίας. Είμαστε ενθουσιασμένοι που πλέον αποτελούμε ένα μέλος της οικογένειας του SOSV / HAX και καινοτομούμε μαζί σε ένα από τα πιο δύσκολα προβλήματα στον κόσμο, την ακριβή πρόγνωση καιρού», δήλωσε ο Μανώλης Νικηφοράκης, διευθύνων σύμβουλος της Ex Machina.

Επενδύσαμε στην Ex Machina, καθώς βλέπουμε μεγάλες προοπτικές στην τεχνολογία δημιουργίας μετεωρολογικών δεδομένων που αναπτύσσουν“, δήλωσε ο Ντάνκαν Τέρνερ, υπεύθυνος προγράμματος του HAX. Ο HAX είναι ο πιο ενεργός επενδυτής στον κόσμο σε υπηρεσίες υποστηριζόμενες από hardware. Το πρόγραμμα παρέχει χρηματοδότηση, έως 250.000 δολάρια, επαγγελματική υποστήριξη, γραφείο και χώρο εργαστηρίου, καθώς και ειδικούς στο βιομηχανικό σχέδιο και στην δημιουργία γραμμής μαζικής παραγωγής.

«Βλέπουμε έναν κόσμο όπου ο καιρός δεν εμποδίζει ανθρώπους, κοινότητες και επιχειρήσεις να ευημερήσουν. Ως εταιρεία επενδύουμε στη δημιουργία νέων τεχνολογιών που θα μας φέρουν πιο κοντά στην υλοποίηση των στόχων μας, να παρέχουμε υψηλής ακρίβειας δεδομένα και πληροφορίες στους πελάτες μας για τη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους“, δήλωσε ο Μανώλης.

Αξιοποιώντας την τεχνογνωσία της σε ΙοΤ έργα στον τομέα της ενέργειας και των καιρικών δεδομένων σε συνδυασμό με τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης (AI), η εταιρία είναι στρατηγικά τοποθετημένη για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες ενέργειας. Μία από αυτές τις προκλήσεις είναι η ακριβής πρόβλεψη ζήτησης ενέργειας της επόμενης μέρας, για την οποία η εταιρεία έχει αναπτύξει τη λύση ForecastXM.

Η ιστορία της Ex Machina

Η Ex Machina γεννήθηκε ως εταιρία πριν 3 χρόνια, αλλά ως σύλληψη υπάρχει από το 2011. Η αναγκαιότητα που οδήγησε στην ιδέα μιας αξιόπιστης πρόγνωσης καιρού προήλθε από την αναζήτηση του Μανωλη Νικηφοράκη για την πιο αξιόπιστη πηγή μετεωρολογικών προγνώσεων. Η εταιρία ιδρύθηκε το Καλοκαίρι του 2015 από τον ίδιο και τους δύο φίλους και συνεργάτες του, το Στράτο Θεοδώρου και το Βασίλη Χρυσό.

Ο Μανώλης Νικηφοράκης έχει εργαστεί ως μηχανικός υπολογιστών, project manager και τεχνικός υπεύθυνος σε μεγάλες εταιρίες του χώρου της πληροφορικής και στο ερευνητικό κέντρο “Δημόκριτος” στην Ελλάδα, ενώ έχει υπάρξει ιδρυτικό στέλεχος προηγούμενης startup στο χώρο του ΙοΤ και της ενεργειακής απόδοσης κτιρίων. Ο Στράτος Θεοδώρου συνεργάστηκε με το Μανώλη στον “Δημόκριτο”, αλλά γρήγορα τον κέρδισε το επιχειρείν προχωρώντας στη ίδρυση της OpenCanvas, ενώ στη συνέχεια εργάστηκε ως τεχνικός υπεύθυνος σε έργα πληροφορικής για μεγάλες εταιρίες του ελληνικού χώρου, πριν ιδρύσει την Ex Machina, στην οποία κατέχει το ρόλο του CTO. Ο Βασίλης Χρυσός εργάστηκε ως μηχανικός περιβάλλοντος στο χώρο των περιβαλλοντικών μελετών και στη συνέχεια ως ιδρυτικό μέλος δύο startup εταιριών επιχειρηματικού και κοινωνικού χαρακτήρα.

Η Ex Machina έχει συνεργαστεί με μερικές από τις πιο αναγνωρισμένες εταιρείες της Ελλάδος, όπως ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ),η Ολυμπία Οδός και η ΚΑΥΚΑΣ Α.Ε.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις