Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Μάρκος Βερέμης: Πρέπει να δημιουργήσουμε 10.000 νέες “Workable”

Στο πρόσφατο συνέδριο της ΝΔ o Μάρκος Βερέμης έκανε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ομιλία, όπως άλλωστε το συνηθίζει. Εστίασε στα της καινοτομίας και πως αυτή θα δημιουργήσει 800.000 νέες θέσεις εργασίας.

Όπως ανέφερε η μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι κάτω των 10 ατόμων, εδώ και δεκαετίες έχουμε σταματήσει να παράγουμε καινοτομικά προϊόντα, σε οποιοδήποτε τομέα, και έχουμε γίνει ένα κράτος υπηρεσιών και μεταπρατών.
Η τεχνολογία είναι αυτή τη στιγμή η μεγάλη ευκαιρία μας να μπούμε ισότιμα στη παγκόσμια αγορά μια και χάσαμε μια και καλή το τραίνο της βιομηχανικής επανάστασης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε:
Αυτή την στιγμή χρειαζόμαστε να καλύψουμε 1.000.000 χαμένες θέσεις εργασίας. 1.000.000 θέσεις εργασίας που έχουν χαθεί και άλλους 300 με 500.000 Έλληνες που έχουν φύγει εκτός Ελλάδος. Αυτή είναι πολύ μεγάλη πληγή. Αυτό είναι πολύ μεγάλο μειονέκτημα και είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο να το ανατρέψουμε μέσα στην επόμενη δεκαετία. Πολύ πρακτικά, αυτή την στιγμή χρειαζόμαστε εταιρείες που έχουν κάποια πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να γυρίσουμε αυτή την κατάσταση. Εταιρείες που είναι εξαγωγικές, εταιρείες που για να είναι εξαγωγικές καινοτομούν και έχουν μοναδικά προϊόντα που πρέπει να ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο. Εταιρείες που έχουν την δυνατότητα να μεγαλώσουν. Όχι εταιρείες που θα μείνουν στα πέντε και έξι άτομα“.

Σύμφωνα με τον Μάρκο Βερέμη υπάρχουν σήμερα γύρω στις 3.000 εταιρείες υψηλής τεχνολογίας και ειδίκευσης που με τις κατάλληλες προϋποθέσεις θα μπορούσαν τα επόμενα χρόνια 200.000 νέες θέσεις εργασίας. Βέβαια και πάλι θα λείπουν 800.000 θέσεις εργασίας οι οποίες σημειωτέον θα πρέπει να είναι υψηλής ειδίκευσης και καλά αμειβόμενες.

Το νούμερο είναι τεράστιο αλλά μπορεί να επιτευχθεί, και το παράδειγμα είναι εταιρείες όπως οι Workable, Beat, Blueground, Softomotive, Transifex, Persado κ.α. οι οποίες ήταν μόνο 16 το 2010 ενώ σήμερα πάνω από 400, και συνεχίσουν να αναπτύσσονται και αυξάνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα με μεγάλες επενδύσεις, όπως αυτή που ανακοίνωσε πρόσφατα η Beat.
Μια και αναφερθήκαμε στην Beat έχει διπλασιάσει και τις θέσεις εργασίας της κατά τον τελευταίο μόνο χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές του 2017, όταν και ολοκληρώθηκε η εξαγορά της από τη Daimler, η Beat είχε λιγότερους από 150 εργαζομένους, ενώ σήμερα απασχολεί πάνω από 400 άτομα παγκοσμίως.

Στο πρόσφατο ταξίδι που κάναμε στο Βερολίνο για το TechCrunch Disrupt επισκεφτήκαμε την Delivery Hero με τους 1.000 εργαζόμενους, πολλοί εκ’ των οποίων είναι από την Ελλάδα.
Από την Ελλάδα είναι και ο 23χρονος Σπύρος Λάλος από τα Γρεβενά, ο οποίος μετά την αποφοίτηση του από το Πανεπιστήμιο στην Σάμο, σαν μηχανικός υπολογιστών, βρήκε δουλειά στην τεχνική υποστήριξη της N26 στο Βερολίνο με εξαιρετικές αποδοχές και συνθήκες εργασίας.
Είναι κρίμα για όλους μας παιδιά όπως ο Σπύρος να αναγκάζονται να φύγουν γιατί πολύ απλά εδώ θα είτε θα ήταν άνεργοι είτε θα είχαν αστείους μισθούς.

Όπως επίσης ανέφερε ο Μάρκος Βερέμης:

H Ελλάδα παίρνει 9 στα 10 στην παραγωγή επιστημονικής έρευνας. Είναι η 5η στον κόσμο σε αποφοίτους Stem, δηλαδή, επιστήμες, τεχνολογία, μηχανικούς και μαθηματικούς. 5η στον κόσμο. Και είναι 2η σε ποσοστό αποφοίτων πανεπιστημίου σε σχέση με τον πληθυσμό μας στην Ευρώπη. Για όποιον αδιαφορεί, μπορεί να προσθέσει και σε αυτό όλους τους Έλληνες φοιτητές – ερευνητές – καθηγητές και υπαλλήλους στα καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου.
Όπως μου είχε πει ένας καθηγητής στο Stanford, Αμερικάνος, εσείς οι Έλληνες αποτελείτε στατιστική ανωμαλία στα αμερικάνικα πανεπιστήμια. Είναι λογικό να υπάρχουν πολλοί Κινέζοι, είναι λογικό να υπάρχουν πολλοί άνθρωποι από μεγάλες χώρες, αλλά είναι περίεργο που υπάρχουν τόσοι πολλοί Έλληνες από μια χώρα 10 εκατομμυρίων ανθρώπων. Και η αλήθεια είναι ότι αυτό είναι το μεγάλο μας πλεονέκτημα. Και αυτό το μεγάλο μας πλεονέκτημα, η υπέρ-εκπαίδευσή μας, είναι αποτέλεσμα της υπέρ-επένδυσης των Ελλήνων γονιών, σε σχέση με τα εισοδήματά τους, στη μόρφωση των παιδιών τους. Το μόνο πράγμα που δεν έχει καμφθεί από την κρίση, το μόνο πράγμα που δεν έχει καμφθεί ποτέ από την κυνικότητα που κατά τ’ άλλα έχει επικρατήσει στην Ελλάδα, είναι το πιστεύω των γονιών, πως τα παιδιά τους αξίζουν μια καλύτερη ζωή και πως ένα μορφωμένο παιδί μπορεί να καταφέρει τα πάντα“.

Οπότε τι μένει; Εφόσον πλέον υπάρχουν τα χρήματα μέσω Equifund, αλλά και άλλων πηγών, θα πρέπει να καταφέρουμε πρώτα απ όλα να γίνουμε ένα πραγματικό οικοσύστημα με συνεργασίες ακόμα και μεταξύ παραδοσιακών ανταγωνιστών, όπως είναι οι τράπεζες, και να δούμε πως θα φτιάξουμε νέες Beat, Workable και Softomotive.

Ήδη έχουμε αργήσει…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις