Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

GreenTech Challenge 2018: Αν θέλουμε θα πετύχουμε!

Το ότι ένας διαγωνισμός τεχνολογικής και επιχειρηματικής καινοτομίας, με περιβαλλοντολογικό αντίκτυπο, πραγματοποιήθηκε από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, και μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο συγκεντρώθηκαν πάνω από 130 άτομα για να δουλέψουν στην ιδέα τους, ως επί το πλείστον φοιτητές, δείχνει ότι κάτι έχει αρχίζει να αλλάζει.

36 ομάδες σχηματίστηκαν στον δεύτερο GreenTech Challenge, με υπάρχοντες και υποψήφιους νέους επιχειρηματίες και φυσικά από φοιτητές, με θέμα τις λεγόμενες πράσινες τεχνολογίες σε τρεις βασικούς τομείς: περιβάλλον & υγεία, έξυπνες και βιώσιμες πόλεις, προηγμένα υλικά.
Ανάλογα το στάδιο της κάθε ιδέας / ομάδας αυτές χωρίστηκαν σε δυο κατηγορίες: Innovation Idea και Early Stage για τις πιο ώριμες ομάδες.

Παρότι τα χρηματικά βραβεία είναι σημαντικά σε αυτό το στάδιο, η μεγαλύτερη ίσως παροχή του διαγωνισμού είναι η συμμετοχή σε θερμοκοιτίδες και προγράμματα, όπως αυτό του Reload Greece, αλλά και η συμβουλευτική για την περαιτέρω  ανάπτυξη της επιχειρηματικής ιδέας.

Και το πιο σημαντικό όλων είναι το Πολυτεχνείο, σε συνεργασία ίσως και με Startups όπως η Mantis Business Innovation, που υποστήριξε με τα εξαιρετικά εργαλεία της τον διαγωνισμό (και προέρχεται και η ίδια από το Πολυτεχνείο), να αναπτύξει τις δομές εκείνες για να προσφέρει και το δικό του incubation σε όλους τους ενδιαφερόμενους και στις καλύτερες επιχειρηματικές και τεχνολογικές ιδέες μια και έτσι θα κερδίσουμε όλοι.
Βέβαια η αναφορά και μόνο της λέξης “επιχειρηματικότητα” στο χώρο των δημόσιων πανεπιστημίων εμφανίζει τεράστια εμπόδια, αντιδράσεις έως και φόβο…

Οι ομάδες / ιδέες που διακρίθηκαν:
Κατηγορία Early Stage

Πρώτο βραβείο: JETK. Η εταιρία φτιάχνει εργαλεία υψηλής προστιθέμενης αξίας ανακυκλώνοντας σύγχρονα αεροπορικά υλικά. Τα υλικά αυτά προέρχονται από αποσυρθέντα αεροσκάφη της πολεμικής και της πολιτικής αεροπορίας.

Δεύτερο Βραβείο: PTA ECORTHOTICS. Κατασκευάζει προσωποπαγείς ορθοπεδικούς νάρθηκες (εξωσκελετούς υγείας) με τη μέθοδο της ταχείας στρωματικής κατασκευής (3d printing) με πρώτη ύλη τα ανακυκλωμένα υλικά (π.χ. πλαστικά μπουκάλια).

Τρίτο Βραβείο: AiRFLOW:  Έχει αναπτύξει υλικό και λογισμικό, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής όπως AI & Ρομποτικό έλεγχο (για αυτόνομη πτήση), στρατιωτική κρυπτογράφηση & ασφαλή επικοινωνία, κάμερες HD (με αναγνώριση προσώπου & σχεδίου / νυχτερινής όρασης) θερμικές κάμερες, αισθητήρες υπερύθρων και υπερύθρων (για αποφυγή εμποδίων), ανιχνευτές καπνού.

Innovation Idea

Πρώτο βραβείο: SolMeYea. Συμβάλλει στην κάλυψη των διατροφικών αναγκών μέσω παραγωγής πρωτεΐνης μέσω οργανικής μετατροπής διοξειδίου του άνθρακα.

Δεύτερο βραβείο: Green Sea Straws. Παραγωγή καλαμακιών και άλλων πλαστικών ειδών μίας χρήσης χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το θαλάσσιο χόρτο Posidonia Oceanica.

Τρίτο βραβείο: RECOIL. Διαχείριση, αρχειοθέτηση και ψηφιοποίηση αποδείξεων συναλλαγών στο Smartphone, τόσο με χρήση καρτών όσο και μετρητών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις