Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Τράπεζα της Λιθουανίας: Οι βάσεις για να χτιστεί ένα οικοσύστημα FinΤech

Όταν χώρες σαν την Εσθονία και την Λιθουανία τολμούν και κάνουν το αυτονόητο και πετυχαίνουν, έστω και ένα μέρος των στόχων τους, δεν μπορείς παρά να ζηλέψεις και να ρωτήσεις: “Γιατί αυτοί και όχι εμείς;”.

Παραμονή Χριστουγέννων με υπαρξιακά ερωτήματα μπορεί να μην συμβαδίζουν αλλά όταν η ειδησεογραφία εξελίσσεται και φέρνει συνέχεια στο προσκήνιο τις χώρες της Βαλτικής δεν μπορείς να μην ασχοληθείς. Η Λιθουανία είναι μια χώρα με σχεδόν 3 εκατομμύρια κατοίκους και έχει βάλει στόχο να γίνει ένα μεγάλο hub του FinΤech, περιμένοντας το Ηνωμένο Βασίλειο στη γωνία!

Το λέμε αυτό γιατί μέχρι σήμερα η Κεντρική Τράπεζα της Λιθουανίας έχει εκδώσει 39 άδειες διαχείρισης ηλεκτρονικού χρήματος σε αντίστοιχες εταιρείες και είναι στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη μετά το Ηνωμένο Βασίλειο με 128 άδειες.

Με την άδεια διαχείρισης ηλεκτρονικού χρήματος μια εταιρεία FinTech μπορεί να αποθηκεύσει και να μεταφέρει χρήματα των πελατών της και να πραγματοποιήσει πληρωμές αλλά φυσικά δεν μπορεί να προσφέρει άλλες τραπεζικές υπηρεσίες όπως για παράδειγμα λογαριασμούς αποταμίευσης και δάνεια. Για να γίνει αυτό απαιτείται πλήρης ή ειδική τραπεζική άδεια, κάτι που απαιτεί πλήρη υποστήριξη στο εκάστοτε κανονιστικό πλαίσιο και μερικά εκατομμύρια ευρώ σε κεφάλαια.

Μέσα στον Δεκέμβριο είχαμε δυο μεγάλες ειδήσεις στον τομέα του FinTech στην Ευρώπη. Η πρώτη αφορά την λήψη ειδικής τραπεζικής άδειας από την Revolut, κάτι που σημαίνει ότι μέσα στους επόμενους μήνες θα ξεδιπλώσει πλήρεις τραπεζικές υπηρεσίες σε όλη την ΕΕ, και η δεύτερη αφορά την άδεια διαχείρισης ηλεκτρονικού χρήματος από την Google στην Ευρώπη.

Και δυο αυτές ειδήσεις προέρχονται από την Λιθουανία και συγκεκριμένα από την Κεντρική Τράπεζα της Χώρας.

Το τέλος του έτους αντανακλά τις προσπάθειές μας και την εμπειρία των τελευταίων ετών όπου δυναμικά αναπτύσσουμε ένα οικοσύστημα FinΤech στη Λιθουανία. Το ρυθμιστικό μας περιβάλλον και τα οφέλη αναγνωρίστηκαν τόσο από τις νεοσύστατες επιχειρήσεις Fintech όσο και από εταιρείες παγκόσμιας κλάσης”, δήλωσε ο Marius Jurgilas, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της τράπεζας.

Η Google προφανώς άνοιξε εταιρεία στη Λιθουανία, όπως έκανε και η Revolut, και πλέον θα μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες ηλεκτρονικού χρήματος και πληρωμές σε όλη την Ευρώπη, κάτι που σημαίνει ότι θα δούμε σύντομα το Google Pay να μπαίνει δυναμικά στο παιχνίδι.
Η Google είναι ο τρίτος μεγάλος παίκτης που αποκτά άδεια διαχείρισης ηλεκτρονικού χρήματος στην Ευρώπη, μετά τις Amazon στο Λουξεμβούργο και Facebook στην Ισπανία.

Η κεντρική τράπεζα της Λιθουανίας παράλληλα υποστηρίζει και ένα Fintech Cluster 120 εταιρειών οι οποίες έχουν πρόσβαση στα αναγκαία εργαλεία για να δοκιμάσουν και να ελέγξουν τις υπηρεσίες τους, πριν ακόμα βγουν στην αγορά, ενώ η άδεια για τη διαχείριση ηλεκτρονικού χρήματος βγαίνει στον 1/3 του χρόνου απ΄ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη.

InstaReM, Harbortouch, Revel, TransferGo, Nayax, Monetha είναι ίσως τα πιο γνωστά ονόματα στο χώρο και έχουν την έδρα τους με τον έναν ή άλλο τρόπο στο Βίλνιους και έχουν δημιουργήσει περίπου 2.000 θέσεις εργασίας.

Πέρα από την αυτονόητη ανάπτυξη των απαραίτητων τεχνολογικών υποδομών και APIs από μια Κεντρική Τράπεζα ή την αντίστοιχη ρυθμιστική αρχή χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, ένας δικτυακός τόπος σαν αυτόν της τράπεζας της Λιθουανίας δίνει την σωστή εικόνα της χώρας προς τον έξω κόσμο αλλά και προς όλους τους ενδιαφερόμενους.

Δυστυχώς κάπου εδώ αρχίζει και τελειώνει οποιαδήποτε σύγκριση με την Τράπεζα της Ελλάδας, που παρότι υπάρχει αναφορά στο Fintech και τα κρυπτονομίσματα (!) στον δικτυακό της τόπο, αυτός δείχνει σαν ένα δείγμα των πρώτων ιστοσελίδων του World Wide Web! Βέβαια για να είμαστε δίκαιοι θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο δικτυακός τόπος της Τράπεζας της Ελλάδας βρίσκεται σε φάση ανασχεδιασμού.

Ας ελπίσουμε αυτός ο ανασχεδιασμός να είναι μια αρχή για να αναπτυχθεί και η υποδομή Fintech της χώρας μας.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις