Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Η δυναμική των δυο φύλων στις μελλοντικές θέσεις εργασίας

Οι βιομηχανίες θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την καλύτερη ισορροπία ανάμεσα στα δύο φύλα τόσο μεταξύ των εργαζομένων, όσο και μεταξύ των ανώτερων στελεχών.

Η Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση, παρότι δεν εξελίσσεται με γοργούς, ως αναμένετο, ρυθμούς, θα επηρεάσει τους εργαζόμενους στο μέλλον με διάφορους τρόπους. Η επαρκής προετοιμασία για την προσαρμογή στις σχετικές αλλαγές περιλαμβάνει την αντιμετώπιση κενών ανάμεσα στα δύο φύλα – τα οποία θα μπορούν στη συνέχεια να προσφέρουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης στις επιχειρήσεις.

Για παράδειγμα, αν οι οικιακές εργασίες αυτοματοποιηθούν περαιτέρω, θα ανακουφίσουν μέρος της τρέχουσας επιβάρυνσης που υφίστανται οι εργαζόμενες γυναίκες, την ίδια στιγμή που οι αλλαγές στον παραδοσιακό ρόλο του άνδρα δύνανται να αναδιαμορφώσουν τον καταμερισμό εργασίας στο σπίτι. Συνεπώς, η πιο ολιστική προσέγγιση στους όρους σύμπραξης των δύο φύλων θα μπορούσε να συμβάλει στον λειτουργικότερο προγραμματισμό του εργατικού δυναμικού.

Η ακολουθία ορθών τρόπων, νέων και πιο ευέλικτων μορφών εργασίας, καθώς κι άλλων τάσεων, μπορούν να οδηγήσουν σε έναν πιο ισορροπημένο χώρο εργασίας με βάση το φύλο. Ωστόσο, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος οι αλλαγές στο επιχειρηματικό μοντέλο, όπως και η δημιουργία μιας αγοράς που εκτοπίζει θέσεις εργασίας, να επιδεινώσουν τις υφιστάμενες ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων.

Η Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του 2018 The Future of Jobs διαπίστωσε ότι η ισότητα των φύλων είναι, πλέον, μία από τις κορυφαίες τάσεις που οδηγούν σε ανάπτυξη τις βιομηχανίες εξόρυξης μετάλλων, πετρελαίου και φυσικού αερίου. Ειδικότερα, η βιομηχανία πετρελαίου και φυσικού αερίου υπόκειται σοβαρές ανισορροπίες μεταξύ των δύο φύλων τόσο στην κατώτερη, όσο και στην ανώτερη βαθμίδα.

Σύμφωνα με μια έκθεση που δημοσίευσε η συμβουλευτική ομάδα Boston Consulting Group (BCG) σε συνεργασία με το World Petroleum Council το 2017, οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της βιομηχανίας, το οποίο είναι πολύ μικρότερο από οποιονδήποτε άλλο τομέα, και έχουν πολύ περιορισμένη παρουσία τόσο σε ρόλους τεχνικών – που θεωρούνται συχνά προαπαιτούμενοι για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας – όσο και σε ρόλους ανώτερων διοικητικών στελεχών.

Το 2018, η Bloomberg Business Week δημοσίευσε στοιχεία που δείχνουν ότι μεταξύ των 157 εισηγμένων εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια Αμερική και τη Δυτική Ευρώπη, μόνο τρεις CEOs και δώδεκα CFOs ήταν γυναίκες.

Άλλοι τομείς με μεγάλες ανισορροπίες μεταξύ των φύλων είναι η αρχιτεκτονική, η μηχανική, η βιομηχανία και η παραγωγή. Ο κλάδος της τεχνολογίας, ο οποίος έχει πετύχει τεράστια ανάπτυξη και συχνά θεωρείται προσανατολισμένος εξελικτικά προς το μέλλον, φιλοξενεί επίσης σημαντικές ανισορροπίες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε το World Economic Forum το 2017, οι γυναίκες αποτελούν λιγότερο από το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού τόσο στη Google όσο και στη Microsoft, ενώ κατέχουν το 24% των ηγετικών ρόλων στη Google και το 18% στη Microsoft. Το Facebook και το Twitter, που ιδρύθηκαν πιο πρόσφατα, έχουν επίσης ανισορροπίες: μόλις 30% των ρόλων ηγεσίας στο Twitter καταλαμβάνονται από γυναίκες, και μόλις 27% στο Facebook.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις