Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ηλεκτρικά οχήματα: 31% στη Νορβηγία, 0,07% στην Ελλάδα

Η είδηση προφανώς προέρχεται από το πρώτο μέρος του τίτλου μια και οι Νορβηγοί έχουν βάλει στόχο μέχρι το 2025 να έχουν πλήρη ηλεκτρικό στόλο αυτοκινήτων. Αν και μάλλον δεν θα τον επιτύχουν ωστόσο το νούμερο είναι εντυπωσιακό.

Ανακοινώθηκαν σήμερα ότι οι πωλήσεις στην Ελλάδα, έπειτα από πολλά έτη ξεπέρασαν τις 100.000 μονάδες, με την συντριπτική πλειοψηφία να είναι αυτοκίνητα πόλης.
Το 2018 πωλήθηκαν 60 ηλεκτρικά αυτοκίνητα έναντι 21 το 2017 στην Ελλάδα! Σε κάθε περίπτωση είναι μια τεράστια… αύξηση. “Πάλι καλά” θα πουν πολλοί μια και παρότι οι σταθμοί φόρτισης γίνονται πλέον σχετικά ορατοί στην Αθήνα, ωστόσο υπάρχει πλήρης απουσία στρατηγικής κατεύθυνσης σαν χώρα.
Θα μου πείτε εδώ δεν έχουμε για άλλα, πιο “σοβαρά” θέματα, θα έχουμε για τα ηλεκτρικά οχήματα και ειδικά σε περίοδο οικονομικού περιορισμού; (μια και τέτοιες κινήσεις προφανώς απαιτούν φοροαπαλλαγές).

Στην Νορβηγία το κράτος επιδοτεί σε μεγάλο βαθμό την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος ενώ προσφέρει και άλλες παροχές όπως για παράδειγμα δωρεάν στάθμευση και φόρτιση. Στις πρώτες θέσεις των πωλήσεων στη Νορβηγία είναι τα Nissan Leaf, VW Golf και BMW i3, ενώ η Tesla είναι στη πρώτη δεκάδα. Τα ηλεκτρικά οχήματα στην Σκανδιναβική χώρα απαλλάσσονται από τους φόρους αγοράς, με το Nissan Leaf να κοστίζει 28.000 Ευρώ στην Νορβηγία έναντι 32.000 σε Γερμανία και Ελλάδα.

Στην Νορβηγία οι πωλήσεις των ηλεκτρικών οχημάτων αυξήθηκαν κατά 40% το 2018 ενώ παράλληλα τα Diesel έπεσαν κατά 17% και τα υβριδικά που δεν μπαίνουν στην πρίζα, κατά 20% σε σχέση με το 2017. Στην Ελλάδα τα υβριδικά έχουν ένα σχετικά καλό ποσοστό, 3,4% (περίπου 3.000 οχήματα), παρουσιάζοντας μια μεγάλη αύξηση σε σχέση με το 2017.

Στην Ευρώπη υπάρχει μεγάλη δραστηριότητα στο χώρο των σταθμών φόρτισης με πολλές εξαγορές και επενδύσεις και από τις εταιρείες καυσίμων ενώ έχουμε και την πρόσφατη ανακοίνωση της Tesla για μεγάλη επέκταση των σταθμών ταχείας φόρτισης στην Ευρώπη.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις