Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Apple και Tesla δεν ξεκίνησαν το 2019 όπως θα ήθελαν

Η χρονιά για την Apple ξεκίνησε με “απολογίες” του CEO προς τους επενδυτές μια μείωσε τις προβλέψεις εσόδων για το πρώτο τρίμηνο του έτους. Από την άλλη, η Tesla “αγωνίζεται” να παραδώσει Model 3 στους πελάτες της παρά την αύξηση της παραγωγής.

Η ανακοίνωση μειωμένων προβλέψεων εσόδων από τα 89-94 δισ. δολάρια σε 84 δισ. δολάρια για το πρώτο τρίμηνο του 2019 έφερε μεγάλη μείωση στη τιμή της μετοχής της ενώ μείωσε και την πρόβλεψη για τα μικτά κέρδη κατά 38%. Σύμφωνα με τον Tim Cook η μείωση των πωλήσεων οφείλεται στην πτώση της κατανάλωσης της χώρας, συνέπεια του εμπορικού πολέμου, ενώ τόνισε πως οι αναβαθμίσεις των μοντέλων, δεν πούλησαν εξίσου καλά στην Κίνα όσο στις υπόλοιπες χώρες.

Τονίζει επίσης πως αφορμή για τα μειωμένα νούμερα ήταν οι λιγότερες επιδοτήσεις συσκευής των παρόχων, οι αυξήσεις των τιμών συνέπεια της αύξησης της τιμής του αμερικανικού δολαρίου και οι μπαταρίες αντικατάστασης, που προκάλεσαν μείωση των πωλήσεων των νέων συσκευών. Να θυμίσουμε πως ύστερα από το σκάνδαλο που αποκαλύφθηκε για τις μπαταρίες των παλιών iPhone οι οποίες γίνονταν όλο και πιο αργές με κάθε αναβάθμιση, προκειμένου να ωθηθούν οι χρήστες να αγοράσουν τα καινούργια πιο ακριβά μοντέλα, η Apple είχε υποχρεωθεί σε παροχή νέας μπαταρίας στους κατόχους παλιών iPhone με συνέπειες στις πωλήσεις των νέων μοντέλων.

Η ανακοίνωση αυτή έρχεται σε συνέχεια των αναφορών για αισθητά μειωμένες πωλήσεις των νέων μοντέλων iPhone τους τελευταίους μήνες. Κάποιοι από τους προμηθευτές της εταιρείας έχουν μείωσαν τις προβλέψεις τους το τελευταίο τρίμηνο, οδηγώντας πολλούς στο συμπέρασμα ότι οι καταναλωτές έχουν “γυρίσει την πλάτη” στα νέα μοντέλα της εταιρείας με το διάσημο πια μήλο, ενώ δεν βοήθησε και η ασυνήθιστη προσφορά στην σελίδα της Apple για μειωμένη τιμή στα καινούργια μοντέλα, αν οι καταναλωτές απέσυραν μια παλιότερη συσκευή. Η εταιρεία επίσης αύξησε την αξία ορισμένων παλιότερων μοντέλων, προκειμένου να σπρώξει τους καταναλωτές στην αγορά των καινούργιων μοντέλων.

Τέλος, ανέφερε ότι η εγκατεστημένη βάση των συσκευών της εταιρείας αυξήθηκε κατά 100 εκατομμύρια μονάδες το τελευταίο έτος. Η Apple προωθεί την αυξανόμενη εγκατεστημένη βάση, ως τρόπο να δείξει ότι μπορεί να αποσπάσει περισσότερα έσοδα από κάθε χρήση της μέσω υπηρεσιών συνδρομής όπως το iCloud storage και Apple Music. Η εταιρεία λέγεται ότι εξετάζει νέα προϊόντα συνδρομής μέσω των εφαρμογών της Apple News και TV επίσης.

Στο στρατόπεδο της Tesla

Μπορεί τελικά ο Elon Musk να “δικαιώθηκε” για την αύξηση της παραγωγής στην Tesla με την εταιρεία να καταφέρνει να εκπληρώνει από το τρίτο τρίμηνο και μετά τις υποσχέσεις της για έγκαιρες παραδόσεις, ενώ η παρουσία της στην αγορά της Κίνας εντείνεται, όμως τα αποτελέσματα του τέταρτου και τελευταίου τριμήνου ήρθαν να σπάσουν την φούσκα της αισιοδοξίας για την πορεία της εταιρείας.

Aν και η παραγωγή αυξήθηκε, τελικά οι παραδόσεις έμειναν πίσω για άλλη μια φορά , καθώς όπως μεταδίδει το Marketwatch, η εταιρεία του Elon Musk ανέφερε πως οι παραδόσεις οχημάτων αυξήθηκαν 8% σε σχέση με πέρυσι, στις 90.700. Ωστόσο, οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα ενισχυθούν στις 92.000. Οι παραδόσεις του Model 3 σημείωσαν άνοδο 15% στις 61.394, έναντι πρόβλεψης για 64.900. Κάτω των εκτιμήσεων κινήθηκαν και οι παραδόσεις του Model S και Model Χ, στις 25.161 συνολικά.

Οι πωλήσεις του Model 3 στην Ευρώπη και στην Κίνα θα ξεκινήσουν τον Φεβρουάριο, ενώ η επέκταση στις υπόλοιπες αγορές θα ξεκινήσει αργότερα το 2019. συνέπεια όλων αυτών είναι η μετοχή της Tesla στην προσυνεδριακή αγορά να κάνει μια εντυπωσιακή “βουτιά” κατά -7,5% προϊδεάζοντας για μια κακή συνεδρίαση για την δημοφιλή εταιρεία, η οποία το 2018 πέρασε μεταξύ πυρός και σιδήρου, συνέπεια των κινήσεων του Elon Musk/

Προκειμένου η εταιρεία να αντιμετωπίσει τα προβλήματα και να φέρει μερικά μετρητά στα ταμεία της, προκειμένου να σταματήσει να “καίει” τα λεφτά των επενδυτών, ανακοίνωσε μειώσεις στα τρία μοντέλα της κατά 2.000 δολάρια.

Μένει για το 2019 είναι να δούμε αν θα επαληθευτούν οι προβλέψεις για εξαγορά της Tesla από την Apple…

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις