Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Παρά το Brexit το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει στην κορυφή στην Ευρώπη αναφορικά με Exits και επενδύσεις

Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν φαίνεται να χάνει πόντους σε ότι αφορά τα Exits και τις επενδύσεις VC στην Ευρώπη λόγω του Brexit, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Dealroom.co.

Βέβαια και η Ευρώπη φαίνεται ότι τα πήγε πολύ καλά το 2018 σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές που έχουν αρχίσει να βγαίνουν στην δημοσιότητα. Συγκεκριμένα το 2018 είχαμε ρεκόρ Exits στην Ευρώπη (πώληση ή IPO) με το ποσό να φτάνει τα 108 δισ. δολάρια, φτάνοντας πολύ κοντά σε αυτό των Ηνωμένων Πολιτειών με 136 δισ. δολάρια. Από αυτά τα 40 δισ. δολάρια αφορούσαν εταιρείες του Ηνωμένου Βασιλείου όπως για παράδειγμα τις Farfetch, Funding Circle, FNZ και Zoopla.

Σε ότι αφορά τις επενδύσεις VC εκεί τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και σε σύγκριση με τις Η.Π.Α. μια το ποσό, μαζί με το Ισραήλ, φτάνει τα 30 δισ. δολάρια ενώ το αντίστοιχο των Η.Π.Α. έφτασε σε επίπεδα ρεκόρ 100 δισ. δολαρίων, το οποίο συγκρίνεται με την περίοδο φούσκα των dot-com.
Μεγάλα deal περιλαμβάνουν την Epic Games (1,25 δισ.), Katerra (865 εκατ.), Instacart (600 εκατ.) μεταξύ άλλων ενώ 184 συμφωνίες ξεπέρασαν τα 100 εκατ. δολάρια το 2018 (έναντι 120 το 2017) ενώ 53 εταιρείες έγιναν μονόκεροι στις Η.Π.Α. πάντα.

Οι Startups του Ηνωμένου Βασιλείου σήκωσαν 7,9 δισ. δολάρια το 2018, έναντι 8.1 δισ. το 2017, με τα περισσότερα χρήματα να σηκώνουν Revolut, Graphcore και Greensil.

Στον πίνακα του Dealroom εμφανίζεται και η Κύπρος με τις χρηματοδοτήσεις να αφορούν αυτές της eToro με 100 εκατ. δολάρια η οποία έχει την έδρα της στη Κύπρο και της EdTech Unicaf με 28 εκατ. δολάρια, στην οποία επένδυση συμμετείχε και η Goldman Sachs.
Οι επενδύσεις στην Ελλάδα όπως αναφέραμε στο ειδικό αφιέρωμά μας έφτασαν τα 16 εκατ. Ευρώ.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις