Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Eurobank: 10 εκατ. ευρώ απευθείας στις startups

Την πρόθεση της Eurobank να διπλασιάσει τις χρηματοδοτήσεις της μέσα στο 2015 από το 1 δισ. στα 2 δισ. ευρώ – η οποία είχε γνωστοποιηθεί από το διευθύνοντα σύμβουλο Χρήστο Μεγάλου την προηγούμενη εβδομάδα – επανέλαβε ο Ανώτατος Γενικός Διευθυντής και COO του Ομίλου, Σταύρος Ιωάννου σε ομιλία του στην εκδήλωση βράβευσης των νικητών του 7ου Διεθνούς Φοιτητικού Διαγωνισμού Ennovation 2014.

Από αυτό το ποσό τα 10 εκατ. ευρώ θα διοχετευθούν απευθείας σε startup εταιρείες, τόνισε ο Στ. Ιωάννου, όπως είχε δεσμευθεί και ο ίδιος ο Χρ. Μεγάλου.

«Το 2015 διπλασιάζουμε τις εκταμιεύσεις μας ως τράπεζα από 1 σε 2 δισ. ευρώ. Αν συνεχίσουν καλά τα πράγματα θα πάμε και πιο πάνω», δήλωσε, εντοπίζοντας 3 πυλώνες στους οποίους θα κατευθυνθούν οι χρηματοδοτήσεις:
– Χρηματοδότηση της οικονομίας
– Ενίσχυση της εξωστρέφειας
– Υποστήριξη της καινοτομίας

Σε ό,τι αφορά στην υποστήριξη της καινοτόμου επιχειρηματικότητας, τόνισε ότι η τράπεζα “έχει βάλει στην άκρη 10 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη των νεοφυών επιχειρήσεων”. Διευκρίνισε ότι τα κεφάλαια αυτά θα αφορούν στις εταιρείες που προκύπτουν αφενός μέσα από τον διαγωνισμό “Η Ελλάδα Καινοτομεί!” που διοργανώνει η Eurobank σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών και αφετέρου μέσα από το egg, το ετήσιο πρόγραμμα «εκκόλαψης» startups που «τρέχει» η τράπεζα σε συνεργασία με το Corallia Clusters, αλλά και από πρωτοβουλίες τρίτων, όπως είναι για παράδειγμα ο διαγωνισμός Ennovation (στον οποίο πάντως η τράπεζα συμμετέχει ως χορηγός τα τελευταία 5 χρόνια).

«Ένα από τα προβλήματα που είχαμε στην οργανωτική επιτροπή του egg ήταν η χρηματοδότηση των εταιρειών του προγράμματος. Έπρεπε να βρούμε έναν τρόπο να βοηθήσουμε χρηματοδοτικά αυτές τις ιδέες. Πολλές από αυτές έμεναν στα χαρτιά γιατί δεν είχαν χρηματοδότηση», ανέφερε ο Στ. Ιωάννου.

Πάντως, από την πλευρά της Eurobank δεν ανακοινώθηκε ούτε «διαρρέεται» κάτι περισσότερο σε ό,τι αφορά στους όρους του προγράμματος χρηματοδότησης, αν δηλαδή αφορά σε συμμετοχή στο επιχειρηματικό κεφάλαιο μίας υποψήφιας εταιρείας ή για δανεισμό κοκ.

Η δημιουργία “pipeline” υποψήφιων startup εταιρειών προς χρηματοδότηση μέσα από την αξιοποίηση διαγωνιστικής διαδικασίας δεν είναι ένα πρωτοεμφανιζόμενο μοντέλο στην ελληνική αγορά. Μέσω του Make Innovation Work – του διαγωνισμού που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο με τα Ελληνικά Χρηματιστήρια – φιλοδοξεί το Χρηματιστήριο Αθηνών να εντοπίσει εταιρείες κατάλληλες προς ένταξη στην νέα Εναλλακτική Αγορά Στήριξης Επιχειρηματικότητας. Αντιστοίχως, μέσω του διαγωνισμού i-bank, η Εθνική Τράπεζα δημιουργεί τη “δεξαμενή” των επιχειρήσεων στις οποίες θα “τοποθετηθεί” μέσω του προγράμματος NBG Business Seeds.

Ήδη, έχει δημοσιοποιηθεί συμφωνία με την τεχνολογική εταιρεία SourceLair για επένδυση 250.000 ευρώ, ενώ στην εκδήλωση για το διαγωνισμό Ennovation ο Γιώργος Καμέτας, επικεφαλής Business Banking στη Διεύθυνση Ανάπτυξης Πελατών Λιανικής της Εθνικής, ανέφερε πως το NBG Business Seeds είναι κοντά στην ολοκλήρωση αντίστοιχης συμφωνίας με την εταιρεία Truckbird.

Σε ό,τι αφορά στο egg, με την προσθήκη της δυνατότητας χρηματοδότησης των φιλοξενούμενων εταιρειών, το πρόγραμμα «ξεφεύγει» από την ενέργεια εταιρικής κοινωνικής ευθύνης – με το χαρακτήρα της οποίας «στήθηκε» αρχικώς – και συνδέεται περισσότερο με τον χρηματοπιστωτικό ρόλο της Eurobank. Η τράπεζα φαίνεται, δηλαδή, διατεθειμένη πλέον να επενδύσει και όχι απλώς να υποστηρίξει startup εταιρείες, καλύπτοντας έτσι τη μεγαλύτερη ανάγκη μίας τέτοιας εταιρείας – η χρηματοδότηση – ειδικώς στα πρώτα στάδιά της. Στο πλαίσιο αυτό μπορεί να ειπωθεί το egg μετεξελίσσεται σε ένα incubator εταιρειών στο πλαίσιο με το οποίο λειτουργούν αντίστοιχα προγράμματα στο εξωτερικό, όπου η φιλοξενία, η καθοδήγηση και οι υποστηρικτικές υπηρεσίες προς τις εταιρείες πλαισιώνονται και από επένδυση στο μετοχικό τους κεφάλαιο. Το πιο κοντινό μοντέλο σε αυτό το πλαίσιο λειτουργίας ανευρίσκεται στην Ελλάδα στο πρόγραμμα IQbility που επενδύει και “εκκολάπτει” startup εταιρείες, σε στρατηγική συνεργασία του Ομίλου Quest και του PJ Tech Catalyst Fund.

Άλλωστε, όπως επισημαίνουν στελέχη της αγοράς, οι ελληνικές τράπεζες, παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης – ή εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν, θα πρέπει πλέον να θεωρείται απίθανο ότι θα μείνουν εκτός «παιχνιδιού» σε ό,τι αφορά στις startups και θα ξεκινήσουν να επενδύουν απευθείας σε αυτές (όπως δηλαδή έχει ξεκινήσει ήδη να κάνει η Εθνική και δεσμεύθηκε πως θα κάνει και η Eurobank, η οποία πάντως εμμέσως έχει ήδη δραστηριότητα σε αυτή την αγορά μέσω της παροχής βραβείων σε διαγωνισμούς όπως το Ennovation ή η συμμετοχή της ως κύριου εταίρου στο επενδυτικό ταμείο Odyssey JEREMIE Partners). Στελέχη της επιχειρηματικής αγοράς αναφέρουν ότι οι startups εμφανίζονται αυτή την στιγμή περισσότερο ελκυστικές για χρηματοδότηση στα τραπεζικά «μάτια» έναντι των υφιστάμενων – προβληματικών – επιχειρήσεων.

Στο «παιχνίδι» αυτό εμπλέκεται ήδη εδώ και αρκετά χρόνια η Τράπεζα Πειραιώς – η μεγαλύτερη τράπεζα αυτή την στιγμή στην ελληνική αγορά, μετά την ανακατάταξη του τραπεζικού «τοπίου» στη χώρα στην περίοδο της κρίσης, με μερίδιο περίπου 30% – μέσω του Venture Capital & Private Equity τμήματός της, το οποίο με συμμετοχές στα επενδυτικά ταμείο Piraeus TANEO Capital και Piraeus Jeremie Tech Catalyst Fundεπενδύει σε μικρές αλλά και μεγαλύτερες startup εταιρείες. Επιπλέον, η Τράπεζα Αττικής, παρά το μικρότερο μέγεθός της – σε σχέση με τις αποκαλούμενες «συστημικές» τράπεζες – συμμετέχει από το 2004 σε ένα από τα πλέον επιτυχημένα venture capital σχήματα στην Ελλάδα, την Attica Ventures, η οποία βρίσκεται σε διαδικασία ολοκλήρωσης της χρηματοδότησης του δεύτερου fundτης, το Zaitech Fund II.

Ενδιαφέρον θα έχει να φανεί κατά πόσο και άλλες τράπεζες, όπως για παράδειγμα η Alpha Bank – η τέταρτη αποκαλούμενη «συστημική» τράπεζα της Ελλάδος – θα εμπλακούν στην αγορά επενδύσεων σε startups ή κατά πόσον όσες δραστηριοποιούνται ήδη θα χρηματοδοτήσουν απευθείας τέτοιου είδους εταιρείες.

Ενδιαφέρον, βεβαίως, θα έχει και να ξεκαθαρίσει – όπου δεν μιλάμε για συμμετοχές των τραπεζικών ομίλων σε επενδυτικά ταμεία – πλήρως το καθεστώς των “γραμμών” απευθείας τραπεζικής χρηματοδότησης των startup εταιρειών – το είδος δηλαδή της χρηματοδότησης, αν πρόκειται για επένδυση τύπου venture capital ή για δανεισμό για την εκτέλεση των επιχειρηματικών πλάνων, και των όρων που τη συνοδεύουν – και στα επιχειρηματικά στάδια στα οποία θα απευθύνεται αυτή η χρηματοδότηση – αν δηλαδή θα ξεπερνά τα αρχικά και θα συνεχίζεται και σε επόμενους γύρους ανεύρεσης κεφαλαίων μίας εταιρείας.

Τέλος, σε ό,τι αφορά στο διαγωνισμό, οι νικητές όπως ανακοινώθηκαν κατά της διάρκεια της εκδήλωσης είναι:

– #1 TomoTECH Studio
To TomoTECH Studio αποτελεί ένα υψηλής ποιότητας λογισμικό για την επεξεργασία τριών διαφορετικών εξετάσεων μαγνητικής τομογραφίας (DTI, FMRI και Perfusion Scan). Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έγκειται στον αλγόριθμο που χρησιμοποιείται για την τρισδιάστατη χαρτογράφηση των νευρικών ινών στην περίπτωση του DTI. Το πλεονέκτημα αυτό μεταφράζεται σε εγκυρότερη και εγκαιρότερη διάγνωση σοβαρών χρόνιων παθήσεων.

– #2 Ladybug
Πρόκειται για ένα σύστημα εύκολης καταγραφής και διαχείρισης ενέργειας για τους καθημερινούς ιδιοκτήτες ή ενοικιαστές κατοικιών. Επιτρέπει στους χρήστες να ρυθμίζουν την ενεργειακή τους κατανάλωση.

– #3 Comboclick
Η ComboClick παρέχει υπηρεσίες προστιθέμενης αξίας στον χώρο των συστημάτων υποδείξεων (e-shop recommenders). Τα δύο βασικά συγκριτικά πλεονεκτήματα της πλατφόρμας ComboClick έναντι του ανταγωνισμού εστιάζονται τόσο στην δυνατότητα λειτουργίας της σε κάθε ηλεκτρονικό κατάστημα – ανεξαρτήτως μεγέθους και υλικοτεχνικής υποδομής (platform agnostic) – όσο και στην βελτιστοποίηση των αποτελεσμάτων, βάσει του αλγόριθμου που έχει αναπτυχθεί. Συγκεκριμένα, η πλατφόρμα ComboClick αναλύει τα δεδομένα ενός ηλεκτρονικού καταστήματος (το clickstream του εκάστοτε χρήστη και την προϊοντική γκάμα του e-shop) και προτείνει-υποδεικνύει στον εκάστοτε επισκέπτη τα προϊόντα που έχουν την μεγαλύτερη πιθανότητα επίτευξης τελικής πώλησης.

– #4 Navideck
Πρόκειται για μία εφαρμογή που φιλοδοξεί να ελαχιστοποιήσει τους παράγοντες που αποσπούν την προσοχή των οδηγών από τη χρήση του κινητού τους τηλεφώνου όσο βρίσκονται πίσω από το τιμόνι. Ο χρήστης την χειρίζεται με τη φωνή και με αναγνώριση κινήσεων των ματιών.

– #5 Pet Surfing
Η βασική ιδέα του project είναι: “Φιλοξενία για τους μικρούς μας φίλους από ανθρώπους που έχουν και αγαπάνε τα κατοικίδια”. Βασικό στόχο έχει να προσφέρει ποιοτικές ανταλλακτικές υπηρεσίες φιλοξενίας κατοικίδιων, δωρεάν για όσους χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες ανταλλακτικά και με χαμηλό κόστος για όσους δεν επιθυμούν να παρέχουν υπηρεσίες φιλοξενίας σε κατοικίδια. Αντίστοιχα ένας χρήστης θα αμείβεται όταν θα προσφέρει τις υπηρεσίες του μη ανταλλακτικά Τέλος η πλατφόρμα θα προσφέρει και διάφορες άλλες υπηρεσίες δωρεάν, όπως αγγελίες και ανακοινώσεις σχετικές με κατοικίδια.

ennovation 2014 winners tomotech

Τα βραβεία που δόθηκαν στις νικήτριες ομάδες περιλαμβάνουν χρηματικά έπαθλα:
– 1η θέση: 3.000 ευρώ, χορηγός Eurobank
– 2η θέση: 2.000 ευρώ, χορηγός Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
– 3η θέση: 2.000 ευρώ, χορηγός ΣΕΠΕ
– 4η θέση: 1.000 ευρώ, χορηγός Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών
– 5η θέση: 1.000 ευρώ, χορηγός Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος
και άλλες παροχές, όπως:
– Βραβείο NBG Business Seeds, που περιλαμβάνει πρόκριση απευθείας στη 2η φάση του διαγωνισμού “i-bank Innovation & Technology», συνοδευόμενη από ένα ipad (στις ομάδες Tomotech και Comboclick).
– Υπηρεσίες εκπαίδευσης και υποστήριξης από το Κέντρο Καινοτομίας κι Επιχειρηματικότητας ACEin του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών προς τις 20 ομάδες που προκρίθηκαν στον τελικό του διαγωνισμού
– Δύο υποτροφίες φοίτησης αξίας 24.000 ευρώ στο International MBA του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, στην κατεύθυνση Καινοτομία κι Eπιχειρηματικότητα
– Τρεις υποτροφίες αξίας μέχρι και 36.000 ευρώ για μεταπτυχιακές σπουδές σε μία από τις τρεις σχολές του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος

[Επανόρθωση 19:23: Η αρχική εκδοχή αυτού του άρθρου δεν κατέγραφε τη δραστηριότητα των Τράπεζα Πειραιώς και Τράπεζα Αττικής στην αγορά του Venture Capital και Private Equity]
Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις