Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

H Κεντρική Τράπεζα της Λιθουανίας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες άδειες Fintech!

Είχαμε γράψει παραμονές Χριστουγέννων για την έμφαση που έχει δώσει η Λιθουανία στο Fintech προσελκύοντας πολλές μικρές και μεγάλες Startups με ότι αυτό συνεπάγεται για την χώρα και για την Ευρώπη γενικά.

Μέχρι το τέλος του 2018 η Κεντρική Τράπεζα της Λιθουανίας ήταν δεύτερη σε χορήγηση αδειών Fintech στην ΕΕ, πίσω από το Ηνωμένο Βασίλειο. Πλέον αυτό δείχνει να αλλάζει μια και σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters περίπου 100 Fintechs, το 25% από το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν κάνει ήδη αίτηση για κάποια άδεια λειτουργίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την αβεβαιότητα του Brexit, το οποίο πλησιάζει στο τέλος Μαρτίου.
Η άδεια χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των υπηρεσιών των εταιρειών από την 1η Απριλίου και μετά, κάτι που θα απαιτήσει σημαντικούς πόρους από τις ίδιες, για να γίνει απρόσκοπτα η πολύπλοκη μεταφορά των λογαριασμών IBAN των πελατών τους για παράδειγμα.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Marius Jurgilas, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Κεντρικής Τράπεζας της Λιθουανίας, “Οι εταιρείες, και μάλιστα μερικές πολύ μεγάλες, συμπεριφέρονται σαν τους φοιτητές πριν τις εξετάσεις, ανησυχώντας για αυτές το προηγούμενο βράδυ“.

Μέχρι στιγμής η Κεντρική Τράπεζα της Λιθουανίας εκδίδει τις σχετικές άδειες για τα ιδρύματα ηλεκτρονικού χρήματος μέσα σε τρεις μήνες, έναντι 12 μηνών σε άλλες χώρες, κερδίζοντας με αυτό το τρόπο τη προτίμηση των εταιρειών. Πλέον όμως όπως αναφέρει η ίδια πηγή δεν υπάρχουν οι πόροι για να αντεπεξέλθει η Τράπεζα σε αυτή την ζήτηση, οπότε γίνεται επιλογή εταιρειών με βασικό κριτήριο το όσο το δυνατόν χαμηλότερο ρίσκο που παρουσιάζουν!

Google Pay και Revolut είναι τα δυο μεγάλα ονόματα που έχουν επιλέξει την Λιθουανία για να πάρουν εκ νέου άδεια λειτουργίας ενώ και η Ιρλανδία έχει δει μεγάλη αύξηση στις αιτήσεις για χορήγηση αδειών.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις