Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Εύα Καϊλή: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ορίσει το κανονιστικό πλαίσιο για τα Blockchains και θα αλλάξει τα δεδομένα

H Ευρωβουλευτής Εύα Καϊλή είναι εξαιρετικά δραστήρια σε ότι έχει να κάνει με τις νέες τεχνολογίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μέλος των σχετικών επιτροπών οι οποίες μεταξύ άλλων διερευνούν την υλοποίηση των Blockchains σε όλα τα μήκη και πλάτη της ΕΕ.

Πρόσφατα συμμετείχε στην εκδήλωση Ripple Regionals στο Λονδίνο Και είχε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση με εκπροσώπους της εταιρείας, την οποία και σας μεταφέρουμε:


Όταν η Εύα Καϊλή συμμετείχε για πρώτη φορά σε συνέδριο blockchain, λίγο μετά την εκλογή της ως βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Ελλάδα το 2014, αντιμετωπίστηκε με καχυποψία από τους υποστηρικτές της τεχνολογίας.
«Όταν άκουσαν τη λέξη πολιτικός, δεν με ήθελαν εκεί», είπε στο πλήθος που συγκεντρώθηκε στο πολυτελές ξενοδοχείο Andaz για την εκδήλωση. Αυτή η υποδοχή, όχι μόνο δεν την απέτρεψε να συνεχίσει αλλά ήταν και μια έμπνευση έως και κίνητρο για να καταλάβει και να διαδώσει τα οφέλη του blockchain.

«Πιστεύω ότι αν δεν είμαστε θετικοί», εξηγεί, «η αντίσταση των παραδοσιακών παικτών θα αυξανόταν και θα μπορούσε να σκοτώσει μια τεχνολογία που έχει μια τόσο μεγάλη δυναμική για το ευρύ καλό».

Η αντίθεση μεταξύ του τότε και του τώρα είναι αξιοσημείωτη, με την ΕΕ να μιλά για το πώς θα ρυθμίσει τα blockchains και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία κάτι που πλέον ήταν είναι δεκτά από τους ηγέτες, τις τράπεζες, τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και τις επιχειρήσεις fintech για δύο απλούς λόγους: την αυξανόμενη γενική αποδοχή της τεχνολογίας και τη νέα θετική προσέγγιση της E.U.

Θετικά ψηφίσματα και χρηματοδότηση της καινοτομίας
Μέχρι πρόσφατα, πολλά από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του κόσμου είχαν λάβει αμυντική στάση έναντι των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων. Η παρουσία τους στο Ripple Regionals δείχνει πως πλέον βλέπουν την αξία της χρήσης της τεχνολογίας για να παρέχουν στους πελάτες τους ταχύτερες, φθηνότερες και πιο διαφανείς διασυνοριακές πληρωμές.

Ωστόσο, υπάρχουν ακόμα βήματα που πρέπει να γίνουν στο ρυθμιστικό μέτωπο και η Εύα Καϊλή είναι παθιασμένη με το να συμβάλει στην παροχή σαφήνειας που θα βοηθήσει στην άρση των φραγμών στην υιοθεσία της τεχνολογίας. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έχει ηγηθεί σε μια νέα πανευρωπαϊκή προσέγγιση στο Blockchain και την ψηφιακή περιουσία.

Το 2018, πρότεινε ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να εξετάσουν τις πηγές κρυπτο-αστάθειας, να προσδιορίσουν τους κινδύνους και να εξετάσουν τη δυνατότητα ενσωμάτωσης των κρυπτονομισματων στο ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών.

Θέλει επίσης να εργαστεί για την τυποποίηση σε όλες τις πτυχές της τεχνολογίας blockchain, από τον ορισμό της φύσης των ψηφιακών στοιχείων και την μεγαλύτερη διαφάνεια στις αρχικές προσφορές κρυπτονομισμάτων (ICO) έως τις κατευθυντήριες γραμμές για την επίλυση έξυπνων συμβάσεων. Μία από τις βασικές θέσεις της Καϊλή είναι ότι λιγότεροι κανονισμοί θα επιτρέψουν στους πρωτοπόρους της τεχνολογίας να κινούνται πιο γρήγορα.

«Δεν θέλουμε να σταματήσουμε την καινοτομία» εξηγεί. “Το ψήφισμα είναι ένας χάρτης πορείας για την υποστήριξη αυτής της πολύ συναρπαστικής τεχνολογίας. Έχουμε δείξει ότι είμαστε ανοιχτοί“.
Η στήριξη έρχεται επίσης με τη μορφή χρηματοδότησης για την προώθηση της έρευνας και της ανάπτυξης. Το πρόγραμμα Digital Europe διαθέτει ένα ταμείο ύψους 9,2 δισεκατομμυρίων ευρώ για διάφορες ψηφιακές πρωτοβουλίες, συμπεριλαμβανομένων των έργων που σχετίζονται με blockchain, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπορεί να διαθέσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ για πιλοτικά προγράμματα.
Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: “Θα σας βοηθήσουμε να καινοτομήσετε αφαιρώντας μέρος του κινδύνου“.

Tα καθημερινά οφέλη
Μετά την κρίση χρέους στην Ελλάδα, συνειδητοποίησα ότι οι κεντρικές τράπεζες είχαν υπερβολικό έλεγχο στις καταθέσεις μας“, λέει, “και σκέφτηκα ότι θα πρέπει να βρούμε μια λύση“.
Πρόσφατα, έπρεπε να στείλω 2.000 ευρώ στη μητέρα μου στην Ελλάδα από τον λογαριασμό μου στις Βρυξέλλες“, θυμάται. “Χρειαζόταν τα χρήματα εκείνη την ημέρα και δεν μπορούσα να χρησιμοποιήσω την τράπεζα, γιατί θα χρειάζονταν τρεις εργάσιμες ημέρες. Εάν θα μπορούσα να την στείλω σε αυτήν χρησιμοποιώντας το RippleNet, θα λάμβανε αμέσως την πληρωμή.”.

Aνέφερε επίσης τα υψηλά τέλη που συνδέονται με τις διασυνοριακές πληρωμές και τον τρόπο με τον οποίο τα ψηφιακά στοιχεία μπορούν να μειώσουν τα τέλη αυτά. “Εάν υπάρχουν οφέλη για τους Ευρωπαίους πολίτες, δεν υπάρχουν τράπεζες που να μας εμποδίζουν να χρησιμοποιήσουμε την τεχνολογία».

Από τη φύση της, η τεχνολογία blockchain δεν αναγνωρίζει τα σύνορα“, λέει. “Είναι ασταμάτητο. Θα διαταραχτείτε αν δεν προσπαθήσετε να το καταλάβετε. Θα πρέπει να δείτε τις δυνατότητες“.

Κλείνοντας την εκδήλωση προέτρεψε τους Startuppers και τα ιδρύματα της ΕΕ να επωφεληθούν από την δημόσια χρηματοδότηση των νέων ιδεών γύρω από τα Blockchains.

To άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο Ripple.com

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις