Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Βρετανία και Τουρκία προωθούν την χρηματοδότηση του Ισλάμ μέσω Fintech

Ηνωμένο Βασίλειο και Τουρκία έχουν δρομολογήσει μια κοινή πρωτοβουλία για να προσπαθήσουν να κλιμακώσουν την χρηματοδότηση της ισλαμικής οικονομίας μέσω FinTech.

Προς το παρόν η ιδέα βρίσκεται ακόμα στα πρώτα της στάδια καθώς ο σχεδιασμός βρίσκεται στο στάδιο του ελέγχου από την ομάδα εργασίας του Ηνωμένου Βασιλείου για την ισλαμική χρηματοδότηση, η οποία προσφέρει συστάσεις, πρακτικές μελέτες ανά περίπτωση και πληροφορίες για την ολοκλήρωση του κάθε Project.

Η ομάδα εργασίας αυτή υποστηρίζεται από το TheCityUK, έναν οργανισμό υπό την ηγεσία του κλάδου που εκπροσωπεί τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες με έδρα την Βρετανία, καθώς και το χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης

“Το Project αυτό έχει σαν στόχο να φέρει περισσότερους μουσουλμάνους και μη στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και τις λειτουργίες του, ενώ παραμένουν πιστοί στις αξίες τους”. Ο Wayne Evans σύμβουλος διεθνούς στρατηγικής του TheCityUK υποστηρίζει πως αυτή η συνεργασία “θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη των λύσεων της ισλαμικής οικονομίας και θα εμβαθύνει τις εμπορικές και επενδυτικές σχέσεις μεταξύ των δύο εθνών”.

Από την μεριά του χρηματιστηρίου της Κωνσταντινούπολης, Recep Bildik πρόσθεσε πως: “η συμμετοχική χρηματοδότηση συμβάλλει στη μείωση της φτώχειας, στη διευκόλυνση της πρόσβασης στη χρηματοδότηση, στην ανάπτυξη του χρηματοπιστωτικού τομέα και στην οικοδόμηση σταθερότητας και ανθεκτικότητας με τα μηδενικά επιτόκια, διαμοιρασμό ρίσκου και βιώσιμα χαρακτηριστικά”.

Οι δυο πλευρές, παραθέτουν στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, τα οποία δείχνουν πως το 6% του παγκόσμιου πληθυσμού αποχωρεί από το χρηματοπιστωτικό σύστημα  για θρησκευτικούς λόγους, με τα ποσοστά αυτά να είναι σημαντικά ψηλότερα στις Ισλαμικές χώρες, όπως παράδειγμα στην Τουρκία που το ποσοστό φτάνει το 19%, παρά το γεγονός ότι η χώρα θεωρείται “κοσμική δημοκρατία”.

Συνολικά το 43% των Τούρκων ενηλίκων δεν έχει καν τραπεζικό λογαριασμό (για θρησκευτικούς ή άλλους λόγους), κάτι που εξηγεί και την τροφή προς το FinTech, καθώς τα δυο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού έχουν smartphones, δημιουργώντας την δυνατότητα σε τραπεζικά προϊόντα που έχουν την έγκριση των θρησκευτικών ηγετών και της Σαρία να “καλύψουν” αυτό το κενό.

Σύμφωνα με το TheCityUK το Ηνωμένο Βασίλειο είναι το κορυφαίο κέντρο στον δυτικό κόσμο για την ισλαμική χρηματοδότηση και ακολουθεί η Μαλαισία, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά παγκοσμίως, όπου το 2017 (που είναι και τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία) φιλοξενούσε 16 από τις 103 εταιρείες FinTech με ισλαμικά προγράμματα χρηματοδότησης.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις