Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

To egg εξελίσσεται για να “χτίσει” τις ελληνικές Scaleups

Με αφορμή την έναρξη του 7ου κύκλου του egg σε μια μεγάλη συνέντευξη τύπου ανακοινώθηκε ένα νέο πρόγραμμα acceleration για ελληνικές Scaleups με ενδιαφέροντα χαρακτηριστικά και οφέλη για τις συμμετέχουσες εταιρείες.

Από το 2013 που ξεκίνησε το egg σε συνεργασία με το Corallia του Ερευνητικού Κέντρου Αθηνά και στους μέχρι σήμερα έξι κύκλους, 172 ομάδες εντάχθηκαν στο ετήσιο πρόγραμμα. 100 από αυτές απέκτησαν νομική μορφή ενώ 62 έχουν ένα κύκλο εργασιών 3,5 εκατ. ευρώ.

Συνολικά 730 άτομα φιλοξενήθηκαν στα 40 γραφεία του egg στην οδό Συγγρού ενώ μια πολύ σημαντική επίδοση είναι οι 31 ευρεσιτεχνίες που έχουν κατατεθεί μέχρι σήμερα.

Στην έβδομη χρονιά του egg υλοποιείται ένα μεγάλο βήμα προς τη μετατροπή του σε έναν κλασικό corporate accelerator με την προοπτική άμεσης επένδυσης της Eurobank στις συμμετέχουσες Startups στο μέλλον.

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι αιτήσεις για τις δύο πλέον διακριτές πλατφόρμες του egg:
– Πλατφόρμα “Start-Up”, απευθύνεται σε επιχειρηματικές ομάδες ή νεοφυείς εταιρείες (μέχρι 3 ετών) με πρώιμες επιχειρηματικές ιδέες, στις οποίες παρέχεται πολυεπίπεδη υποστήριξη μέσω των παροχών του Προγράμματος, ώστε να διερευνήσουν τις δυνατότητες ανάπτυξης της επιχειρηματικής τους ιδέας στα αρχικά τους βήματα. Πρόκειται για την υπάρχον πρόγραμμα του egg.
– Πλατφόρμα “Scale-Up”, αποτελεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο επιτάχυνσης της προϊοντικής ανάπτυξης και απευθύνεται σε πιο ώριμες Startups. Η νέα πλατφόρμα παρέχει μια σειρά από υποστηρικτικές δράσεις και εργαλεία τα οποία θα βοηθήσουν τους συμμετέχοντες να αντλήσουν τα απαραίτητα κεφάλαια, να στοχεύσουν στην κατάλληλη πελατειακή βάση και να επιταχύνουν την προώθηση του προϊόντος ή της υπηρεσίας που παρέχουν, αποσκοπώντας στην επιχειρηματική επιτυχία και βιωσιμότητα με επέκταση πωλήσεων, εντός και εκτός Ελλάδας.

Η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στην Πλατφόρμα Startup είναι ήδη σε εξέλιξη με καταληκτική ημερομηνία τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2019. Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στην Πλατφόρμα Scaleup θα μπορούν να υποβάλλονται από σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2019 και η αξιολόγηση τους θα γίνεται σταδιακά.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Νίκος Βογιατζής, Chief Development & Operations Officer του Corallia, το νέο πρόγραμμα για τις Startups σε πιο προχωρημένο στάδιο θα χτίζει έναν εξατομικευμένο accelerator για κάθε ομάδα που θα επιλεγεί, με την όλη διαδικασία να έχει τα πρότυπα λειτουργίας των VCs.

Αρχικά, θα επιλεγούν 15 ομάδες οι οποίες θα πληρώνουν ένα σχετικά  μικρό μηνιαίο ποσό για να έχουν την υποστήριξη αλλά και θέση εργασίας στο egg, ενώ εφόσον καθοριστούν και επιτευχθούν οι επενδυτικοί στόχοι θα υπάρχει ένα ποσοστό 6%-7% σαν Success Fee το οποίο θα επιστρέφει στο egg.
Οι επενδύσεις αυτές θα προέλθουν είτε από τα ελληνικά VCs του Equifund είτε από ξένα VCs με την τράπεζα να εξετάζει στο μέλλον την άμεση επένδυση στις Startups.

Μέχρι τότε όλες οι ομάδες θα έχουν πρόσβαση στην υπάρχουσα δέσμη χρηματοδοτικών επιλογών της Eurobank που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χρηματοδότηση από την Eurobank με δάνεια κεφαλαίου κίνησης αλλά και μακροπρόθεσμα δάνεια, νέες χρηματοδοτικές οδούς, όπως το Crowd Equity Funding μέσω της Eurobank Equities με τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών, πρόσβαση σε μικροπιστώσεις.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Eurobank συμμετέχει ως ιδιώτης επενδυτής σε τρία Funds του Equifund: το Big Pi, το Uni.fund και το Velocity Partners.

Παρουσιάζοντας τη στρατηγική για την επόμενη ημέρα του egg, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου, δήλωσε: «Η απόφαση της Eurobank να επενδύσει στο egg, όλα αυτά τα χρόνια, 12 εκατομμύρια ευρώ σε νέες, καινοτόμες ιδέες και επιχειρήσεις, έφερε θετικά και μετρήσιμα αποτελέσματα με κοινωνικό πρόσημο. Στις νέες προκλήσεις προχωράμε ακόμη πιο δυναμικά. Στο επίκεντρο είναι η νέα επιχειρηματικότητα, ανεξαρτήτως του ηλικιακού προφίλ των επιχειρηματιών, τους οποίους θα στηρίξουμε προκειμένου να εξελίξουν την εταιρεία τους, εξασφαλίζοντας γρήγορη αύξηση επενδύσεων και πωλήσεων, βιωσιμότητα και επέκταση εντός και εκτός συνόρων».

O Αναπληρωτής Διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Σταύρος Ιωάννου, μαζί με την CEO της Herado, Μαριάνθη Φραγκοπούλου και τον Παύλο Λινό, CEO της Exit bee.

Ο ρόλος της Τράπεζας, στη νέα αυτή φάση, σημείωσε ο κ. Ιωάννου, είναι «να βοηθήσουμε τις νέες επιχειρήσεις να μετατρέψουν, με μεθοδικό τρόπο, ιδέες σε επιχειρηματικά σχέδια που μπορούν να διεκδικήσουν και να κερδίσουν επαρκή χρηματοδότηση για να πετύχουν συγκεκριμένους στόχους και αποτελέσματα. Παράλληλα, προσαρμοζόμαστε σε ταχέως μεταβαλλόμενες συνθήκες ακολουθώντας τις διεθνείς τάσεις και επενδύουμε στην ανάπτυξη καινοτόμων οικοσυστημάτων, ανοίγοντας νέες αγορές».

Στις αλλαγές που προωθούνται στη δομή και τον τρόπο λειτουργίας του egg – enter•grοw•go αναφέρθηκαν οι κ.κ. Μιχάλης Βλασταράκης, Γενικός Διευθυντής Marketing & Εταιρικής Επικοινωνίας Ομίλου Eurobank, που παρουσίασε τα χρηματοδοτικά εργαλεία, και Νίκος Βογιατζής, Chief Development & Operations Officer, Corallia, ο οποίος αναφέρθηκε στο πλέγμα συμβουλευτικής υποστήριξης.

Η Διευθύντρια του egg, Ρούλα Μπαχταλιά, ανέλυσε το νέο πλαίσιο λειτουργίας του egg υπογραμμίζοντας πως στον επιταχυντή του egg οι ευέλικτες και ταχύτατα αναπτυσσόμενες εταιρείες βρήκαν τον κατάλληλο συνεργάτη για να ισχυροποιήσουν το ανταγωνιστικό τους πλεονέκτημα έχοντας πρόσβαση σε υποστήριξη από το Α μέχρι το Ω της επιχειρηματικής τους πορείας.

Την προσωπική εμπειρία τους από το egg, τα οφέλη και την προοπτική που κέρδισαν συμμετέχοντας στο Πρόγραμμα παρουσίασαν οι εκπρόσωποι δύο πολλά υποσχόμενων εταιρειών του egg, οι οποίες ήδη επεκτείνουν τη δράση τους στο εξωτερικό. Πρόκειται για την Μαριάνθη Φραγκοπούλου, CEO της εταιρείας HERADO, που δραστηριοποιείται στον τομέα της ακτινοπροστασίας και έχει ήδη υπογράψει συμφωνητικό συνεργασίας με την NASA για το πρόγραμμα Orion και την ιστορική του αποστολή στη Σελήνη, και τον Παύλο Λινό, CEO της εταιρείας Exit Bee, που δραστηριοποιείται στο χώρο της online διαφήμισης και επαναπροσδιορίζει τα όρια του display advertising. Η Exit Bee, στο πλαίσιο του Προγράμματος Εξωστρέφειας του egg, ξεκίνησε ήδη τη δράση της στην αγορά του Καναδά.

Η υποβολή αιτήσεων για συμμετοχή στην Πλατφόρμα Start-Up είναι ήδη σε εξέλιξη με καταληκτική ημερομηνία τη Δευτέρα 22 Απριλίου 2019. Οι υποψηφιότητες για συμμετοχή στην Πλατφόρμα Scale-Up θα μπορούν να υποβάλλονται από σήμερα και καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους 2019 και η αξιολόγηση τους θα γίνεται σταδιακά. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν περαιτέρω πληροφορίες και στη νέα ιστοσελίδα του egg – enter•grοw•go.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις