Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Ευρωπαϊκός διαγωνισμός για μείωση των πλαστικών αποβλήτων

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κήρυξε την έναρξη του Ευρωπαϊκού Διαγωνισµού Κοινωνικής Καινοτοµίας για το 2019 με θέµα «Challenging Plastic Waste» και αναζητεί ιδέες και έργα που να µειώνουν τα πλαστικά απόβλητα µέσα από συστηµικές αλλαγές σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Ανεξάρτητοι κριτές θα επιλέξουν τα τρία έργα που θα λάβουν, έκαστο, 50.000 ευρώ τον Οκτώβριο του 2019.
«Στην Ευρώπη συλλέγουµε περισσότερους από 27 εκατοµµύρια τόνους πλαστικών αποβλήτων τον χρόνο. Η αντιµετώπιση των πλαστικών αποβλήτων συνιστά µεγάλη πρόκληση, αλλά αποτελεί επίσης ευκαιρία για να καινοτοµήσουµε και να βρούµε νέες λύσεις. Γι’ αυτό φέτος αναζητούµε ιδέες που θα αντιµετωπίζουν το συγκεκριµένο κοινωνικό πρόβληµα, θέτοντας τις βάσεις για νέα επιχειρηµατικά µοντέλα και νέες µορφές συνεργασίας, και προωθώντας νέους τρόπους δράσης µε στόχο ένα καλύτερο, καθαρότερο και πιο βιώσιµο µέλλον για όλους», όπως δήλωσε ο κ. Σλάβοµιρ Τοκάρσκι, προϊστάµενος της Διεύθυνσης Καινοτοµίας και Προηγµένης Παραγωγής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εφαρµόσει διάφορα µέτρα, στο πλαίσιο µιας αποφασιστικής δράσης που φιλοδοξεί να µετατρέψει το πρόβληµα των πλαστικών αποβλήτων σε θετική παράµετρο για το µέλλον της Ευρώπης. Στα µέτρα αυτά περιλαµβάνονται η πρώτη πανευρωπαϊκή στρατηγική για τις πλαστικές ύλες, η κυκλική συµµαχία για τα πλαστικά και η εκστρατεία εθελοντικών δεσµεύσεων. Με τα µέτρα αυτά, η Επιτροπή προλειαίνει το έδαφος για τη µετάβαση σε µια πιο κυκλική οικονοµία, που θα ενισχύει την ανάπτυξη και την καινοτοµία.

Στόχος του Ευρωπαϊκού Διαγωνισµού Κοινωνικής Καινοτοµίας 2019 είναι να στηρίξει ιδέες και έργα που µειώνουν τα πλαστικά απόβλητα και τη δηµιουργία απορριµµάτων, µέσω της τροποποίησης και της βελτίωσης των υφιστάµενων διαδικασιών ή µέσω της εισαγωγής νέων προϊόντων και πρωτοβουλιών. Οι καινοτοµίες αυτές πρέπει να µειώνουν την ποσότητα των πλαστικών αποβλήτων που δηµιουργούνται ή να ενθαρρύνουν και να επιτρέπουν τη µεγαλύτερη επαναχρησιµοποίηση και ανακύκλωση των πλαστικών
αποβλήτων. Οι λύσεις θα πρέπει να είναι κλιµακούµενες, να εστιάζονται σε αλλαγές σε συστηµικό επίπεδο και να αφορούν ιδίως έναν από τους ακόλουθους τοµείς:

  • Μείωση της κατανάλωσης πλαστικών προϊόντων µίας χρήσης
  • Ανακύκλωση, επαναχρησιµοποίηση και αναβαθµιστική ανακύκλωση των υφιστάµενων πλαστικών αποβλήτων
  • Διαχείριση των συσσωρευµένων πλαστικών αποβλήτων σε χώρους υγειονοµικής ταφής και στο περιβάλλον
  • Αλλαγή των καταναλωτικών συµπεριφορών ή των πρακτικών του λιανικού εµπορίου και των ευρύτερων επιχειρηµατικών πρακτικών
  • Εφαρµογή εναλλακτικών επιχειρηµατικών µοντέλων και βελτιστοποίηση των αλυσίδων εφοδιασµού
  • Εισαγωγή νέων υλικών κατάλληλων για την κυκλική οικονοµία ή ικανών να προσφέρουν βιώσιµες εναλλακτικές λύσεις αντί των πλαστικών µε βάση τα ορυκτές πρώτες ύλες.

Ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισµός Κοινωνικής Καινοτοµίας αναζητεί ιδέες από τους φορείς κοινωνικής καινοτοµίας, τους επιχειρηµατίες, τους σπουδαστές, τους σχεδιαστές, τις επιχειρήσεις, τους επινοητές και τους υλοποιητές ιδεών και τους φορείς αλλαγών — από οποιονδήποτε έχει µια καινοτόµο και δηµιουργική ιδέα για να αντιστραφεί η πορεία των πλαστικών αποβλήτων.

Η έναρξη του διαγωνισµού για το 2019 κηρύχθηκε στη Λιουµπλιάνα, πρωτοπόρο στον τοµέα της βιωσιµότητας, πρώην Πράσινη Πρωτεύουσα της Ευρώπης και νικήτρια, το 2018, του βραβείου «Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα Έξυπνου Τουρισµού» στην κατηγορία «Βιωσιµότητα».
Αυτή η πόλη µε τα µηδενικά απόβλητα συλλέγει το 68% των αποβλήτων της χωριστά (ποσοστό που είναι το υψηλότερο από κάθε άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα). Επιπλέον, δύο πρόσφατοι νικητές του διαγωνισµού προέρχονται από τη Σλοβενία, γεγονός που αποδεικνύει ότι το οικοσύστηµα κοινωνικής καινοτοµίας της συγκεκριµένης χώρας ανθεί. Ως εκ τούτου, η Λιουµπλιάνα ήταν η αυτονόητη επιλογή για τη φιλοξενία της φετινής εναρκτήριας εκδήλωσης του διαγωνισµού για το 2019.

Η προθεσµία για την υποβολή αιτήσεων συµµετοχής λήγει την Πέµπτη 4 Απριλίου το µεσηµέρι (ώρα Κεντρικής Ευρώπης). Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε τη διεύθυνση: www.eusic.org

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις