Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

AgroInnoEco: Επίσκεψη στην Coffee Island και στους Μύλους Κεπενού

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου AgrioInnoEco από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, (INTERREG Balkan-Mediterranean 2014-2020), πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτική επίσκεψη στις εγκαταστάσεις της Coffe Island και των Μύλων Κεπενού από τις ομάδες στον τομέα του AgroFood που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιχειρηματικής καινοτομίας.

Αφετηρία του ταξιδιού ήταν η Coffee Island, η οποία βρίσκεται στην λίστα με τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες εταιρείες στην Ευρώπη, και ο χώρος επεξεργασίας του καφέ και διαχωρισμού των διαφόρων ποικιλιών, όπου και ελέγχονται όλα τα απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα και πιστοποιήσεις της γνησιότητας προέλευσής του από τους συνεργαζόμενους καλλιεργητές αλλά και από τις απαραίτητες δοκιμές που προηγήθηκαν από το R&D.
Ακολούθησε η αίθουσα βασικής παραγωγής ψησίματος αλλά και παραγωγής μικρών ποσοτήτων καφέ για ειδικές παραγγελίες όπου οι συνεχείς δοκιμές (έλεγχος χαρμανιού) εξασφαλίζουν στην εταιρεία την διατήρηση της ποιότητας της πρώτης ύλης σε υψηλά επίπεδα. Τέλος αποκαλύφθηκε στους συμμετέχοντες το νέο τμήμα του εργοστασίου που θα φιλοξενεί πλέον την παραγωγή, αφού η ραγδαία ανάπτυξη της εταιρείας απαιτεί άμεση επέκταση. Στο σημείο αυτό ο προϊστάμενος ανέδειξε τα σημεία κλειδιά που έφεραν την πρωτιά στην εταιρεία, όπως η επιμονή στην ποιότητα με τα απευθείας συμβόλαια με καλλιεργητές, η προσήλωση σε ένα προϊόν, το επιτυχημένο branding αλλά και franchising, ενώ παρουσίασε τα νέα προϊόντα που σκοπεύουν να εισάγουν στην αγορά.

Η ημέρα συνεχίστηκε στους Μύλους Κεπενού, που βρίσκονται στην ΒΙΠΕ από το 1988, ωστόσο, ο πρώτος νερόμυλος δημιουργήθηκε από τον Δημήτρη Κεπενό πίσω στο 1952. Σήμερα στο συγκεκριμένο εργοστάσιο στεγάζονται και οι τρεις γραμμές αλεστικής δυναμικότητας που διαθέτει, παράγοντας ημερησίως 720 τόνους και προμηθεύοντας με αλεύρι επιχειρήσεις αρτοποιίας και βιομηχανίας τροφίμων σε όλη την Ελλάδα. Στην επίσκεψη αυτή παρουσιάστηκαν τα στάδια παραλαβής του σιταριού, η διαδικασία άλεσης αλλά και κοσκινίσματος δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα στις απαραίτητες μεθόδους επεξεργασίας απομάκρυνσης ξένων υλών (μέταλλα, πέτρες).

Στο τέλος της εκπαιδευτικής επίσκεψης όλοι οι ομάδες συναντήθηκαν στο Επιστημονικό Πάρκο Πατρών προκειμένου να μοιραστούν τις εμπειρίες και τους προβληματισμούς τους με τους φορείς της διοργάνωσης. Οι επισκέψεις ανέδειξαν επίσης την ανάγκη υποστήριξή τους σε θέματα περισσότερο εξειδικευμένα, όπως το κομμάτι του marketing αλλά και την ανάγκη τους να επικοινωνούν και να έχουν ως μέντορες άτομα από την παραγωγική διαδικασία που δραστηριοποιούνται στον ίδιο κλάδο με αυτούς. Τέλος, επεσήμαναν την ανάγκη ύπαρξης Γραφείων Μεταφοράς Τεχνογνωσίας από το Πανεπιστήμιο, όπου και θα μπορούν να απευθύνονται επίσημα οι επιχειρηματίες υπογραμμίζοντας για άλλη μια φορά την απαραίτητη σύνδεση του πανεπιστημίου με τον επιχειρηματικό κόσμο.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις