Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Διπλασιασμός της αγοράς “έξυπνων” οικιακών συσκευών το 2023

Σταθερά ανοδική παραμένει η πορεία της παγκόσμιας αγοράς “έξυπνων” οικιακών συσκευών. Οι πωλήσεις στην αγορά του smart home αναμένεται να αυξηθούν κατά 26,9% σε ετήσια βάση το 2019, φθάνοντας τα 832,7 εκατομμύρια συσκευές. Μάλιστα, στη διάρκεια της περιόδου 2019-2023, η αγορά των “έξυπνων” οικιακών συσκευών θα “τρέχει” με διψήφια ποσοστά ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, ο μέσος ετήσιος ρυθμός ανάπτυξης το εξεταζόμενο διάστημα θα είναι της τάξης του 16,9%, με την αγορά να φθάνει το 2023 το 1,6 δις συσκευές, επίδοση που συνιστά – στην ουσία – διπλασιασμό έναντι του 2019.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η IDC σε σχετικό report της (Worldwide Quarterly Smart Home Device Tracker), η αγορά του smart home διευρύνεται σταθερά, καθώς οι καταναλωτές υιοθετούν πολλαπλές “έξυπνες” συσκευές στο σπίτι, με το δεδομένο ότι αυξάνεται παγκοσμίως η διαθεσιμότητα σχετικών προϊόντων και υπηρεσιών.

“Το 2018 κυριάρχησε η τάση της απόκτησης smart οικιακών συσκευών, όπως οι “έξυπνοι” βοηθοί της Amazon και της Google. Ωστόσο, σταδιακά η αγορά του smart home μετασχηματίζεται και αφορά κάτι παραπάνω από την απλή χρήση “έξυπνων” συσκευών. Οι “έξυπνοι” βοηθοί θα αρχίσουν να λειτουργούν ως σημείο επαφής με πολλές smart οικιακές συσκευές εντός σπιτιού, αποτελώντας ουσιαστικά τον ακρογωνιαίο λίθο της “έξυπνης” οικιακής εμπειρίας”, αναφέρουν οι αναλυτές της IDC.
“Έξυπνος” φωτισμός

Η ανοδική πορεία της αγοράς του “έξυπνου” σπιτιού αφορά σχεδόν σε όλες τις κατηγορίες smart συσκευών σε ένα σπίτι, είτε αφορούν αυτοματισμούς (φωτισμός, συναγερμός), είτε σε συσκευές αναπαραγωγής ήχου και εικόνας. Το πιο δυναμικό κομμάτι της αγοράς “έξυπνων” οικιακών συσκευών για το 2019 θα είναι αυτό που σχετίζεται με το “Video Entertainment”. Η κατηγορία αναμένει, φέτος, παγκόσμιες πωλήσεις 358 εκατ. συσκευών με μερίδιο 43% στη συνολική αγορά smart home. Εξαιρετικά δυναμική είναι και η αγορά των “έξυπνων” ηχείων, ενώ επίσης ισχυρή δυναμική φαίνεται ότι έχει και η κατηγορία “Home Monitoring/Security”, με πωλήσεις 140 εκατ. συσκευών κατά το τρέχον έτος και μερίδιο 16,8% στην αγορά “έξυπνου” σπιτιού.

Στην ανάλυσή της, η εταιρεία ερευνών αποτυπώνει και τις εκτιμήσεις της για τους παγκόσμιους πρωταγωνιστές της αγοράς smart home. Σύμφωνα με τις προβλέψεις των αναλυτών, αν και η αγορά “έξυπνων” οικιακών συσκευών θα συνεχίσει να κυριαρχείται ουσιαστικά από δύο εταιρείες, την Amazon και την Google, η Apple αναμένεται, επίσης, να κερδίσει έδαφος τα επόμενα χρόνια. “Η υφιστάμενη δημοτικότητα των συσκευών iOS, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα των εφαρμογών/υπηρεσιών της Apple σε προϊόντα που δεν ανήκουν στην ίδια, θα βοηθήσει την εταιρεία να προσελκύσει περισσότερους καταναλωτές στο οικοσύστημά της”, σημειώνουν οι αναλυτές.
Πέρα από την Apple, η Samsung είναι – σύμφωνα με τις προβλέψεις τους – άλλη μία εταιρεία, που αξίζει να παρακολουθεί κανείς στενά, όσον αφορά το οικοσύστημα του smart home.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο Sepe.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις