Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κερδίζουν έδαφος τα online μέσα χρηματοδότησης από ιδιώτες

Ιδιαίτερα δημοφιλείς γίνονται σταδιακά οι εναλλακτικές online πηγές χρηματοδότησης, όπως το Peer to Peer lending και το equity crowdfunding.

Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, παγκοσμίως, φαίνεται ότι στρέφονται στις εναλλακτικές, μη τραπεζικές, πηγές χρηματοδότησης με ταχύτερο ρυθμό απ’ ό,τι στο παρελθόν. Τόσο ο θεσμός του Peer to Peer lending (δανεισμός μεταξύ ιδιωτών), όσο και το equity crowdfunding, αποτελούν εναλλακτικούς τρόπους online άντλησης κεφαλαίων από ιδιώτες, χωρίς την παρέμβαση του κλασικού χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Όπως διαπιστώνει ο ΟΟΣΑ σε πρόσφατο report (Financing SMEs and Entrepreneurs 2019: An OECD Scoreboard), η συμμετοχή του Peer to Peer lending και του equity crowdfunding στις χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων αυξάνεται, ιδίως σε χώρες με μικρές αγορές.

Η Κίνα, η Μεγάλη Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες εξακολουθούν να είναι οι τρεις μεγαλύτερες αγορές για τις online εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις. Ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει, συνολικά, ότι ορισμένες μικρομεσαίες επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δυσκολίες πρόσβασης στη χρηματοδότηση. Αυτό ισχύει ιδίως για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, τις καινοτόμες επιχειρήσεις και τις νεοσύστατες επιχειρήσεις. “Η υιοθέτηση εναλλακτικών χρηματοδοτικών μέσων από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξάνεται, όπως ποτέ στο παρελθόν, ενώ οι τραπεζικές πιστώσεις προς τις επιχειρήσεις αυξάνονται με μικρότερο ρυθμό. Πρέπει να παρακολουθήσουμε στενά αυτές τις εξελίξεις για να διασφαλίσουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις έχουν τα κατάλληλα μέσα στη διάθεσή τους, ώστε να επενδύσουν και να συμβάλουν στην αύξηση της παραγωγικότητας”, τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΟΣΑ, κ. Angel Gurría, σχολιάζοντας τον πίνακα αποτελεσμάτων του ΟΟΣΑ.

Ο ΟΟΣΑ διαπιστώνει ότι τα κράτη, παγκοσμίως, κάνουν σημαντικές κινήσεις για να διευκολύνουν την πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων τόσο σε τραπεζικές, όσο και σε εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης. Τονίζει δε ότι αυτή η στρατηγική πρέπει να ενισχυθεί με την υιοθέτηση στοχοθετημένων πολιτικών για την υποστήριξη του Fintech. Από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ προκύπτει ότι οι επενδύσεις επιχειρηματικού κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κατά 13% (στοιχεία 2017), ενώ η συνολική κεφαλαιοποίηση των μικρομεσαίων εταιρειών αυξήθηκε κατά 16,7%. Τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις αυξήθηκαν κατά μέσο όρο κοντά στο 5% στις περισσότερες χώρες μεσαίου εισοδήματος το 2017.
Οι χορηγήσεις έμειναν σταθερές στις Ηνωμένες Πολιτείες και τη Μεγάλη Βρετανία, ενώ μειώθηκαν στις ευρωπαϊκές χώρες, που πλήττονται περισσότερο από την οικονομική κρίση. Οι μικρομεσαίες εταιρείες αποτελούν τη “ραχοκοκαλιά” των οικονομιών του ΟΟΣΑ, αντιπροσωπεύοντας το 60% της συνολικής απασχόλησης και το 50-60% της προστιθέμενης αξίας. Αποτελούν το “κλειδί” για την ενίσχυση της παραγωγικότητας και τη διευκόλυνση της προσαρμογής των οικονομιών σε αλλαγές, όπως η ψηφιακή μετάβαση, η γήρανση του πληθυσμού και το μεταβαλλόμενο μέλλον της εργασίας.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε πρώτη φορά στο Sepe.gr

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις