Τα πάντα για την ελληνική Startup Σκηνή

Κύπρος: Νέο σχέδιο προσέλκυσης καινοτόμων Startups

Διάφορα κίνητρα για την προσέλκυση καινοτόμων Startups και founders απ΄όλο τον κόσμο περιλαμβάνει το νέο σχέδιο που ενέκρινε πρόσφατα το υπουργικό συμβούλιο της Κύπρου με το στόχο να είναι να προσελκύσει 150 εταιρείες τα επόμενα δυο έτη.

Σύμφωνα με το Philenews τα κίνητρα για τον επιχειρηματία περιλαμβάνουν την παραμονή και δραστηριοποίηση στη Κύπρο για τουλάχιστον ένα χρόνο με δυνατότητα ανανέωσης για τουλάχιστον ένα ακόμα χρόνο, δικαίωμα εργασίας στη δική του επιχείρηση και προοπτική παραμονής στο νησί χωρίς χρονικό περιορισμό εάν η επιχείρηση αποδειχθεί επιτυχημένη, μαζί με την οικογένειά του.

Επίσης, η επιχείρηση θα μπορεί να προσλάβει επιπρόσθετο ανθρώπινο δυναμικό εκτός Κύπρου. Όχι όμως περισσότερα από τρία άτομα και εφόσον ο κατώτατος μισθός τους θα είναι 1.500 ευρώ. Και αυτά τα άτομα θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν στο νησί τις οικογένειές τους. Επιπρόσθετα, η εταιρεία θα μπορεί να προσλάβει περισσότερα άτομα από τρίτες χώρες κατόπιν άδειας.

Τα βασικά κριτήρια που πρέπει να πληροί ένα φυσικό πρόσωπο για να αιτηθεί του σχεδίου είναι να έχει πρόσβαση σε κεφάλαιο 20 χιλ. ευρώ που να προέρχεται από venture capital funding, crowdfunding ή άλλες πηγές χρηματοδότησης.
Θα πρέπει επίσης να έχει πολύ καλή γνώση της ελληνικής ή της αγγλικής γλώσσας. Όσον αφορά την ίδια την επιχείρηση, θα πρέπει να είναι καινοτόμα. Δηλαδή τουλάχιστον το 10% του λειτουργικού κόστους να αφορά θέματα έρευνας και καινοτομίας, κάτι που θα πιστοποιείται από εξωτερικό ελεγκτή.

Σε περίπτωση νέας επιχείρησης, η συγκεκριμένη αξιολόγηση θα γίνεται στη βάση του Επιχειρηματικού Σχεδίου που θα υποβάλλεται. Σε περίπτωση που τα πιο πάνω κριτήρια γίνουν αποδεκτά, τότε η εταιρεία θα πρέπει να διατηρεί τα κεντρικά της γραφεία στην Κύπρο και να είναι φορολογική κάτοικος του νησιού.

Μάθετε πρώτοι τα τελευταία νέα
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις